ONLINE CHAT
Dobrý den,protože jsem ovdověla, tak při dědickém řízení jsem byt nechala přepsat na syna, který bydlí v domku na jiné adrese. Komu přijde složenka a bude částka z bytu a domu sečtena nebo přijdou synovi 2?(Hana fialová)
Foto
Synovi vzniká povinnost podat daňové přiznání na rok následující po roce, ve kterém nemovitost získal. Poté mu bude zasílána složenka.
dobrý den finanční úřad po mně žádá nedoplatek daně z nemovitosti za rok 2012 2013 přesto že tuto daň odvádí nový majitel bytu který je vlastníkem od roku 2011, tuto daň řádně platí. Děkuji za odpověď(Urban)
Foto
Doporučujeme kontaktovat příslušného správce daně, který daň vyměřuje a zde uplatnit případné námitky.
Dobrý den,jsem majitelkou bytu od poloviny dubna 2016,daň musím zaplatit už ted v květnu nebo AZ v roce 1017. Děkuji(Petra)
Foto
Povinnost podat daňové přiznání Vám vzniká na rok 2017 ve lhůtě do 31.ledna 2017. Daň budete platit ve lhůtě do 31. května 2017.
Dobrý den, matka zemřele 22.10.2015. Já zdědil nemovitost 26.5.2016. Složenka nepřišla na její adresu. Kdo bude platit daň, která je splatná do dneška? (Pavel)
Foto
Daňovou povinnost na rok 2016 uhradíte pod rodným číslem zemřelé. Na výši daně se při nejasnostech informujte u příslušného správce daně z nemovitých věcí. Vám jako dědici vzniká povinnost podat daňové přiznání na rok následující, tj. 2017, nejpozději do 31. ledna 2017.
Doporučujete, aby si člověk výši daně ověřil u nějakého správce. A to je kdo?(Karolina)
Foto
Výši daně si můžete ověřit na spravujícím územním pracovišti u místně příslušného správce daně z nemovitých věcí, jímž je ten finanční úřad, v jehož obvodu místní působnosti se nemovitá věc nachází. Například máte-li nemovitost v Berouně, výši daně si můžete ověřit na územním pracovišti FÚ pro Středočeský kraj v Berouně.
Dobrý den,31.3.2016 jsme koupily chatu, ten den byla sepsána smlouva o zakoupení ,kdy budeme platit daně ,děkuji.(Lišková )
Foto
Novému vlastníkovi vzniká povinnost podat daňové přiznání na rok následující po roce, v němž získal nemovitost. Vlastnictví vzniká ke dni nabytí právních účinků vkladu do katastru nemovitostí, tj. ke dni podání návrhu na vklad.
Platím nemovitostní daň za starý domek po prababičce. Je na malé vsi, kde nejsou ani chodníky. Vesnice pořád bojuje s nedostatkem peněz, tak mě zajímá, kam jdou ty moje, které za daň zaplatím? Dostane je přímo ta vesnice, nebo se "rozpustí" někde jinde?(Plavcová)
Foto
Ano, celá vybraná daň z nemovitých věcí je přímo příjmem obce, ve které se nemovitost nachází.
Zajímalo by mě, kolik se ročně na téhle dani vybere peněz. A co se s nimi děje dál?(Matěj)
Foto
Ročně se na dani z nabytí nemovitých věcí vybere zhruba 10 miliard korun, které jsou v plné výši převáděny do rozpočtů obcí, na jejichž území se nemovité věci nacházejí. Nejedná se tedy o příjem státního rozpočtu.
Sousedka si přivezla na pozemek takový ten obytný dům, mobilhome. Prý za něj žádnou daň platit nemusí, protože má kolečka a je mobilní. Je to pravda? Zdá se mi nespravedlivé, že já musím platit i za malou chatku u vody, a ona za daleko větší "dům" nic.(Anča)
Foto
Předmětem daně ze staveb jsou pouze stavby nemovité, tedy pevně spojené se zemí pevným základem. Tato podmínka není v daném případě splněna. Pokud v budoucnu nebude mobilní dům postavený na základové kontrukci a nezíská tak charakter nemovitosti, není předmětem daně ze staveb.
