Spoření na důchod není žádnou vědou. Stačí si založit penzijní spoření, které je podporované státem, zaměstnavatelem, a dokonce přináší i úsporu na daních. „Stát podporuje spoření na penzi hned třemi výhodami, které dohromady u žádného jiného produktu na finančním trhu nenajdete: pravidelný příspěvek od státu, daňovou úlevu a nedanění příspěvku zaměstnavatele. Nejvyšší státní příspěvek získáte, když si každý měsíc posíláte alespoň 1 000 Kč. Abyste ročně ušetřili 3 600 Kč na daních, pak je nutné v průměru měsíčně ukládat 3 000 Kč. Navíc dnes často přispívá na penzi i zaměstnavatel a tyto příspěvky si může až do výše 50 tisíc korun za rok odečíst z daní – příspěvek na penzi je tedy pro obě strany výhodnější než navýšení platu o stejnou částku,“ vysvětlil čtenářům v online chatu Milan Tomášek.

Není na co čekat

Nejlepší je začít si spořit co nejdříve, ideálně hned při nástupu do prvního zaměstnání. Díky tomu si dotyčný k naspoření cílové částky může měsíčně odkládat nižší částky než ten, kdo začne později. Přesto se pravidelné ukládání peněz vyplatí v každém věku, i kdyby do důchodu zbývalo jen pár let. „Pokud volné peněžní prostředky necháte na účtu, inflace vám ukrojí podstatnou část. V případě spoření na penzi formou doplňkového penzijního spoření dostáváte ke každému vašemu měsíčnímu vkladu (minimum je 300 Kč, optimum 1000 Kč) státní příspěvek, který vám každý vklad v podstatě zhodnocuje dvojciferným číslem (min. státní příspěvek totiž činí 90 Kč, max. 230 Kč),“ poradil čtenáři Zdeňkovi náš odborník na chatu.

Chcete-li ušetřit ještě více

Čtenáři se také ptali na dynamické penzijní fondy, které přináší vyšší zhodnocení úspor. „Pokud si zvolíte dynamickou strategii spoření, znamená to, že většina vašich prostředků bude investována do akcií a jim podobných investičních instrumentů. To může být skrze jeden fond (zvolíte si třeba NN Růstový fond, který v sobě automaticky má podíl akcií vysoký), nebo můžete fondy mixovat a vytvořit si tak portfolio sami,“ doporučuje Milan Tomášek.

Zaujala vás problematika spoření na důchod? Přečtěte si otázky a odpovědi z chatu.

ONLINE CHAT
Bude nějaká velká změna v důchodovém systému?(Iva)
Foto
Dobrý den, Ivo, stárnutí populace je neúprosné – na jednoho starobního důchodce dnes přispívá do penzijního systému 2,2 platícího a toto číslo bude klesat. Změny penzijního systému jsou proto podle mého názoru nevyhnutelné a pocítí je už dnešní čtyřicátníci, o mladších generacích ani nemluvě. Na spokojenou penzi je proto dobré si začít spořit opravdu co nejdříve a přispívat si pravidelně s maximálním využití podpory od státu a případně i od zaměstnavatele. Chtěl bych všem čtenářům zpravodajského portálu Blesk.cz poděkovat za mnoho podnětných otázek, a hlavně za váš zájem o spoření na penzi. Otázek přišlo přes 50 a většinu jsem jich zodpověděl. Pokud se na někoho nedostalo nebo vás napadají další otázky neváhejte kontaktovat mé kolegy na klientské lince NN na telefonu 244 090 800. Nebo se podívejte na www.nn.cz. Krásné a poklidné vánoční svátky a hodně zdraví do dalších let.
