ONLINE CHAT
Dobrý den ,v tomto období mě trápí kašel a sucho až pálivo v krku či slabé škrábání ... Na plicním nic nenašli - jen slabá obstrukce plic .ORL - nic vyšetření hlenu reng. nic , prý citlivý krk .... horečky nemívám jen časté škrábání a kašel - připadám si jako simulant To mě trápí již několik let, kašel mě i někdy obtěžuje - co by jste mi poradila děkuji Ivuš (Ivuš)
Foto
Příčinou může být i alergie, v domácím prostředí mohou být alergenem i plísně, roztoči či prach. Na podzim tělo nemá tak velký přísun vitamínů. Zaměřila bych se na vitamíny v ovoci a zelenině, bylinné čaje, zázvor, med, citron, pastilky z islandského lišejníku. Další vám jistě rádi poradí v lékárně. Několika leté problémy můžete řešit i s odborníkem na celostní medicínu anebo s odborným lékařem.
Dobrý den,je pravda, že nemoc může spouštět i stres?Vždycky když mám toho v práci až nad hlavu a šéf na mně křičí tak sem pak nemocná,angíny, chřipky...Jinak žiju zdravě, kouřím jen 5 cigaret denně a občas sklenka z kamarádkou.(Laďka )
Foto
Ano, je to pravda, tyto příčiny a souvislosti řeší obor zvaný celostní medicína. Pozor, kouřením si ničíte sliznici a otevíráte bránu infekci.
Dobry den, cim nejlip podporit imunitu u deti (3 a 6 let)? Ve skolkce vsichni prskaji a kaslou a tak bych rada nejakou prevenci.(Zora)
Foto
U dětí doporučuji dětské bylinné čaje s mateřídouškou a dalšími vhodnými bylinkami, hodně ovoce, zeleniny, vody s citrónem, pomerančem a mátou (pro děti přislazené třeba medem). Jinak se infektu nebojte, organismus si tvoří imunitu. Je jen důležité, aby na tvorbu imunity nebyl vyčerpán a unaven. Udává se, že i dvoudenní teplota je pro děti přínosem, kdy se tvoří protilátky. Je li teplota vysoká a hrozí li křeče, je na místě teplotu konzultovat s lékařem a tlumit, nejlépe dětským Paralenem ve formě čípků, sirupů a jiných forem.
Mám CHOPN. Teď mám období silné rýmy, která ale ustupuje a "sedá" to na průdušky. Takže nyní po ránu vykášlávám i smrkám, přes den sice ne, ale mám pocit neustálého nachlazení. Zkusila jsem ležet, brát PARALEN ráno i večer /doporučeno l. při škrábání v krku/, ale ty průdušky se spíše zhoršují. Mohu i tak raději chodit na procházky , než polehávat ? Děkuji Říhová. (Jana Říhová)
Foto
CHOPN vám sama ukáže, kdy na procházku a kdy je kvůli inverzi a smogu lepší zůstat doma. Určitě bych sledovala barvu hlenu, v případě barevnosti nebo krve se může jednat o bakteriální infekt, který, kdyby nebyl léčen antibiotiky, by organismus velmi vyčerpal a byla byste náchylná ke zhoršení stavu.
Co říkáte na celostní medicínu? přijde mi absurdní, že lékaři na opakované záněty v těle (močové ústrojí, angíny) stále dokola předepisují antibiotika, která sice v danou chvíli problém vyléčí,ale absolutně se nezabývají příčinou té nemoci. Nemyslíte, že by měli pacienti mít možnost léčit se u i u lékařů praktikujících celostní/čínskou medicinu? Proč není taková péče hrazena ze systému zdrav.pojištění, když pacientovi klasická léčba nepomáhá?Děkuji za váš názor(Andrea)
Foto
To, o čem píšete, odráží celospolečenský pohled na celostní medicínu a způsob léčby, který my dva zde asi nevyřešíme. Stále je důležité o sebe pečovat a myslet na své zdraví, protože máme jen jedno. Jistě by bylo příjemné setkat se s lékařem, který má na nás více času a zajímají ho i psychické souvislosti, které za onemocnění často mohou. Otázka úhrady této péče je spíše otázkou na naše politiky a celé nastavení zdravotnického systému.
