ONLINE CHAT
Přes prázdniny nám tchýně hlídala křečka a vrátila nám ho pěkně vypaseného. Sotva se valí. Co pro něj můžeme udělat?(Karel Zach)
Foto
Snížit příjem krmiva a zvýšit pohyb. Více si s ním hrajte a postavte třeba nějakou překážkovou dráhu, aby musel zdolávat překážky. Držím palce ať je křeček brzy fit.
Dobrý den, máme 4letou fenu appenzellského salašnického psa. Řeším její neskutečnou žravost od samého počátku. Kupujeme granule pro obézní psy Happy Dog nebo Brit, nebo krmím masem s rýží a zeleninou, občas tvaroh, syrové vejce. Nadváhu zcela jistě má - váží přes 30 kg, má mohutný krk a hrudník. Doma ještě pohlídám, aby se k ničemu nedostala, ale kdekoli má možnost dostat se k čemukoli poživatelnému (brambory se šrotem pro slepice, psí a slepičí hovínka a jiné nechutnosti), nezaváhá a prostě žere. Jak ji uhlídat a dovést k normální váze? Děkuji(Jitka)
Foto
Dobrý den, to je velmi těžký dotaz a jak se říká každá rada drahá :-) Zkuste nějakou jinou značku granulí, které ji více uspokojí chuťově, ale budou nízkokalorické a pejskovi se hodně věnujte, dlouhé procházky, hry s míčkem, oblíbenými hračkami. Zkuste podávat nějaké "pamlsky", např. syrovou nebo vařenou zeleninu. Držím palce.
dory den mam kastrovanou boxerku co doporucite za krmivo pribrala nam na vaze ted krmime krmivem acana jelikoz mela problemi se srsti potom se ji to zlepsilo dekuji(arielka)
Foto
Dobrý den, nepíšete, jak moc vám pejsek přibral, ale doporučila bych nízkokalorické krmivo, např. Science Plan Perfect Weight, a pokud je obézní pak nějakou redukční dietu (např. Prescription Diet Metabolic).
Máme yorkšírku, váží 4,2kg má 8 let a krmíme hypoallergenic royal canin granulemi, dávám ji ráno 3 a večer 3 gramy a nedaří se nám hubnou, měla by mít dávku 8 denní. Je nemocná měla zánět žlázek a má bulku u struku, která ji zůstala po hárání. Je alergická na blechy a kuřecí maso. Poradíte mi změnu krmiva a dávkování krmiva? Děkuji Lenka(Lenka)
Foto
Dobrý den, těžký dotaz vzhledem k tomu, že je alergická na kuřecí maso a většina redukčních diet, které znám toto maso obsahují. Zkuste jinou značku hypoalergenní diety, např. Prescription Diet z/d mini a zvýšit pohyb, delší procházky. To dávkování se mi nějak nezdá, nicméně musíte dávku stanovit na cílovou hmotnost, takže pokud chcete, aby zhubla např. na 3,5kg, tak denní dávka u diety z/d je 65 gramů. Je potřeba tu dávku individuálně přizpůsobit, psa pravidelně vážit a dávku dle toho zvýšit či snížit.
Paní doktorko, jaká plemena podle vás nyní nejvíc frčí? V minulosti to byli dalmatini, pak labradoři, bojová plemena, čivavy. Co je teď "in"?(Pravá snobka :-))
Foto
Dobrý den, trendem poslední doby jsou malá a trpasličí plemena, takže jorkšíři, čivavy apod.
dobrý den, máme mopsinku, která váží v současnosti kolem 7,5 kg, je po kastraci a krmíme ji granulemi po vykastrování. Má jeden rok, zdá se nám krapánek obézní. Kolik je optimální váha u tohoto plemene.? Děkuji za odpověď(Luděk)
Foto
Dobrý den, u mopsíka se uvádí ideální váha mezi 6 a 8 kg, záleží na pohlaví, stáří, věku. Je potřeba ho posoudit, zda má ideální hmotnost (při pohledu zhora by měl mít tvar přesýpacích hodin a když přejedete žebra, měla by se dát lehce nahmatat a mít slabou vrtsvu tuku). Určitě váhu pejska hlídejte a popřípadě si i změřte objem hrudníku a pasu a hodnoty si zapisujte. Doporučuji dostatek pohybu a vhodné krmivo pro psy se sklonem k přibírání.