Komu se vyplatí spořit?(Petr)
Foto
Dobrý den, Petře, vyplatí se v podstatě každému, kdo si chce spořit na svou budoucí penzi. Ale musí si správně vybrat – vizte níže předchozí diskuze nad tím, zda volit konzervativní či dynamické strategie spoření.
dobrý den, lze počítat s důchodem od státu? do budoucna? 20/30 let?(Eliška)
Foto
Dobrý den, Eliško, průběžný systém je zárukou toho, že důchody v budoucnu budou. Otázka je, jak bude vysoký a co si za něj budeme moci koupit.
jaké produkty ještě doporučujete ve spoření na důchod?(Michal)
Foto
Dobrý den, Michale, je to mix produktů. První z nich je Doplňkové penzijní spoření, které má státní podporu a daňové výhody. Zde má smysl spořit do úrovně, která se vyplatí – 1000 Kč je hranice pro maximalizaci státní podpory, 3 000 Kč pro maximální využití daňového odpočtu. Cokoliv nad bych řešil výběrem vhodných podílových fondů, které vám mohou sloužit i jako dobrá rezerva pro případ, kdy budete nečekaně potřebovat si tzv. sáhnout na své úspory. Vedle toho je dobré myslet také na vlastní bydlení, které může ve stáří hodně pomoci, i když to samozřejmě není lehké.
dobry den je možné kombinovat více strategií případně je měnit v čase?(Patrik)
Foto
Dobrý den, Patriku, ano, je toto možné. Jen pozor na časté změny strategií, bývají při vyšší frekvenci penzijními společnostmi často zpoplatněné.
Dobré odpoledne. Jak mám nejvíce ušetřit na daních?(Antonín )
Foto
Dobrý den, Antoníne, pro nárok na odpočet Vašeho spoření na penzi z daní jsou rozhodující Vaše příspěvky v daném roce. Abyste ročně ušetřil 3 600 Kč na daních, pak je nutné v průměru měsíčně ukládat 3 000 Kč. Tím máte nejen maximální daňový odpočet, ale i nejvyšší příspěvek od státu. Celkem tedy ročně od státu získáte 6 360 Kč.
Myslíte ze důchody budou stačit za 30let pro průměrně vydělávajícího člověka?(Anna)
Foto
Dobrý den, Anno, když se podívám na demografické trendy, mám obavu, že tzv. státní důchod v budoucnu pro důstojnou penzi stačit nemusí. O to důležitější je, aby každý vzal odpovědnost za spokojené stáří do vlastních rukou. A spoření na penzi s podporou státu je pro to ideální cestou.
O spoření na důchod formou penzijního pojištění jsem uvažoval, ale nelíbí se mi, že musím čekat až někdy do 60 let, než se k pěnezům dostanu. A kdo ví, jestli se toho vůbec dožiju. Je nějaká možnost, jak s našetřenými pěnězi disponovat dřív, nebo je na někoho třeba dopředu převést? A nehrozí, že když bude stát v nouzi, tak mi je vezme? Protože to už tady bylo, že si stát vzal soukromé naspořené peníze na krytí vlastních "průšvihů." (Nikdo )
Foto
Dobrý den, disponovat s penězi dříve máte možnost, ale není to výhodné. Proto je ideální mít ještě vedle spoření na penzi našetřenou rezervu pro krytí nenadálých situací v životě. Obvykle se doporučuje rezerva ve výši trojnásobku běžných měsíčních výdajů.
Proč, když chci mít daňový odečet na své penzijko, musím měsíčně ukládat hned několik tisíc? To je pro normálního člověka nereálný, na to nemůžu nikdy dosáhnout. Umíte mi nabídnout jinou výhodu, pro mě líp dosažitelnou? (Milan )
Foto
Dobrý den, Milane, možnost daňového odpočtu je jen jednou z výhod, kterou můžete či nemusíte využít. Na příspěvek od státu ale dosáhnete už, když si budete na spoření na penzi měsíčně posílat 300 Kč. Nejvyšší příspěvek od státu (2760 Kč za rok) získáte při měsíčním příspěvku 1000 Kč.
