ONLINE CHAT
Dobrý den, dá se přispět i jinak než nákupem v Tescu? (Karla Š.)
Foto
Určitě ano, informujte se v "růžovém " stánku.
Dobry den, vyrostl mi na bradavce utvar ktery se neustale zvetsuje. Je bolestivy a obcas se prilepi na podprsenku. Nekrvaci. Mela bych to resit nebo to je jen bradavicka ? Dekuji(Danca)
Foto
Už jsem na podobný dotaz odpovídala.
Dobrý den, v sobotu jsem přispívala na činnost Vaší organizace v OC Letňany a dále i v Tescu při nakupování, houby v růžovém balení se v regálech nedaly přehlédnout :-) Je skutečně pravda, že houby působí proti-rakovinotvorně? (Míša P.)
Foto
Některé houby posilují imunitu a ta dokáže ochránit naše tělo proti nemocem. Infekčním i nádorovým.
Dnes jsem byla nakupovat v obchodě Tesco a probíhá tam kampaň měsíc v růžové? Víte něco více o této kampani? Pomáhají zvýšit informovanost a podněcují k lepší prevenci? Děkuji za odpověď. (Marcela Hrubá)
Foto
Tato kampaň pomáhá prevenci a boji proti rakovině prsu.Probíhá opakovaně, letos je to myslím už 4. ročník. A určitě pomáhá zvýšit informovanost.
Dobrý den, mám občas bolesti v pravém prsu z boční strany. Byla jsem na jaře na mamografu, nic nezjištěno. Zhruba před 6 lety jsem měla stejné bolesti, byl mi v té době udělán mamogr. a ultrazvuk, vše v pořádku s poznámkou vyplněno tukem. Po té se mi podařilo shodit dost kil, po té bolesti vymizely. Nyní jsem opět bohužel silnější postavy a mám velká prsa. Mám si preventivně dojít ještě na nějaké další vyšetření ? Předem děkuji za odpověď.(Šárka J.)
Foto
Mamografie je dostačující, a pokud je v pořádku, tak se neznepokojujte. Bolesti mohou být i při zvětšených prsech či od páteře.
Dobrý den, na bradavce mi vyrostl utvar svetlejsi barvy nez je bradavka. Občas je bolestivy a taky se cas od casu prilepi na po(Danča)
Foto
Dobrý den! Může se jednta jen o bradavičku či drobný furunkl. Pokud Vás to obtěžuje, zajděte do mamologické poradny.
Je rakovina prsu záležitostí jen žen nebo se týká i mužů?(Martin Král)
Foto
Dobrý den! Týká se i mužů. Ale mužů s rakovinou prsu je za rok asi 60, a žen 7000.
Jak se díváte na aktivitu společnosti Tesco, která se už tradičně zapojila do kampaně v boji proti rakovině prsu „Měsíc v růžové“ a daruje část zisku z prodeje řezaných květin a vybraných druhů hub v růžovém obalu? Pomáhají tyto akce k větší prevenci?(Jiří)
Foto
Tato aktivita je jistě chvályhodná, a zisk z tohoto prodeje pomáhá k propagaci prevence tohoto onemocnění.
Dobrý den je mi 44 let matka měla rakovinu prsu v 45 po sedmnácti letech se jí rakovina vrátila do kostí jaká pravděpodobnost že já jednou touto nemocí onemocnim na kontrolní vyšetření chodím mám si nechat udělat genetické vyšetření a jak a kde se dělá děkuji (Monika )
Foto
Dobrý den! Genetické vyšetření z odběru krve se provádí, pokud je žen s rakovinou prsu v rodině více. Předpokládám, že Vaše matka měla genetické vyšetření provedené, ale neuvádíte, zda je nositelkou genové mutace. Pokud by byla, tak byste ho měla absolvovat, pokud ne, tak to není potřeba. Genetické vyšetření se provádí na genetických pracovištích. Děláte dobře, že chodíte na pravidelná vyšetření, v tom určitě pokračujete.
Dobrý den,může prosím dlouhodobá léčba (5-7 let) syntetickým progesteronem způsobit nádor v prsu v období premenopauzy?Děkuji.M.H.(M.H.)
Foto
Dobrý den! Hormonální substituční léčba, zejména dlouhodobá, je uváděna jako jeden z rizikových faktorů pro vznik rakoviny prsu. Ale není to faktor jediný. Někdy se doporučuje, aby ženy, užívající tuto léčbu, chodily častěji na preventivní mamografické vyšetření - každý rok.
Dobry den, mam silikon v prsou. Co rok chodim na ultrazvukove vysetreni, staci to? Je mi cerstvych 43 let....(Karkulka)
Foto
Předpokládám, že máte na mysli silikonové implnatáty. Jednou za rok bych doporučovala utltrazvukové vyšetření a za další rok mamografické vyšetření, prostřídejte tyto metody. Od 45 let choďte pravidelně na screeningovou mamografii jednou za 2 roky.