Dobry den,mam trosku obezni kocicku,ktera zije v prostredi s dalsimi dvema kockami. Ze strachu,ze ji nezbyde nic v misce, se myslim dost prejida (v porovnani s temi ostatnimi). Bohuzel nejde moc dobre rozdelit misky pro kazdou znich,vzajemne si to ochutnavaji. Ted nam veterinar doporucil vas Metabolic. Moc ji chutna,ale ostatnim kockam bohuzel taky,takze ji ujidaji z porce...Nevadi to ostatnim hubenym kockam,ze jedi krmivo pro tluste kocky na hubnuti? Dekuji!(Aneta)
Foto
Dobrý den, pokud máte jak píšete jen trošku obezní kočku, čili má nadváhu (do 30% nadměrného tělesného tuku) a nejste schopna je oddělit, tak bych je převedla na krmivo Hill's Perfect Weight, které je určené pro hubnutí a udržení správné váhy kočky a mohou je jíst i kočky, které nadváhu nemají. Anebo ponechat Metabolic a dvěma hubeným kočičkám ještě něco stranou "dopřát". Přeji hodně zdaru s hubnutím.
Dobrý deň, mám sterilizovanú jazvečíčku a napriek tomu, že jej dávam krmivo len pre sterizovaných psíkov priberá.Aká je denná dávka pre dospelého jazvečíka. Ďakujem. rbora(Barbora)
Foto
Dobrý den, to záleží, jakého přesně pejska máte, nepíšete zda trpasličího jezevčíka či středního, takže to těžko posoudím. Je potřeba se podívat na to, jak a co krmíte, nedávat zbytky od stolu, piškotky apod. a krmnou dávku vypočítat na ideální hmotnost pejska, ne na stávající. Liší se to dle typu a značky krmiva, krmná dávka je vždy na krmivu uvedena. Zkuste zvýšit pohyb, chodit na delší procházky, brát pejska do terénu, aby běhal do kopce a po kamenech apod.
paní doktorko, mám dotaz jaký máte názor na Barf. Předpokládám, že nabízení granulí Vás jako veterinářku mimo jiné živí takže asi negativní. děkuji Lucie(Lucie)
Foto
Dobrý den, máte pravdu, negativní, ale ne z důvodu, že mě prodej granulí živí, to opravdu ne, ale z důvodu nevyváženosti BARF krmení (obvykle nadmíra bílkovin a přetěžování ledvin) a možnosti bakteriální či parazitární nákazy. Taktéž hrozí mechanické poškození ústní dutiny, jícnu. Já tento způsob krmení nedoporučuji.
Dobry den, mam civavu 12 let a rada bych se zeptala, zda dále krmit krmivem 8+ (Royal), nebo vybrat jiz nejake seniorske krmivo. Dekuji za Vasi odpověď.(Pavlina)
Foto
Dobrý den, 12 letý pejsek určitě potřebuje krmivo určené seniorům, které je má nižší obsah bílkovin, aby se nepřetěžovaly ledviny, ale naopak vyšší obsah vitamínů a antioxidantů potřebných pro stárnoucí pejsky. Záleží také na tělesné kondici, zda má nadváhu či nikoliv.
Dobry den, mam adoptovanou fenu o krizence chrta .Jedna se o krizence chrta spanelskeho a chrta podenco. pri adopci mi doporucili ze ji mam davat smes ze 3 krmiv,chtela bych to zredukovat na jedno ale kvalitni, je ji 7 let ale uz nechce moc behat, je to takovy gaucak.Doporucite mi nejake krmivo aby nepribirala(Lenka)
Foto
Dobrý den, určitě bych nemíchala 3 značky krmiv, každé je jiné a výsledná směs může mít "zajímavý" nutriční profil. Podávala bych nízkokalorické krmivo (např. novinku Hill's Metabolic), kterou může pejsek jíst i preventivně, aby nepřibral anebo nějaké krmivo light nebo senior.