Už pár let si sama pro sebe ukládám peníze v penzijním připojištění. Ani nevím, jak vlastně je nastavené, ale líbí se mi možnost měnit strategie v tom novějším spoření. Kdo mi s tím pomůže, musím něco udělat?(Zdeňka )
Foto
Dobrý den, Zdeňko, volbu strategie penzijní připojištění (Transformované fondy) nenabízí. Můžete ale přejít do novějšího Doplňkového penzijního spoření. Celým procesem Vás jistě rádi provedou na kontaktní lince Vaší penzijní společnosti. Pokud si spoříte na penzi s NN Penzijní společnosti, stačí zavolat na telefon 244 090 800.
Dobrý den, inflace je teď až nehorázně vysoká. Existuje vůbec nějaký produkt, který by dlouhodobě uměl udržet hodnotu peněz? Třeba ty dynamické fondy na stáří, ale není to zase veliké riziko? (Josef P. )
Foto
Dobrý den, Josefe, podle mého názoru uvažujete správným směrem. Dynamické penzijní fondy či strategie jsou díky investování do akcií schopny v dlouhodobém pohledu inflaci porážet. Pochopitelně se s tím pojí vyšší riziko, ale díky pravidelnému spoření a dlouhému časovému horizontu, který se se spořením na penzi snoubí, toto riziko výrazně snižujete.
Dobrý den. Kolik mohu ušetřit maximálně ročně na daních díky spoření? Děkuji (Katka )
Foto
Dobrý den, Katko, ročně můžete díky spoření na penzi ušetřit na daních 3 600 Kč. Podmínkou je v průměru si měsíčně ukládat 3 000 Kč. Spoříte-li si méně a máte aktivovanou službu „daňové optimum“, je možné doplatek uhradit jednorázově před koncem kalendářního roku, jen je potřeba peníze převést na váš účet penzijního spoření do 31. prosince. Chcete-li si ověřit výši vašich příspěvků, které jste za rok 2021 dosud poslala, můžete kontaktovat svou penzijní společnost na její klientské lince.
Dobrý den. Mohu spořít na důchod i dětem 11 a 13 let? (David )
Foto
Dobrý den, Davide, ano, dnes už je dokonce možné spořit dětem už od narození. Nejjednodušší bude, když kontaktujete naši klientskou linku 244 090 800, kde se můžete nejen poradit, ale rovnou si také sjednat schůzku s poradcem ve Vašem regionu.
Sporim si na penzi u konkurence, proč bych měl přejít k vám? Díky (Michael)
Foto
Pokud bych měl vypíchnout jeden hlavní důvod za sebe: náš NN Růstový fond patří mezi nejlepší ve své kategorii na trhu. Klienti si také pochvalují možnosti online správy svého spoření na penzi díky našemu portálu www.MojeNN.cz.
Mám 33 let, v důchodu bych chtěl mít příjem celkem 30tis. Kolik bych si měl odkládat (Daniel )
Foto
Dobrý den, Danieli, k přesnému zodpovězení Vaší otázky mi chybí, jak dlouho chcete rentu využívat. Když ale vezmu dnešní průměrná čísla (i když se dožití stále prodlužuje), tj. 15 let strávených v důchodu a průměrný důchod ve výši 15 000 Kč (podstatné ale bude, kolik bude činit důchod až půjdete do penze). Z toho mi vyplývá, že budete potřebovat mít naspořeno asi 2,7 mil. Kč (15 tis. dodatečná renta po dobu 15 let a neberu v úvahu zhodnocení v průběhu čerpání renty). V případě spoření v nejvíce dynamických fondech byste si měl měsíčně posílat na spoření na penzi cca 2200 Kč. V případě konzervativních strategií ale ještě o poznání více, cca 5800 Kč měsíčně. Tady je hezky vidět, jak podstatné je vybrat si, v kterém fondu či strategii si budete na penzi spořit.
Dobré ráno. Předpokládáte ze se bude zvyšovat výše státního příspěvku?(Jaroslav)
Foto
Ano, domnívám se, že by mohlo dojít k revizi stávajících příspěvků.