Můj gynekolog mě nechce poslat aspoň na sono. A to máme v rodině rakovinu prsu ve dvou případech. Říká, že sem mladá. Je mi 26 let. Mám si nějaké vyšetření zaplatit a jaké? (Jessica)
Foto
Dobrý den! Ve Vašem věku stačí ultrazvukové vyšetření. Mamograf se jako preventivní metoda ve Vašem věku nedělá. Pravidelně sledovaná byste měla být o 10 let dříve, než onemocněla rakovinou prsu nejmladší příbuzná s tímto onemocněním. A nazapomínejte na samovyšetření.
Jaký je rozdíl mezi zhoubnou bulkou a cystou? A může se cysta zvrtnout do rakoviny? (xxxxx)
Foto
Zhoubná bulka je projevem rakoviny prsu, a jde o závažné onemocnění. Cysta, pokud je prostá, je kolekce tekutiny se stěnou, která ženy v žádném případě neohrožuje. Společné mají to, že mohou být hmatné, a pohmatem se někdy dá předpokládat, o co se jedná. Přesně nám to řekne ultrazvuk a mamografie, tato vyšetření oba typy hmatných lézí od sebe odliší. Některé cysty, ale těch je asi 1 % , mohou v sobě obsahovat i část měkkotkáňovou, a ty se mohou být známkou závěžnějších změn. Ale většina cyst je těch prostých. Rozdíl mezi jednotlivými cystami poznáme z ultrazvukového vyšetření. Obyčejné velké cysty jen odsajeme jehlou do stříkačky a obsah cysty se tak snadno odstraní. Obyčejná, prostá cysta se nezmění v rakovinu.
Dobrý den ,udělala se mi boule nad prsem prý zduřelá žláza prý v době menstruace mám ji tam pořád a zvětšuje se bojím se to je jasný ,ale věřím doktorum ..chci se teda zeptat nemůže s toho být obávaná rakovina prsu ???závěr zněl :redukující žláza typu Tábor I ,bez MMG známek patol.zmen mám mít strach ???? děkuji za odpověď I.K(Iva Králová )
Foto
Dobrý den! Popis mamografického vyšetření je ...bez patologických změn...to znamená, že na mamografu neviděli patologické změny. Pokud se Vám boule v prsu zvětšuje v rámci mestruačního cyklu - před menstruací je větší, během menstruace je méně nápadná, tak se neznepokojujte. Pokud se stále zvětšuje, tak se objednejte na ultrazvukové vyšetření. Tabárova klasifikace vyjadřuje podíl žlázy a tukové tkáně v prsu.
Dobrý den,opravdu je mamograf nebezpečný jak se píše? Je lepší jiné vyšetření,na př. ultrazvuk a jiné? děkuji za odpoved(jiřina)
Foto
Už jsem na podobný dotaz odpovídala v předchozí odpovědi. Mamograf není nebezpečný, jak se v mnoha článcích uvádí. Ultrazvuk doplňuje mamografické vyšetření v případě potřeby, a používá se jako preventivní metoda u žen do 40 let. Nedá se řící, která metoda je lepší, ony se vzájemně doplňují s ohledem na věk a nález, patří k sobě.
Dobrý den, je pravda že se z mamografu může naopak dostat rakovina? (Petra)
Foto
Mamograf používá k zobrazení tkání mléčné žlázy rentgenové záření. Ale mamografy jsou specielně konstruované pro zobrazování prsů, dávky záření jsou nízké, mamografy jsou pravidelně kontrolované a vyhodnocované, jak fungují a aby nepřekračovaly dávku záření, potřebnou k vyšetření. Četnost mamografického vyšetření pro prevenci je omezena na vyšetření jednou za 2 rok,y v některých případech jednou za rok, v žádném případě častěji. Na preventivní neboli screeningovou mamografii nechodí ženy pod 40 let. A některé ženy, které mají rakovinu prsu, v životě před tím na mamografu nebyly. Přišly, až když si bulku v prsu nahmátly . Faktorů a vlivů, které podmiňují vznik rakoviny prsu je mnoho, není to jen jeden jediný. Mamografy ženám pomáhají, neškodí.
Dobrý den, kamarádka má rakovinu prsu. Léčí se biologickou léčbou. Jaký je rozdíl mezi chemo a touto léčbou? A dájí se jí léčit všechny nádory prsu? (J.K. Litvínov)
Foto
Dobrý den! Chemoterapií se léčí velká část rakoviny prsu, u některých žen není zapotřebí, protože se jedná o neagresivní a malý nádor. Biologická léčba je určena pro ty ženy s rakovinou prsu, které mají pozitivní tzv. růstový faktor HERB a tam je tato léčba účinná. Pokud růstový faktor není zvýšený, tak se biologické léčba neaplikuje, nebyla by účinná. Předpokládám, že kamarádka absolvovala i chemoterapii.