Pořídili jsme si psa z útulku. Nikdy jsme zvíře neměli, takže jsme laici, pokud jde o krmění. Někdo doporučuje nekupovat to levné v supermarketu, dále se na nás valí reklamy. Podle čeho se máme orientovat, abychom zvíře kvalitně živili, ale nezruinovali si kapsu? (ZZZZZ)
Foto
Dobrý den, záleží, jestli chcete pro pejska vařit nebo si ulehčit život a podávat komerčně vyrobené krmivo. Vždy bych koukala na složení krmiva, aby pejsek dostával co potřebuje z hlediska bílkovin, sacharidů i tuků a vitamínů. Obecně platí, že čím drahší krmivo, tím kvalitnější, ale taktéž platí, že je lépe stravitelné, čili na pokrytí potřeb pejska postačí nižší denní krmná dávka. Když si pak cenu přepočtete na denní krmnou dávku, někdy budete překvapení, že u kvalitních granulí se cena pohybuje v řádu desítek korun, záleží na velikosti psa. Já bych svého psa levným krmivem ze supermarketu nekrmila.
Jak sedíváte na současný trend raw stravy, kdy se mazlíčkům dává jen syrové maso a kosti? Kamarádka takto krmí jíž 6 měsíců 3 letou kolii,prý se jí krásně vybělily zuby a tato strava prý funguje jako prevence zubního kazu a zánětům dásní, je to pravda? (Žanda25)
Foto
Těžký dotaz, je to otázka názoru a individuálního přístupu, asi stejně jako u lidské stravy, ale já obecně raw stravu u psů nedoporučuji, jelikož hrozí jak bakteriální a parazitární infekce z tepelně neošetřeného masa, tak mechanické poškození dutiny ústní, jícnu, od úlomků kostí. Nesmíme také opomenout, že např. kuřecí kosti jsou pro psy úplně nevhodné, jelikož můžou způsobit ucpání střev a život ohrožující stav. Dále pokud se krmí pouze maso, tak pes dostává nadbytek bílkovin, což může způsobit další zdravotní potíže.
Existují nějaké tabulky, kolik kg má vážit pes? Třeba podle rasy, velikosti atd.(Zuzka H)
Foto
Ano, existují plemenné standardy, které určují odhadem váhu psa, ale vždy je potřeba individuální posouzení, jelikož se váha liší dle pohlaví, stáří a kondice psa. Psi bývají větší a mohutnější než feny, kastrovaní jedinci mívají tendenci k přibývání váhy atd. Lepší je psa posoudit pohledem (při pohledu zhora by měl mít tvar přesýpacích hodin a přeměřit a váhu pravidelně hlídat.
Dobrý den, moje babička, která žije na vesnici, má psa a kočku. Oba krmí tím nejlevnějším suchým krmivem. A samozřejmě i zbytky od jídla. Když jí přivezu nějaké lepší krmení zvlášť pro kocoura, zvlášť pro psa, stejně jim to dává, jak jí to napadne. Co může způsobbit nekvalitní krmivo a to, že krmí psím žrádlem kočku a naopak? (žaneta)
Foto
Dobrý den, výživa je stejně jako u lidí velmi důležitá a souvisí s výskytem řady chorob. Kočičí krmivo má obecně vyšší obsah bílkovin, jelikož kočky jsou narozdíl od psů striktní masožravci a maso ve své dietě potřebují. Tedy kočičí granule podávané psům jim zbytečně zatěžují ledviny, jelikož mají vyšší obsah bílkovin nebo můžou způsobit nadváhu. Naopak pokud kočka jí granule pro psy, může zase mít bílkovin nedostatek. S nekvalitní výživou souvisí řada onemocnění, ale rozumím, že některým lidem se to těžko vysvětluje, obzvláště babičkám :-)
Blahopřeji Vám, že jste zvládla velmi náročné studium veteriny. Ať se Vám daří a svoje znalosti využijete co nejlépe ke prospěchu zvířat.(Adriana)
Foto
Děkuji moc, to je milé :-)
dobrý den, mám 4letého labradora, váží 35-40kg. před měsícem začal kulhat na zadní nohy. občas si nadlehčuje levou, občas pravou. Když jde na procházku jde normálně, když se vrátíme, jen leží (ani si nechce hrát) a odpočívá. Když běhá, někdy ani nestřídá nohy, ale zadníma přiskakuje oběma najednou . začala jsem mu dávat do žrádla apto flex na posílení kloubů. Může mít natržený sval nebo šlachy na zadních nohou? Můžu to poznat sama doma- jako laik? nebo s ním musím na rentgen?(Jarka)
Foto
Dobrý den, je potřeba posoudit, zda má pejsek nadváhu, při pohledu shora by měl mít tvar přesýpacích hodin a lehce nahmatatelné žebra s mírnou vrstvou tuku. To co popisujete vypadá, že pejska opravdu trpí bolestí kloubů a může to být artritída, která s nadváhou úzce souvisí, jinak řečeno nadváha ji způsobuje a zhoršuje. Takže doporučuji hlídat váhu a navštívit veterináře, aby pejska prohlídl a posoudil. Rentgen vám diagnózu může potvrdit a veterinář vám doporučí další postup. Určitě bych pejska nenechávala trápit a problém rychle řešila, aby se nezhoršil.