Dobrý den, stále se mi dělají čepy na mandlích, pokud je nevymačknu každých max.5 dnů, tak mandle hodně bolí, špatně se mi polyká, cítím nepříjemný tlak v uších a kašlu. U lékaře jsem byla, dostala sprej do krku, ale stále se mi to opakuje, posledních 3/4 roku je to již hodně obtěžující. Poradíte? Moc děkuji. Míra(Míra)
Foto
Je třeba nechat si u lékaře udělat cílený mikrobiologický rozbor a dle výsledků by měl odborný lékař stanovit cílenou antibiotickou léčbu.
Máte lék na bolesti srdce při stýskání po bývalé lásce z Plzně? (p.gregori)
Foto
Ne, protože bolest lásky má původ v hlavě:)
Dobrý den, trpím opakovanými záněty mandlí, velkou bolestí v krku, horečkou.... Jsem naprosto několik dní vyřazená z běžného života. Dá se prosím tomu nějak předejít. Mám nižší imunitu, snažím se ji všestranně podporovat, ale nedaří se. Nechci vždy skončit na ATB. Díky. Liba(Liba)
Foto
Podobné otázky jsem již odpovídala. Pokud takto opakovaně trpíte každý rok, je třeba celoročně podporovat imunitu, vyloučit alergie (vyšetřením u alergologa), které mohou být spjaty i s ročním obdobím, vyhýbat se místům s velkou koncetrací lidí a začít léčbu včas při prvních příznacích.
Dobrý den, chci se zeptat. Neustále slyšíme - tohle onemocnění je virového původu a toto bakteriálního. Které je které a na co zabírají antibiotika?(ZZZZZZZ)
Foto
Nachlazení, bolest v krku, rýma, jsou zpravidla virového původu, ale tím, že se organismus virovou infekcí oslabí, jsou sliznice náchylné k bakteriálnímu infektu. V této fázi vývoje onemocnění již můžeme cíleně nebo orientačně nasadit na bakteriální infekt antibiotika.
Paní magistro, je mi 66 let, mám nemocné srdce a praktický doktor mě nutí, abych se nechala očkovat proti chřipce. Myslíte, že je to pro kardiaky vhodné a proč? (Dana K.)
Foto
Pro očkování proti chřipce jsou stanoveny rizikové skupiny pacientů s určitým onemocněním, které by se měly přednostně očkovat. Záleží ale vždy na vašem souhlasu a posouzení lékaře. Neznám vaše onemocnění srdce, abych Vám mohla lépe poradit.
Dobrý den, s nástupem podzimu nám neustále jakýsi "knedlík" v krku, který nelze vykašlat, Asi hleny z nosohltanu, jen brzy ráno se něco málo uvolní. Jde s tím něco dělat? Děkuji moc za vaši radu, Kaaj.(Kaaj)
Foto
Doporučuji cílené mikrobiologické vyšetření vzorku hlenu, které vám zařídí váš ošetřující lékař.
Dobrý den,prosím vás o radu,mám časté krvácení z nosu,užívám Ascorutin tbl. a nic nepomáhá,veškerá vyš.na srážlivost krve negativní,hypertenzi netrpím.děkuju(Ela)
Foto
Dobrý den, problém možná bude genetické povahy a souviset s kvalitou cév. K Ascorutinu bych přidala ještě vysoké dávky Celaskonu a pro případ krvácení bych nosila v kabelce Gelaspon, což je houbička, která zastavuje krvácení.