Dobrý den, myslíte ze někdy do ČR dorazi druhy pilíř?(Standa)
Foto
Myslím si, že asi ne. Bohužel. Ale rád se budu mýlit.
Mohu zacit spořit třeba jen 200kc?(Eliška )
Foto
Dobrý den, Eliško, ano, možné to je. Ale na této úrovni měsíčního příspěvku nedosáhnete na žádnou z výhod od státu. Příspěvek od státu získáte totiž až od měsíčního příspěvku 300 Kč. Hlavní je ale brzy se spořením na penzi začít a výši příspěvku můžete kdykoliv bezplatně změnit. V každém případě se Vám ale budou vložené prostředky v penzijním fondu zhodnocovat. Pokud máte do penze více než 10 let doporučuji promyslet volbu dynamičtějších fondů, které díky investicím do akcií umí dlouhodobě překonávat i inflaci.
Jak pomáhá stát při důchodovém spoření?(Aleš )
Foto
Dobrý den, Aleši, český stát podporuje spoření na penzi hned třemi výhodami, které dohromady u žádného jiného produktu na finančním trhu nenajdete: pravidelný příspěvek od státu, daňovou úlevu a nedanění příspěvku zaměstnavatele. Nejvyšší státní příspěvek získáte, když si každý měsíc posíláte alespoň 1 000 Kč. Abyste ročně ušetřil 3 600 Kč na daních, pak je nutné v průměru měsíčně ukládat 3 000 Kč. Navíc dnes často přispívá na penzi i zaměstnavatel a tyto příspěvky si může až do výše 50 tisíc korun za rok odečíst z daní – příspěvek na penzi je tedy pro obě strany výhodnější než navýšení platu o stejnou částku.
Stoupá počet lidi co si spoří? Nebo stále doufají ve stát?(Karel )
Foto
Dobrý den, Karle, podle dat Asociace penzijních společností spoří v současné době prostřednictvím starého či nového penzijka zhruba 4,41 milionu Čechů, přičemž zhruba tři miliony lidí mají uzavřeno starší penzijní připojištění, 1,4 milionu pak nové doplňkové penzijní spoření. Průměrně si přitom lidé na penzi posílají 774 korun měsíčně, což nestačí ani na získání maximálního státního příspěvku (na to je potřeba 1 000 Kč). Z našeho průzkumu vyplývá, že většina Čechů stále spoléhá, že se o ně stát ve stáří finančně postará. Demografická křivka je ale neúprosná – na jednoho starobního důchodce přispívá do penzijního systému 2,2 platícího a toto číslo bude klesat. Dopady popsané situace pocítí už dnešní čtyřicátníci, o mladší generaci nemluvě. Na spokojenou penzi je proto dobré si začít spořit opravdu co nejdříve a přispívat si pravidelně s maximálním využití podpory od státu.
Jak velkou by si průměrný člověk měl vytvořit?(Jan)
Foto
Dobrý den, Jane, do značné míry to záleží na vás, kolik chcete mít ke státnímu důchodu našetřeno, abyste si stáří užil podle vašich představ. Nicméně, konkrétní čísla jsou možná pro většinu lidí těžko představitelná. Obecně podle nedávných průzkumů budou Češi na spokojenou penzi, ve které dnes běžně stráví patnáct let, v průměru potřebovat úspory 1,5 až 2 miliony korun Tato částka pokrývá představy Čechů o dostatečné rentě k důchodu na spokojené stáří. Proto by každý z nás měl plánovat, aby věděl, kolik a ve kterých fondech by si měl spořit. Čím dříve si to uvědomí, tím lépe a paradoxně i levněji pro něj. Stojí za to se také zeptat vašeho zaměstnavatele, jestli na penzi zaměstnanců nepřispívá. Dnes je to stále běžnější a často jde o několik tisíc za rok navíc, které se vám také budou v průběhu spoření dále zhodnocovat. Více se dozvíte na www.nn.cz/penze/.