Mám dvě Čivavy jedna je drobná dá se říct hubená a ta druhá tlustá.Kupuji jim granule light od firmy Hill s Pet Nutrition a ještě značku Brit.A nedaří se nám zhodit,mají stálý přístup ke granulím,dají si kdy chtějí.Jsou obě seniorky jedna má devět a druhá třináct a krmit každou zvlášť by si už asi nezvykly,nevím jak na to,aby nenabrala s věkem ještě víc,děkuji za radu Lenka(Lelucha)
Foto
Zkuste zavést jiné granule a změnit přístup ke krmení, nenechávejte stále plnou misku, ale krmnou dávku jim odvažte a každé dejte do své misky příslušné množství. Hill's má teď nové krmivo (Metabolic), které by Váš problém mohlo vyřešit, jelikož dle studie je prokázáno, že na tomto krmivu zhubli i pejsci, kterým byla podávána mírně vyšší dávka. Toto krmivo je schopno "nastartovat" metabolismus pejska na hubnutí díky speciální kombinaci živin a přitom není omezená krmná dávka ani pejsci netrpí hladem a nežebrají o další krmivo.
Paní doktorko, mám dva psy čivavy (8 a 3 roky). Krmím je stejně, ale tem mladší je tlustý. Mají stejně pohybu, jsou stejně velci. Mám nasadit tomu mladšímu nějakou dietu? A jakou?(Ženíšková Iveta)
Foto
Dobrý den, určitě toho mladšího pejska krmte odděleně speciální dietou. Pokud má nadváhu (do 30% nadměrného tělesného tuku), tak můžete podávat nízkokalorické krmivo (např. Hill's Metabolic) nebo krmivo Light, pokud je již obézní, tak je dobré zajít k veterináři, aby Vám pejska zařadil do redukční programu, stanovil cílovou hmotnost, nasadil redukční dietu (např. Hill's Prescription Diet r/d) a pravidelně kontroloval, zda pejsek hubne a jak rychle (nemělo by to být více než 1% tělesné váhy týdně, jinak hrozí jo jo efekt). A samozřejmě nepodávat žádné zbytky od stolu ani piškoty, pokud chcete pejskovi sem tam "dopřát", dejte mu kousek zeleniny, třeba syrovou mrkev nebo kupte nízkokalorické pamlsky, ale pozor nedávat jich více než 10% doporučené krmné dávky. Důležité je, aby krmná dávka byla vypočítaná na cílovou hmotnost pejska, ne na stávající.
Dobrý den, náš pes by spíš potřeboval přibrat. Nechce ale moc zřát a pořád někde lítá. Jak ho nalákat k misce? Díky, Karolína(Nováková K.)
Foto
Dobrý den, myslím, že tohle je ta lepší varianta než řešit nadváhu či obezitu. Pokud nemá žádné zdravotní problémy, podávejte krmivo s vyšším obsahem kalorií, které je určené pro pracovní a lovecké psy. Hill's má např. krmivo Science Plan Performance. Krmte ad libitum, to znamená ať má pořád plnou misku, popřípadě pokud krmíte granule, tak je zalít vodou či neslaným vývarem, to může pejskovi krmivo zatraktivnit.
Dobrý den, máme doma jedenáctiletou kastrovanou fenku německého ohaře. Má smysl pokusit se o úbytek váhy i u takto staršího pejska? Pokud ano, můžete mi něco doporučit? Děkuji, P(Pavel H, Letňany)
Foto
Dobrý den, určitě to smysl má, pejskovi tím můžete prodloužit život, jelikož nadváha a obezita jsou příčiny dalších onemocnění, např. cukrovky, artritídy, srdečních poruch. Záleží, jestli má nadváhu (to je do 30% nadměrného tělesného tuku v těle) nebo obezitu (nad 30%). U nadváhy doporučuji kvalitní nízkokalorické krmivo, např. Hill's Metabolic, které je vhodné i pro pejsky seniorského věku. U obezity speciální redukční dietu, Hill's Prescription Diet r/d a hubnout pod dohledem veterináře.
