ONLINE CHAT
Dobry den, mame dvouletou boxerku, ktera ma velmi pratelskou povahu, ale je velmi divoka a obcas se hure zvlada. Ja jsem nyni tehotna a nevim presne, jak ji co nejlepe seznamit s miminkem, aby mu nechtic neublizila. Poradite mi?? Dekuji(Adina)
Foto
Dobrý den, zkuste fenku vychovat, zklidnit ji a zrovna u boxerů a dětí bych neviděla sebemenší problém. Sama jsem měla mimino a dvě boxerky, ale vychované.
Dobrý den, chceme si pořídit pejska, protože náš náš Max odešel do psího nebe. Bydlíme na vesnici v domku s dvorkem. Poraďte nám prosím jakou máme vybrat rasu .Pejsek by měl být menšího vzrůstu, trošku hlídač, ne moc agresívní ,spíš přátelský .Nechceme pejska do bytu, ale ven, má zateplenou boudu.(Marie)
Foto
Dobrý den, k tomuto by Vám mohlo vyhovovat nějaké menší plemeno ovčáka (chodský pes, šiperka apod.), nebo německého špice. Ale pes pouze na dvorek se nehodí žádný, každému psovi musíte věnovat svůj čas a chodit s ním na procházky popř. různé psí aktivity.
Dobrý den, máme půlroční fenku Labradora. Odmítá spát déle, než do 5.45. Jakoby měla v bříšku zašitého budíka. Vstává takhle bez ohledu na dobu posledního venčení, poslední jídlo dostáva v osm večer. Zkusili jsme už všechno možné, ale psík začíná štěkat a kňučet stále ve stejnou dobu. Spí odděleně, takže nás vyštěkává a kňučí. Máte nějakou radu?(Martin)
Foto
Dobrý den Martine, zkuste pejska pořádně unavit, dát mu vyžití. Nemyslím jednorázově, ale celkově změnit styl jeho i Vašeho života. Ideální je dlouhá procházka, coursing, nebo venčení s druhým psem, myslím si, že po pořádné únavě budete psíka dolovat z pelechu ještě v 10:00 hod.
Dobrý den mám amerického staforda a casto se mi na procházkách stává že přiběhne menší psík kterého nemá majitel na vodítku a začne mého psa obtěžovat. Já psa na vodítku mám. Nicméně majitel toho druhého psíka se k případnému incidentu zpravidla postaví stylem "zlý bojový pes ohrožuje mého punťu" jak se mám v těchto případech bránit? Snažíme se vždy odejít ale když já vodítko používám ale ostatní ne podle hesla na malé psíky není vodítko potřeba tak je to těžké. Děkuji za odpověď (Kristýna )
Foto
Dobrý den Kristýno, s podobnými situacemi se sám setkávám a opravdu netuším, jaký postup je nejlepší, při srážce s blbcem nepomáhá zkrátka nic :)
Poraďte, prosím, jak postupovat při koupi pejska.(Aneta)
Foto
Dobrý den, nejdůležitější je, vybrat si správné plemeno, které bude svými nároky a povahovými vlastnostmi nejlépe vyhovovat Vaší osobnosti a životnímu stylu. Poté je důležité, vybrat toho správného chovatele, vhodné je navštívit nějakou výstavu nebo jinou psí akci, kde se bude Vámi vybrané plemeno vyskytovat ve vyšší koncentraci. Nebojte se zavolat do klubu chovatelů konkrétního plemene a zeptat se, kterého chovatele by Vám doporučili, nebo naopak. Každý chovatel Vás také jistě přivítá na nezávazné návštěvě, protože takový zodpovědný budoucí majitel štěněte, je sen každého dobrého chovatele. Určitě se vyvarujte inzerátům, kde nabízí psa bez PP (průkaz původu) a štěňatům předávaných kdesi na benzínových pumpách apod. Každý chovatel, který nemá co skrývat Vás rád přivítá, vymluvy, že nechce aby se mu do chovu zanesla nemoc, proto si sjednává schůzku přes pole či v jiném městě, jsou ukazatelem, že jste na špatné adrese. Samozřejmostí je průkaz původu, kupní smlouva a chovatelský servis.
Dobrý den, z vrhu štěňat německého krátkosrstého ohaře mně zůstaly dvě fenky. Jelikož si mohu ponechat jen jednu, prosím o radu. Jedna fenečka si více rozumí se mnou a druhá se svou psí mámou. Obě mají lovecké vlohy a u té, která mi zůstane je budu nadále trénovat. Neumím se sama rozhodnout, mám je doma již 10 týdnů a mám moc ráda obě. Děkuji Zdeňka.(Zdeňka)
Foto
Dobrý den, tak toto rozhodnutí Vám nezávidím. Rozhodl bych se asi pro tu, která má lepší exteriér a vlohy.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli se dá někde zjistit průměrná cena štěněte podle rasy. Děkuji(Tereza)
Foto
Dobrý den, obecně platí, že za psa s průkazem původu zaplatíte kolem 15 000,- Kč, nejlepší je však, informovat se na to u chovatelského klubu, kdy každé plemeno má svého poradce chovu.