Dobrý den, jsem vlastníkem ideální poloviny rodinného domu a druhou polovinu má člověk, který je v exekuci a odmítá platit cokoliv včetně plynu, elektřiny a vody. Bojím se, že daň platit nechce. Hrozí mi něco? Nebo mohu zaplatit i daň za něj (bez jeho vědomí, nekomunikuje), přestože jsem dostal složenku jen na svojí půlku? Bojím se, aby případný dluh nepostihl celou nemovitost.(Jan Brázdil)
Foto
Pokud jste podal daňové přiznání pouze za svůj podíl a nejste společným zástupcem, situace spoluvlastníka se Vaší daňové povinnosti nedotýká.
Mám pronajatý pozemek, kde mám zahrádku. Postavil jsem si tam maringotku. Je potřeba i za ní zaplatit daň z nemovitosti?(Klíma)
Foto
Předmětem daně z nemovitých věcí je nemovitá věc, která je spojená se zemí pevným základem. Není-li tomu tak, nepodléhá dani.
Jsme tři sourozenci a zdědili jsme po babičce dům. Na katastru jsme zapsaní jako spoluvlastníci. Musíme se k placení daně přihlásit všichni tři, každý s poměrnou částí domu, nebo mám platit jen jeden celou částku?(Zdeněk)
Foto
Jeden z vás může podat přiznání jako společný zástupce všech podílníků a jemu bude předepisována celá výše daně. Případně máte možnost platit daň každý zvlášť za svůj spoluvlastnický podíl samostatně. V takovém případě však musí alespoň jeden z vás podat daňové přiznání za svůj podíl ve lhůtě nejpozději do 31. ledna zdaňovacího období.
Byt s manželem spoluvlastníme napůl. Složenka na placení daně ale chodí jen na něj. Jak je to možné? Platí plnou částku nebo já mám zaplatit ještě jednou totiž?(Patricie)
Foto
Jestliže Váš manžel podal daňové přiznání za vás oba jako společný zástupce, je daň vyměřována a evidována pouze na něj. On také platí celou částku daně.
Dobry den, rada bych se zeptala,zda se dan plati i u novostaveb ci zda jsou toho usetreni a popripade kolik let? Koupila jsem si v prosinci byt z roku 2007 a slozenka mi neprisla.Mam dan platit? Moc dekuji(Lucka)
Foto
Osvobození u novostaveb skončilo rokem 2009 a v současné době nárok na osvobození u novostaveb nevzniká. Jestliže Vám nebyla doručena složenka, informujte se na výši daně u příslušného správce daně.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda musím zaplatit daň, když teď kupuji byt. Majitelkou budu cca za měsíc Nebo daň zaplatím až příští rok, kde mi budou účtovány i zbývající měsíce v tomto roce? Děkuji.(Holánová)
Foto
Daň se stanoví podle stavu k 1.lednu zdaňovacího období, přičemž ke změnám v průběhu zdaňovacího období se nepřihlíží. To znamená, že daňové přiznání podáte na rok 2017 do 31. ledna 2017 a případné finanční vyrovnání za zbytek roku 2016 mezi Vámi a původním vlastníkem je věcí dohody a nelze je řešit v rámci daňového řízení.
Dobrý den, daň jsem zaplatila převodem z účtu na číslo uvedené na složence. Teď jsem ale v rádiu slyšela, že se má číslo konstantního symbolu při převodu nějak změnit. Co tedy bude s mojí platbou? Mám jí poslat znovu? A kdo mi vrátí tu původní?(Kamila)
Foto
Konstatní symbol je v mezibankovním styku nepovinná položka, která nemá vliv na doručení platby. Pokud tedy máte všechny ostatní údaje vyplněny správně, platba bude řádně provedena. Ověřit to následně můžete na příslušném finančním úřadě.
Dobrý den, daň určitě v termínu zaplatit nezvládnu, mám platit1250 Kč a výplata mi přijde až 10. června. Jak vysokou pokutu dostanu? (Hedvika)
Foto
Pokud daň uhradíte 10. června, povinnost uhradit úrok z prodlení Vám nevznikne, jelikož ve Vašem případě nepřesáhne výše úroku 200 korun (podle daňového řádu se úrok z prodlení do 200 korun nepředepisuje).
Jak je možné, že jsem vloni zaplatila vyměřenou daň a letos mám nedoplatek? To ty daně střílíte od boku nebo co?(babča)
Foto
Může se jednat o starší nedoplatek nebo nedoplatek na příslušenství daně (úrok z prodlení, pokuta za pozdní podání přiznání). Informaci Vám v případě pochybností podá příslušný správce daně.