Dobrý den, je mi 60 let, za pár let mířím do důchodu. Nespořím si, vyplatí se vůbec ještě spořit v tomhle věku? Děkuji.(Zdeněk)
Foto
Dobrý den, Zdeňku, spořit se vyplatí v každém věku. Pokud volné peněžní prostředky necháte na účtu, inflace vám ukrojí podstatnou část. V případě spoření na penzi formou doplňkového penzijního spoření dostáváte ke každému vašemu měsíčnímu vkladu (minimum je 300 Kč, optimum 1000 Kč) státní příspěvek, který vám každý vklad v podstatě zhodnocuje dvojciferným číslem (min. státní příspěvek totiž činí 90 Kč, max. 230 Kč).
Nemyslíte, že když dnes začnu spořit 500 kč měsíčně, tak díky inflaci to bude vypadat tak, jako kdybych měl za 30 let ještě státu další 300 Kč doplácet ?(Kra)
Foto
Dobrý den, Marto, nejdůležitější je začátek spoření na penzi neodkládat. Nejjednodušším způsobem je založit si doplňkové penzijní spoření, které kombinuje investování dle zvolené strategie spoření spolu s podporou od státu. Podporu od státu je možné čerpat už při měsíčním příspěvku 300 Kč, pro úplné vyčerpání všech výhod je ale nejlepší posílat si do penzijního fondu 3 000 Kč za měsíc. Pak už jen stačí si říct, kolik jste ochotna si pravidelně na penzi spořit. To záleží na vaší situaci a rozhodně doporučuji využít některých z modelových kalkulaček (třeba na https://www.nn.cz/penze/doplnkove-penzijni-sporeni/), které vám mohou ukázat, kolik si můžete naspořit v závislosti na vašem příspěvku, délce spoření a zvolené strategie.
Kolik je idelani zacit spořit pro mladého člověka? (Marta )
Foto
Dobrý den, Marto, nejdůležitější je začátek spoření na penzi neodkládat. Nejjednodušším způsobem je založit si doplňkové penzijní spoření, které kombinuje investování dle zvolené strategie spoření spolu s podporou od státu. Podporu od státu je možné čerpat už při měsíčním příspěvku 300 Kč, pro úplné vyčerpání všech výhod je ale nejlepší posílat si do penzijního fondu 3 000 Kč za měsíc. Pak už jen stačí si říct, kolik jste ochotna si pravidelně na penzi spořit. To záleží na vaší situaci a rozhodně doporučuji využít některých z modelových kalkulaček (třeba na https://www.nn.cz/penze/doplnkove-penzijni-sporeni/), které vám mohou ukázat, kolik si můžete naspořit v závislosti na vašem příspěvku, délce spoření a zvolené strategie.
Kdy by měl podle vás člověk zacit spořit?(Matěj )
Foto
Dobrý den, Matěji, to není nijak všeobecně řečeno, ale platí, že čím dříve začnete, tím lépe. Ideálně ihned poté, co vstupujete do prvního zaměstnání.
Jak spoříte vy? (Matuška)
Foto
Dobrý den, spořím si na penzi tak, abych maximalizoval státní příspěvky a daňové odpočty. To potom kombinuji s dalšími investičními nástroji tím způsobem, abych se dlouhodobě pohyboval na zhodnocení, které nabízejí akciové trhy.
Jaké jsou vhodné strategie když chci zacit spořit?(Michal )
Foto
Dobrý den, Michale, bohužel neznám vaši konkrétní situaci, ale první otázkou, kterou byste měl řešit, je otázka bydlení. Nejen že tím řešíte jednu ze svých základních potřeb, ale nemovitost je aktivum, které udržuje svou hodnotu. Pokud již máte bydlení vyřešeno a nemovitost vlastníte, je dobré se podívat na možnosti, které se nabízejí. První z nich je Doplňkové penzijní spoření, které má státní podporu a daňové výhody. Zde má smysl spořit do úrovně, která se vyplatí – 1000 Kč je hranice pro maximalizaci státní podpory, 3 000 Kč pro maximální využití daňového odpočtu. Cokoliv nad bych řešil výběrem vhodných podílových fondů, které vám mohou sloužit i jako dobrá rezerva pro případ, kdy budete nečekaně potřebovat si "sáhnout" na své úspory.
