Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

I vymahači mají srdce? „Osudy dlužníků mě nenechávají chladným,“ říká Pavel

Pavel pracuje jako telefonní poradce inkasní společnosti a už ho máloco překvapí.
Pavel pracuje jako telefonní poradce inkasní společnosti a už ho máloco překvapí.  (Autor: KRUK)
Autor: ula - 
21. dubna 2016
06:50

Pavel (32) pracuje jako telefonní poradce inkasní společnosti už několik let. Ke klientům se snaží být vstřícný. To někdy dokáže dlužníka zachránit před soudem. Třeba jako v případě Tomáše (30), který si naložil příliš velkou porci půjček.

„Člověk se snaží nepřipouštět si cizí trápení, pokud ale nejste ze železa, stejně vás osudy lidí nenechají chladnými,“ popisuje svoji práci Pavel. Základem je podle něj vstřícné a ochotné jednání, a to na obou stranách. Žádná situace prý není nezvladatelná, pokud ji ale dlužník má zájem řešit.

„Pozor na nereálné sliby,“ radí odbornice

Jedním z Pavlových klientů byl Tomáš ze západních Čech. Ten si půjčil půl milionu na auto, v té době měl několik dalších úvěrů, které nesplácel, a brzy měl na krku dvě exekuce. Banka prodala jeho dluh inkasní společnosti. Tehdy ho kontaktoval právě Pavel a jeho přístup přesvědčil Tomáše, aby začal svoje dluhy řešit.

„Důležité je uvést vaši reálnou finanční situaci, nedávat nereálné sliby, které nemůžete splnit,“ upozorňuje Markéta Fixová ze společnosti KRUK. Pavel navrhl dlužníkovi Tomášovi splátkový kalendář „na míru“, který pro něj byl únosný.

Od pětistovky až ke čtyřem tisícům

„Šlo mi o to, nastavit splátkový kalendář přesně tak, aby pro Tomáše bylo reálné ho splácet. Na začátku tedy splátky musely být nízké a postupně se zvyšovat,“ vysvětlil Pavel a dodal: „Prvního půl roku bude Tomáš splácet 500 korun měsíčně, a jakmile mu skončí první exekuce, navýší se jeho splátky na 2 500 korun. Po splacení druhé exekuce, což bude přibližně po roce, bude Tomáš splácet 3 750 korun až do umoření dluhu. Dluh má opravdu vysoký, je potřeba začít situaci řešit co nejrychleji.“

Protože se jedná o nestandardní řešení, musel Pavel zapojit svého nadřízeného, který návrh schválil. Nedávno Tomáš zaplatil svoji první splátku a díky tomuto řešení neskončil u soudu.

Tomáš bude splácet přes deset let

„Pokud budete svoji situaci aktivně řešit a komunikovat s věřitelem, vyjde vám vstříc, je i v jeho zájmu, abyste se domluvili,“ radí Fixová.

„Závazky budu splácet necelých jedenáct let, ale vidím reálně doplacení mých dluhů. Vážím si individuálního přístupu a zájmu, s jakým Pavel řeší moji situaci,“ uzavírá Tomáš.