Kde si můžu stěžovat, když nesouhlasím s vyměřenou výší daně? Musím jet na příslušný finanční úřad? Nebo to jde reklamovat na jakémkoli finančáku?(Kristýna)
Foto
Proti rozhodnutí o vyměřené výši daně lze podat odvolání u příslušného správce daně.
Musí se platit daň i z pole? A také platí termin konec května?(Bára)
Foto
Ano, daň se z pole platit musí, a to do konce května, pokud daň činí nejvýše 5 000 korun. Je-li daň vyšší, platí se první splátka do 31.května a druhá splátka do 30.listopadu. U poplatníků, provozující zemědělskou výrobu nebo chov ryb, je první splátka posunuta až na 31.srpna.
Kdy vlastně podle úřadů vlastním nemovitost? Když jsem uvedený v katastru nemovitostí nebo když skončí dědické řízení? (Patrik)
Foto
V případě dědictví se stáváte vlastníkem dnem nabytí právní moci rozhodnutí soudu o dědictví. Naproti tomu u nabytí vlastnictví kupní smlouvou se stanete vlastníkem ke dni nabytí právních účinků vkladu, tj. ke dni podání návrhu na vklad.
Před měsícem jsem zdědil po strýcovi sklípek. Musí se i z něho něco platit? A kde se dozvím, kolik mám zaplatit?(Drahoš)
Foto
Daňové přiznání budete podávat ve lhůtě do 31.1.2017 na zdaňovací období roku 2017. Daň si vypočtete sám podle Pokynů k daňovému přiznání. Případné další informace naleznete na internetových stránkách Finanční správy www.financnisprava.cz v oddíle Daně a pojistné, případně je získáte u svého správce daně.
Mám pronajatou zahradu. Majitel mi tvrdí, že daň mám platit já a vnucuje mi svou složenku. Jak to je?(Karel B.)
Foto
Pokud se nejedná o pozemek ve zjednodušené evidenci, poplatníkem je vlastník pozemku.
Dobrý den, daň se prosím vypočítává ze skutečně zastavěné plochy nebo z té, která je uvedena v katastru? Jedná se o to, že na začátku 70. let došlo ke zmenšení vedlejší stavby. Od té doby došlo ke změně majitele (ve znaleckém posudku uveden skutečný stav). KÚ ani FÚ to po celou dobu nerozporoval. V loňském roce došlo k "digitalizaci", kdy KÚ přenesl původní rozměry dnes objektu jiných rozměrů a skutečný stav se neřešil. Na dotaz u jednoho FÚ bylo sděleno, že daň má být vypočtena podle skutečně zastavené plochy, ale správce jiného FÚ trvá na platbě podle KÚ. Který FÚ má pravdu? Děkuji za odpověď.(Novotná)
Foto
Druh pozemku "zastavěná plocha a nádvoří" vyjadřuje pozemek, na němž je umístěna stavba a dvorek, cestičky, schody a podobné plochy, které souvisejí se stavbou. Skutečnou výměru stavby, která je základem daně ze staveb, je možné zjistit z projektové dokumentace. Případný rozdíl mezi výměrou pozemku a výměrou zastavěné plochy stavby podléhá dani z pozemku. Došlo-li ke změnám ve výměře nebo druhu pozemku, případně jeho čísle, vzniká vlastníkovi povinnost podat na zdaňovací období, následující po této změně daňové přiznání a tyto změny v něm zohlednit.
Letos stejně jako v posledních letech poněkolikáté nedoškia mnohza liádem složenka.Okresní finanční správa je z obliga-není to jejich věc-a koho tedy.Jak to mají udělat osdesátníci s poídlomeným zdravím když částu nikomu jinému FÚ neřekne a nemohu to za ně uhradit ani na pokladně FÚ v okresním městě.Laidárna finančních úřadů je v poslední době neskutečná-nikdo za nic neodpovídá-nikdo není poterestán za rok 21014(Bohumil Kopeček)
Foto
Finanční správa předala obálky k distribuci přesně dle smluveného harmonogramu tak, aby obálky poplatníci obdrželi do svých poštovních schránek nejpozději do 24.5. Pokud Vám složenka nepřišla, ujistěte se na finančním úřadě, že máte nahlášenou správnou adresu a zároveň si můžete ověřit výši daně.
Do dnešního dne nám nebyla zaslána složenka, máme uhradit to co loni?(Jolana Brožová)
Foto
Pokud nedošlo u Vás k nějakým změnám, tak uhraďte stejnou částku jako loni, nicméně pro jistotu doporučujeme ověřit si výši daňové povinnosti u svého správce daně.