Dobrý den, Co jsou ty dynamické strategie? Děkuji Petra (Petra )
Foto
Dobrý den, Petro, penzijní fondy Doplňkového penzijního spoření nabízejí na rozdíl od starých Transformovaných fondů (penzijní připojištění) možnost zvolit si investiční strategii. Pokud si zvolíte dynamickou strategii spoření, znamená to, že většina vašich prostředků bude investována do akcií a jim podobných investičních instrumentů. To může být skrze jeden fond (zvolíte si třeba NN Růstový fond, který v sobě automaticky má podíl akcií vysoký), nebo můžete fondy mixovat a vytvořit si tak portfolio sama. V případě spoření na penzi je třeba uvažovat tak, že pokud budu spořit v Transformovaném fondu nebo v konzervativních strategiích Doplňkového penzijního spoření, nashromážděné úspory budou ztrácet svou reálnou hodnotu. Jedinou možností, jak se tomuto problém vyhnout je hledat příležitost tam, kde očekávané zhodnocení bude schopné inflaci překonávat. Ne vždy je to snadné a možné, ale dynamické dlouhodobé investování je možná tím správným řešením.
Dobrý den. Kolik je podle Vás idelani castka zacit spořit nové 35 letech?(Honza )
Foto
Dobrý den, Honzo, jedna věc je, kolik je optimální si spořit z pohledu čerpání státní podpory. Zde je to 1000 Kč měsíčně. Pokud chcete ještě maximalizovat odpočet daní, pak by to mělo být 3000 Kč měsíčně. Na druhou stranu máte před sebou ještě cca 35 let spoření. To znamená, že je vysoká pravděpodobnost toho, že pokud zvolíte dynamickou strategii spoření, můžete se na cílovou finanční částku dostat i s nižším měsíčním příspěvkem. Je dobré ale vědět, jaké je vaše očekávání na konci spoření. Kolik chcete mít na svém účtu, popřípadě jak vysokou chcete mít pravidelnou rentu a jak dlouho chcete čerpat. K tomu bych doporučoval již zmíněné kalkulačky, které jsou na webu dostupné, třeba na https://www.nn.cz/penze/doplnkove-penzijni-sporeni/
Dobrý den, zaměstnavatel mi přispívá, já také si chci spořit. Co si mohu dat i do dani?(Jarmila )
Foto
Dobrý den, Jarmilo, pro nárok na odpočet Vašeho spoření na penzi z daní jsou rozhodující jen Vaše příspěvky v daném roce. Abyste ročně ušetřila 3 600 Kč na daních, pak je nutné v průměru měsíčně ukládat 3 000 Kč. Spoříte-li si méně a máte aktivovanou službu „daňové optimum“, je možné doplatek uhradit jednorázově před koncem kalendářního roku, jen je potřeba peníze převést na váš účet penzijního spoření do 31. prosince. Chcete-li si ověřit výši Vašich příspěvků, které jste za rok 2021 dosud poslala, můžete kontaktovat svou penzijní společnost na její klientské lince. NN Penzijní společnost se snaží šetřit lidem čas i peníze, proto jsme letos klientům s aktivovanou službou daňové optimum informaci o tom, kolik je třeba doplatit k tomu, aby bylo možné čerpat maximální daňové výhody.