Kvůli karcinomu mi byl odebrán prs před půl rokem. Mám za sebou chemoterapii. Kdy mohu jít na rekonstrukci prsu? A jaké jsou čekací doby? (Zdeňka Jíchová)
Foto
Dobrý den! Je určitě zapotřebí počkat nějakou dobu, než budete moci jít na rekonstrukční operaci, ta doba je minimálně kolem 2 let, a musíte být samozřejmě v pořádku, co se týče rakoviny prsu ale i po interrní stránce. Jaké jsou čekací doby, tak to záleží spíše od pracoviště, kam se chystáte, ale bývá to tak kolem půl roku.
Paní doktorko, máme v rodině rakovinu prsu (maminka, babička, teta). Je mi 32 let. Měla bych být nějak víc sledovaná? (Katka)
Foto
Záleží na věku, kdy Vaše příbuzné onemocněly. Ale jsou 3 a to byste měla být sledovaná v mamologické poradně specializované pro ženy s vyšším rizikerm tohot onemocnění bez ohledu na to, kdy onemocněly. Vy sama se jednou měsíčně samy vyšetřete a choďte1x za rok na ultrazvukové vyšetření, pokud Vám v poradně s ohledem na rodinnou anamnézu nestanoví častější vyšetření.
Dobrý den,může se projevit rakovina prsu i drobnou změnou na prsním dvorci?jakoby pupenem zarudlým,nebo to může být jen nějaká hloupost,nic mě neštíplo,nechci zmatkovat,při samo vyšetření jsem nic zvláštního nenašla .Je mi 47 let jsem 2 roky po hysterektomii pro myom,odebrali mi i vaječníky,má teta měla rakovinu prsu.Předem děkuji za odpověď. Iva(Iva )
Foto
Dobrý den! Ano, rakovina prsu se může projevit i změnami na dvorci. Uvidíte, pokud Vám pupen na dvorci zmizí do 14 dnů, tak to bude jen zánětlivě změněná potní či mazová žlázka. To pak buďte v klidu. Pokud by se to zhoršovalo, tak si zajděte na vyšetření. Předpokládám, že chodíte pravidelně na mamografické vyšetření. Pokud teta neonemocněla před 50. rokem věku, tak není potřeba chodit na vyšetření častěji.
Dobrý den, paní doktorko! Od 1.porodu mám problém s prsy. Když jsem kojila syna, tak po 7.měsíci se mi přestalo tvořit mléko v pravém prsu, tak jsem se snažila kojit co nejdéle aspoň z levého. Po 2. porodu se to opakovalo. Je to 7 let od 2.porodu. Stále se mi tvoří šedozelený výtok a teď se mi levý prs zvětšil. Je to velmi nepříjemné, nevím co se děje? (Tereza K.)
Foto
Dobrý den! Asi to budou jen hormonální změny a barvy výtoku odpovídá nejspíše tomu, že máte v prsech cysty. Levé prso bylo aktivnější co se týkalo tvorby mléka, a asi je v něm větší podíl žlázy, tak proto může být zvětšené.Pro klid si dojděte na ultrazvukové vyšetření.
Je mi 66let.Matka umřela na rakovinu prsu po 7letech po operaci. Její sestra též.Chodím každé dva roky na mamograf,je rakovina dědičná._? Není mamograf škodlivý? Jak mám, pokračovat v prevenci.Děkuji předem. (Strugarová Alena)
Foto
Ano, dědičnost je v některých rodinách příčinou tohoto onemocnění. A cestou k včasnému záchytu je právě mamografie. Pokračujete v prevenci, tak jako doposud jednou za dva roky a určitě provádějte pravidelně každý měsíc samovyšetření.Mamograf v této frekvenci vyšetření pomáhá, neškodí. Nevím jen, v kolika letech Vaše matka a teta onemocněly, pokud to bylo před padesátým rokem věku, tak tam je riziko vzniku rakoviny prsu un Vás vyšší . Ale protože Vám je 66 let a jste v pořádku a dědičně podmíněná rakovina se objevuje u mladších žen, tak stačí doporučená frekvence mamografie 1 x za 2 roky.
Dobrý den, elektronickou poštou mi přicházejí maily o škodlivosti vyšetření mamografem. Je to pravdivé? Děkuji moc za odpověď. (Renata)
Foto
Mamografické vyšetření je preventivní vyšetření, které dokáže zachytit rakovinu prsu v časném stadiu, kdy ženy ještě nemají klinické příznaky. Takže to je nesporné a veliké plus této vyšetřovací metody. Díky včasnému záchytu je většina žen po léčbě v pořádku. Mamograf je vyšetřovací metoda, která k vyšetření využívá rentgenové záření. Pokud chodíte na mamograf jednou za dva roky od 45 let, tak se jeho školidlivosti nemusíte obávat.