Velmi děkuji za odpověď. Můžete mi ještě poradit, kdy je nejvhodnější roční doba štěňátko pořídit? Budeme ho moct vyvenčit ráno a potom až večer v šest/práce, škola,../ a na zahradě může být přes den sám až zase bude větší. Štěně si přejeme, ale máme obavy, jestli ho spíš s takovými podmínkami nebudeme trápit a neuděláme z něho smutného nebo agresivního psa. Děkuji (Andrea)
Foto
Dobrý den, pejsek stejně většinu dne prospí, není tedy tolik důležitá, zda je sám, ale důležitější je, jakým způsobem tráví čas, kdy jste doma. Pokud se mu budete dostatečně věnovat a zaměstnáte mu hlavu i tělo, potom nevidím žádný problém. Pro začátek je stejně nejlepší, prostřídat se se štěňatkem doma a obětovat mu svou dovolenou, aby si lépe zvykl na nové prostředí a tento čas trávil s vámi. V odrostlejším věku nevidím pobyt na dobře zajištěné zahradě jako problém, nezapomeňte však, že na zahradě musí být dostatek stínu i v pravé poledne a dostatek vody na pití.
dobrý den, adoptovala jsem chrta,je hodný, milý ,přítulný ale hlavně k ženám, vadí mu zřejmě mužský hlas ,když jsme doma, tak pokud mluvím já, je vše ok, pokud promluví přítel,tak je ve střehu, nevím co mám dělat aby se to odnaučil, Samozřejmě stejné je to i u návštěv.Zeny bez problémů,od mužů uteče a ty pak samozřejmě neví co se děje a je jim to líto.(Ludmila)
Foto
Dobrý den Ludmilo, předpokládám, že se jedná o závodního vysloužilce z Irska popř. Španělska, kde mohl získat špatné zkušenosti s muži, proto dnes jejich společnost nevyhledává. Příteli nezbyde, než uplácet pamlsky, psa za nic netrestat, to musí nechat na Vás, a doufat, že se to časem spraví a získá jeho důvěru.
Co říkáte na chovatele psu s PP kteří produkují štěňata pro zisk?(Karel)
Foto
Dobrý den Karle, slušně řečeno jimi pohrdáme.
Dobrý den, mám 3 letou fr buldočku, po napadení vlčákem v loňském roce negativně reaguje na pejsky, kteří se k ní příliš přiblíží, nejprve kouká na mně a schovává se za mně a dožaduje se, abych ji zvedla, to nedělám, pokud je pes na volno snažíme se "zmizet". Pokud pejsek je na vodítku a pomalu se okoukávají, je vše ok, pokud však rychle přiběhne a já nestačím zareagovat, bojovně se moje fenka vrhne na něj a na rase nezáleží. Co s tím?(Pavla)
Foto
Dobrý den, nezbývá než dát fence po takové negativní zkušenosti čas a snažit se maximálně předcházet dalším nepříjemným zážitkům. Získávání důvěry s hodným a prověřeným psím kamarádem jistě pomůže. Vyhybejte se frekventovaným parkům, kde je velká koncentrace psů na volno.
Děkuji za odpověď - Občůrávání nábytku apod. Ale není mi jasné, jak to provést, když to dělá v noci. Já v té době spím, jako většina. Děkuji D(Dudová)
Foto
V dnešní době webových online kamer, je toto velmi snadné :-) Pár hodin spánku však budete muset obětovat, protože trestat psa až ráno u loužičky, nemá smysl.
Dobry den, rada by som sa Vas opytala, moj 6 rocny americky kokerspaniel ma super povahu, je kludny, poslusny, velky kamarat vsetkym detom, ale akonahle idu okolo neho psy, bez voditka, zautocia na neho. Stalo sa to niekolkokrat, nechapem, v com je problem.Dakujem za odpoved, pekny den(Dagmar)
Foto
Dobrý den, problém je v těch druhých psech a jejich majitelích, kteří je nemají vychované a nemají tolik zodpovědnosti, aby je vodili na vodítku. Dříve panoval názor, že ostatní psi útočí na vykastrované psy, ale nemyslím si, že by to byla pravda.
dobrý den,před 1měsícem jsem si vzala pejska z útulku. má asi 5 let je to Kavalír King Charles španěl....je velmi uštěkaný a doráži na druhé pejsky...chce se rvát.....štěká na aura,kola,lidí.... jinak doma je klidný a hodný,velký mazlík...nevím co mám dělat ,aby se zklidnil velmi děkuji za odpověd(Marii)
Foto
Dobrý den Marii, u malých plemen obecně, je časté štěkání spojeno s odvahou pejska, která je u malých plemen často menší. Pejsek není patrně na auta a cyklisty zvyklý proto na ně štěká, nebo ho to zkrátka baví :-) V prvním případě doporučuji socializaci pejska a v druhém případě klasický povel na přerušení nežádoucí činnosti FUJ! U cyklisty lepší asi "nesmíš" aby si to nevzal osobně :-)
Dobrý den, myslíte si, že osvěta množíren a jejich problémů by mohlo osvítit veřejnost? já si myslím, že ne.(jirka)
Foto
Dobrý den Jirko, myslím si, že to jistě pomůže, ale stále zůstane dost lidí, kteří za vidinou ušetřených peněz využijí nabídku nižší ceny štěněte z množírny.