Dobrý den, paní doktorko. Docela dost mne v tomhle období trápí bolesti v krku a trpím na angíny a často to chytne i moje dcera. Lékař mi často předepisuje antibiotika, kloktám, ale chtěla bych vědět, jestli si můžu koupit v lékárně něco, co mi to pomůže třeba zarazit už na začátku. Úplně se bojíim letošní zimy. Díky, Revaiová(M. Revaiová)
Foto
Dobrý den, určitě posilujte imunitu i otužováním v celém průběhu roku. Zrovna tak dostatečným přísunem vitamínů, ideálně v podobě ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitamínu C (až 1000 mg denně, když nastanou obtíže). Angíny jsou zejména bakteriálního původu, takže by Vám mohlo pomoci v začátcích lokální volně prodejné antibiotikum ve spreji Bioparox, které působí na bakterie místně přímo v krku a zároveň snižuje bolest, takže se vám bude lépe polykat. Zimy se nebojte, určitě to po poradě s vaším lékárníkem zvládnete. Když ne, je třeba včas navštívit lékaře. Neléčená angína může mít důsledky pro srdce i klouby.
Prosím o odpověd, mám pocit, že mám chřipku,ryma třes zimou, slabost,ale teplotu nemám. Jsem seniorka, , potřebuji chodit ven s pejskem. Co nato. Děkuji(Věnka)
Foto
Pakliže se situace dramaticky změní a přijdou teploty, schvácenost těla, tak to chřipka bude. Jinak doporučuji na nachlazení Paralen nebo Aspirin, který působí i protizánětlivě a i proti bolesti. Kontrolu u lékaře bych doporučila.
Dobrý den,byli jsme s manželkou na Šumavě kocem září na 5 dní,manželka tam dostala rýmu a kašel/suchý/a má ho dodnes.Byla u paní doktorky-ta jí dala antibiotika ,poslala ji na plcní-tam je to v pořádku/ještě čekáme na výsledky krve ale suchý kašel jí pořád zlobí-rýmu už nemá.Dobrala i stoptusin.Byla by jste tak laskavá a mohla nám pradit.Mockrát děkujeme a přejeme hezký den,Manželé Fialovi ze Stříbra(Emil Fiala)
Foto
Dobrý den, pokud již paní dobrala antibiotika a problém stále trvá, obraťte se opět na paní doktorku. Suchý kašel může doprovázet i některý typ léčby na vysoký tlak a toto musí posoudit paní doktorka. Jinak doporučuji spát s polštářem navíc, chybu neuděláte s bylinnými čaji na průdušky, pastilkami z islandského lišejníku a inhalací či popíjením Vincentky.
Dobrý den. V krku se mi již delší dobu tvoří ztvrdlý hlen, který má vždy stejný tvar. Jakoby škeble nebo čepička. Použil jsem už všechno možné a je tam pořád. Existuje něco co by mi od toho pomohlo? Děkuji(Radim)
Foto
Dobrý den, doporučila bych vám návštěvu lékaře i se vzorkem zmíněného hlenu. Lékař na vzorek dá tzv. sputovku a potom nechá vzorek poslat na mikrobiologické vyšetření, kde stanoví typ mikroorganismu i citlivost antibiotika. Takto cílenou léčbou se jistě problému zbavíte.
Souhlasíte s tím, že s nachlazením, ani s chřipkou či virózou, pokud má normální průběh, lékař nic neudělá, chodit k němu je hloupost? A s tím že lidi utrácí celosvětově miliardy za chemické léky, které mají navíc vedlejší účinky a člověku pomohou asi tak stejně jako třeba česnek, zázvor, med s cibulí na kašel, šípkový čaj, zábaly a obklady apod.)?(Jonah)
Foto
Souhlasím s tím, že spousta příznaků u nachlazení a chřipky v souvislosti s dobrou imunitou organismu a bez přidružených různých jiných onemocnění skutečně můžeme zvládnout se silou přírodních látek. Ovšem jsou určitá onemocnění či závažnost stavu, která si už vyžadují odbornou péči.