Dobrý den, prosím o radu...mám 14,5 letého kocoura, samozřejmě s nadváhou..važí cca 6kg..ale co je horší, že má na boku bouli, již ve tvaru pomeranče. Veterinář mi sám poradil, že ho mám nechat dožít, protože by jakýkoliv zákrok nemusel přežít. Ale já mám celou dobu velký strach, že se začne nějak trápit, aniž bych to poznala...kdy myslíte, že asi tak v jakém stadiu či při změně chování ho mám nechat utratit? Děkuji moc za odpověď a přeji Vám hodně spokojených zvířátek.(Blanche)
Foto
Dobrý den, vy sama znáte svého kocourka nejlépe a určitě poznáte, zda je šťastný nebo ho něco trápí. Možná bych vyzkoušela i návštěvu jiného veterinárního pracoviště, kde by Vám poskytly další názor nebo doporučení. Z hlediska výživy bych se snažila zaměřit na kvalitní krmivo určené pro kočky s nadváhou.
Dobrý den. Mám opačný problém.. Má perská kočička (10 let) má od mládí problém přibrat. Teď když byly vedra zvláště vyhubla. Prosím doporučení, čím ji krmit. Děkuji.(Alena Kolendová)
Foto
Dobrý den, doporučuji vybrat krmivo, které ma vysoký kalorický obsah, pokud je tedy kočička jinak zdravá a nemá problémy s ledvinami. Můžete třeba vyzkoušet krmivo pro koťata, to má vyšší energetický obsah. Pokud si ale nejste jistá, zda je kočička úplně zdravá, doporučuji návštěvu veterináře, aby zkontroloval hormonální profil, zda je vše v pořádku.
dobrý den,mám čtyři roky starou britskou kočičku béžové barvy,můj dotaz se sice netýká nadváhy,ale už nevím koho se zeptat, nikdo mi zatím neuměl poradit.Od mala mi nadměrně líná a to celoročně,když ji kartáčuji jednou týdně tak mám plnou hrst chlupů,má to tak být nebo jí něco chybí?Dáváme jí každé ráno vitamínovou pastu.Chlupy jsou všude,děkuji(Jarmila)
Foto
Dobrý den, může to být normální, může to být problém s výživou. Doporučují krmit kvalitní krmivo a nadále se o kočičku starat z hlediska péče o srst.
dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně nemocného srdce - máme dobrmana 4 roky,jak byly ty vedra tak nam zkolaboval měl vodu na plicích špatně dýchal,dostal spoustu prášků,ale bojíme se aby ho to nepotkalo znovu,můžete nám poradit?je možné že se to zlepší?nebo nemá cenu ho dál trápit?děkuji za Vaší odpověď(Betlachová)
Foto
Dobrý den, bez vyšetření a blížších informací Vám bohužel nemohu dát konkrétní doporučení. Prosím obraťte se na svého veterináře nebo vyhledejte pomoc na veterinární klinice, kde mají odborníka kardiologa.
Dobrý den máme čivaváka měl 3.20 vet.nám říkala že by měl shodit přešli jsme na granule Royal Canin přibral na 3.80 na to už neměla slov ted krmíme už 4 roky Hills a drželi jsme ho na 3.20-3.30 dáváme mu dávku na 3kg psa rozdělenou do 3 dávek krmení ale jakmile jsem přešli na senior granule tak opět se drží na 3.60-3.80 je poněkud větší a nezdá se nám tlustý a pohyb má 4x denně po půl hodině někdy je venku i hodinu vcelku(Věra Nováková)
Foto
Dobrý den, někdy je těžké posoudit, jaká by měla být ideální váha pejska. Dobrá pomůcka je se na pejska podívat z pohledu zeshora, měl by mít tvar přesýpacích hodin, při pohledu zboku zatáhlé břicho a pokud mu přejedete přes žebra, tak jen mírnou vrstvu tuku. Jestli si myslíte, že měl lepší kondici při váze 3,2, tak bych změnila granule na nízkokalorické nebo snížila dávku stávajících. A samozřejmě zachovat dostatek pohybu.