Mohu zacit šetřit i v 50ti?(Jana )
Foto
Dobrý den, Jano, ano, můžete. Věk není žádnou překážkou. Jen je potřeba počítat s tím, že čím později začnete na penzi spořit, tím vyšší měsíční příspěvek byste si měla nastavit. Díky spoření na penzi můžete od státu každý rok získat až 6 360 Kč. Ideální je spořit si na penzi 3 000 Kč měsíčně, abyste naplno využila všechny výhody od státu. Příspěvek od státu ale začíná už od 300 Kč měsíčně.
Dobrý den, mohu nějak spořit už od 18let když jsem ještě student?(Katka)
Foto
Dobrý den, Katko, ano, dnes už je dokonce možné spořit dětem už od narození. Od plnoletosti už si můžete smlouvu o spoření na penzi uzavřít sama. Nejjednodušší bude, když kontaktujete naši klientskou linku 244 090 800, kde se můžete nejen poradit, ale rovnou si také sjednat schůzku přímo s poradcem ve Vašem regionu.
Dobrý den, chci zacit ve 30 spořit. Jaka je idelani varianta?(Patrik )
Foto
Dobrý den, Patriku, je dobře, že na spoření na penzi myslíte s dostatečným předstihem. Pokud někomu zbývá do penze více než deset let, jako Vám, je nejlepší se zaměřit na investování do těch fondů, které mají vysoké zastoupení akcií (příkladem je NN Růstový fond). U těchto fondů je potenciál zhodnocení nejvyšší a umožní vám překonávat i současnou vysokou inflaci. Pro získání maximální státní podpory 2760 Kč za rok je potřeba si spořit alespoň 1000 Kč ročně, a pokud chcete mít nárok i na nejvyšší možný daňový odpis 3 600 Kč, musí být Váš průměrný měsíční příspěvek na spoření na penzi 3 000 Kč. Nicméně díky dlouhému časovému horizontu můžete i menší částky zajímavě zhodnotit, pokud zvolíte penzijní fondy investující převážně do akcií.
Jak zacit spořit?(Jana)
Foto
Dobrý den, Jano, nejdůležitější je začátek spoření na penzi neodkládat. Nejjednodušším způsobem je založit si doplňkové penzijní spoření, které kombinuje investování dle zvolení strategie spoření spolu s podporou od státu. Podporu od státu je možné čerpat už při měsíčním příspěvku 300 Kč, pro úplné vyčerpání všech výhod je ale nejlepší posílat si do penzijního fondu 3 000 Kč za měsíc. Pak už jen stačí si říct, kolik jste ochotna si pravidelně na penzi spořit. To záleží na vaší situaci a rozhodně doporučuji využít některých z modelových kalkulaček (třeba na https://www.nn.cz/penze/doplnkove-penzijni-sporeni/), které vám mohou ukázat, kolik si můžete naspořit v závislosti na vašem příspěvku, délce spoření a zvolené strategie.
Dobrý den. Kdy je podle vás idelani zacit spořit?(Daniel)
Foto
Dobrý den, předně děkuji všem čtenářům serveru Blesk.cz za tak velký zájem o spoření na penzi. Dostal jsem od vás už teď přes 50 otázek, přesto zkusím za následující dvě hodiny zodpovědět maximum vašich dotazů. Danieli, neznám vaši konkrétní finanční a majetkovou situaci, ale mohu nabídnout obecné doporučení: Nejlepší je začít s finanční přípravou na spokojené stáří už od první výplaty a využít přitom státní podporu ve formě státního příspěvku a odpočtu z daní. Celkem jde až o 6 360 Kč ročně. Navíc dnes často přispívá na penzi i zaměstnavatel a tyto příspěvky si může až do výše 50 tisíc Kč za rok odečíst z daní. V případě dlouhodobého pravidelného ukládání peněz, kam penzijní produkty patří, je lépe se zaměřit na investování do těch fondů, které mají vysoké zastoupení akcií (příkladem je NN Růstový fond). U těchto fondů je potenciál zhodnocení nejvyšší a umožní vám rychleji dosáhnout na vaše finanční cíle pro zajištění spokojené penze.