Dobrý den, ráda bych se zeptala - mám kašel a pobolívám mě v krku. Obvodní lékařka mi chtěla napsat antibiotika, což jsem odmítla, protože mi to přijde zbytečné. Nebo není? Případně co doporučujete k léčbě? Díky! (Lucinda)
Foto
Dobrý den, je důležité si jít popovídat s lékárníkem. Ten se vás vyptá, jaký typ kašle vlastně máte, eventuálně jaká máte přidružená onemocnění a poradí vám příslušnou léčbu. Jestli vám paní doktorka chtěla napsat antibiotika, zřejmě máte i teplotu a další vážnější příznaky. Pokud se obáváte systémových antibiotik, např. z důvodu těhotenství, kojení apod. doporučuji volně prodejné lokální antibiotikum ve spreji, které je právě pro těhotné a kojící výbornou volbou, protože nepůsobí systémově v celém těle, ale jen v krku či nosohltanu, podle toho, kam jej nastříkáte.
Ahoj, uz neviem, co robit, manzel ma 2 tyzdne suchy kasel a k lekarovi nechce. Codein nechce, diolan nechce, pije lipovy caj s medom. Mne to jeho kaslanie pripomina bud nejaku alergiu, alebo zapal pluc. Co mam robit, ako ho prinutit navstivit lekara?(DOGA)
Foto
Ahoj Doga! Vypadá to, že váš pan manžel věří spíše přírodním léčivům a buď to s bylinkami zvládne, nebo ho to nakonec donutí jít k lékaři. Pokud věří bylinkám, doporučuji vyzkoušet čaje s lékořicí, jitrocelem, prvosenkou, mateřídouškou, proskurníkem a slézem a také jitrocelový sirup či kapky z břeč'tanem. K tomu hodně pít, dva až tři litry denně, popíjet či inhalovat též Vincentku. Alergie samozřejmě může být též příčinou, v tomto ročním období a v bytě by to mohly být plísně nebo prach.
Dobry den, v pondeli mi propukla hnisava angina, beru doxibene, pred yim homeopatikum oxicocinum, kliktam myrthu a piju salvej, mam Porad pryznic. Co mam jeste delat, abych byla do nedele zdrava? Mam CRP 87... Musim pristi tyden pracovat, prosim pomozte. Dekuji Alice (Alice)
Foto
Musíte počkat, až vám antibiotika zaberou, jistě se váš stav bude rychle zlepšovat. Pokud ne, musíte navštívit lékaře znova a nechat si udělat stěr, aby se určil patogen a k tomu příslušné antibiotikum. Léčbu bych v tomto stavu doplnila i lokálním antibiotikem ve spreji. Myslím, že neděle je moc brzo, organismus bude unavený a choroba bude mít nadvládu. Nicméně vám držím palce.
Dobrý den v krku me zacalo bolet včera večer a dneska ráno mám nateklé mandle a bolest vetsi zacínají me bolet klouby co mi pomůže děkuji za odpoved. (lucka)
Foto
Při opakovaných neléčených angínách mohou bolet i klouby. Bolest kloubů však může souviset i s jiným problémem. Osobně bych doporučovala zábal krku (Priessnitzův obklad), zajít si do lékárny pro kloktadlo, pastilky, či lokální antibiotikum ve spreji Bioparox a léky na snížení bolesti (lokální anenestetika - lékárník vám poradí příjemnou lékovou formu). Pokud se stav zhorší, určitě navštivte lékaře.
Dobrý den chtěla bych se zeptat na zdraví dcery 7.9.1987 vrací se ji nachlazení bolest v krku a uzlin. Co udělat ,aby byla zdravá. Děkuji Jarka(Jarka)
Foto
Dobrý den, podporujte její imunitu, tak jako jsem radila v předešlé odpovědi. Jestliže problém trvá dlouho, rozhodně je na místě celou záležitost řešit s lékařem, nejlépe ORL.
Dobrý den, Jak mám předejít tedy nachlazení či viróze ? Jsem prodavačka takže jsem poměrně často terčem pro chřipajznu .. Poraďte prosím prevenci..děkuji ..(MICHAELA )
Foto
Dobrý den, paní Michaelo. Patříte do skupiny více ohrožených osob. Nezbývá než pečovat o svoji imunitu. Doporučuji hodně vitaminu C (až 1000 mg denně), echinaceu, Imunitin a další přípravky na podporu imunity, zeleninu, ovoce a odpočívat, kdy jen to jde, aby organismus nebyl přetížený a vypořádal se s případným infektem.