Dobrý den, rádi bychom koupili pejska vhodného k dvěma dětem /9,6 let/,do domu se zahradou. Líbí se nám větší psi/např. Tosa inu,.../,ale zrovna tento pes na naši dceru zaútočil/fenka, byli jsme se podívat na štěňátka, takže byla pravděpod. vystresovaná/,ale už jsem viděla, co velký pes umí a bojím se. Chodí k nám přátelé s malými dětmi, ale psa přesto do kotce zavírat nechci, protože přece pes musí v klidu fungovat i ve společnosti lidí s malými dětmi, a ne na nás smutně koukat přes mříže. Takže by měl být kliďas a taky tak trochu ohlídat barák. To by bylo fajn. Velmi děkuji za odpověď Andrea(Andrea)
Foto
Dobrý den, myslím si, že by se k tomuto hodilo klidné velké plemeno, jako je například leonberger, bernský salašnický pes nebo novofundlanďan.
Dobrý den, vím, že téma je trochu jiné, ale chtěla bych požádat o radu. Yorkšír / 4,5 / - v době naší přítomnosti v noci - občůrává nábytek, dveře a zárubně dveří. Zkoušeli jsme různé věci, ale nic nepomohlo. Jak ho to odnaučit ? Děkuji, pěkný den. D.(Dudová)
Foto
Dobrý den, zřejmě se jedná o pejska, který si značkuje území, nejvhodnější bude postup, jako při každém přerušení nežádoucí činnosti, tedy vyčkat až zvedne nožičku a při tomto mu dát jasně najevo, že je to FUJ!
Proč se množení psů pro peníze nezakáže, když jsou jich plné útulky a stát to stojí jen peníze? (Kamila)
Foto
Dobrý den Kamilo, kdyby to bylo tak jednoduché, ale bohužel není. Lidská hloupost a chamtivost je v tomto případě bohužel silnější, než zdravý rozum a láska ke psům.
dobrý den mám 2 děti (3 a 7) a byt 3plus 1, a za rohem babičku s domečkem a bazenem. Líbí se mi border kolie, ale moc velke a živé. Ráda bych neco menšího k dětem, pokud možno bez velkého línání - chlupy atd. Ty mrňavé rasy ne. Jsme často v venku, a par hodin by musel byt sam, dělám v MŠ, min 6 hodin.(fifinka)
Foto
Dobrý den, obecně nelínají plemena, kterým se srst upravuje trimováním či stříháním, tedy teriéři, knírači a pudli. K dětem se pak zvláště hodí např. Stafordšírský bulteriér, který sice líná, ale má krátké chlupy.
Dobrý den, plánujeme koupit psa, avšak nemůžeme se shodnout jakou rasu si máme vybrat. Máme RD se zahradou, dcery ve věku 11 a 13let ( starší dcera plánuje, že se o psa hodlá skutečně starat), jsme celkem sportovní rodina a často cestujeme. Dcera by chtěla Border kolii, avšak tento pes vyžaduje skutečně hodně času a pohybu. Dle mého nebude celé dopoledne než přijdeme ze školy a z práce vhodné nechávat psa běhat po zahradě ( kvůli útěku atd.). Zároveň si ale představujeme, že pes by mohl i částečně trávit čas s námi uvnitř domu. Ještě jsme doposud žádného psa neměli a opravdu se nemůžeme shodnout na vhodném psovi. Navíc by to neměla být žádná velká rasa neboť pokud pojedeme na dovolenou, tak by psa hlídali rodiče, kteří bydlí v paneláku. Poradíte mi jakého psa a rasu byste doporučili ? Děkuji a přeji hezký den.(Stana)
Foto
Dobrý den, 13 leté holčičce bych doporučil pudla, může si vybrat z několika velikostních rázů. Je to plemeno velmi učenlivé, milé, přítulné a nelíná.
Dobrý den, zajímalo by mě, proč není policie v postupu proti překupníkům se psy nebo majitelům množíren rasantnější? Většinou se dozvíme z médií, že se někde něco špatného stalo, ale že by za to někdo zaplatil, to už ne.(Richard)
Foto
Dobrý den, myslím si, že je to velmi těžko prokazatelné. O tom zda se jedná, či nejedná o týrání rozhoduje veterinární správa, nikoli Policie.
Dobrý den, je sepsaná smlouva o prodeji-koupě štěněte zárukou vrácení peněz při úhynu štěněte do 6 týdnů ?(Šárka)
Foto
Dobrý den, nejsem právník, takže Vám bohužel nemohu poskytnout 100% odpověď.
Je vhodné vyberať si šteňa medzi psíkmi bez PP? (Martina)
Foto
Dobrý den, ne není.
Dobrý den, s přítelem stavíme baráček a chtěla bych se zeptat zda se americký stafordšírský teriér hodí na zahradu a hlavně v budoucnu k dítěti? Děkuji (Kristýna Houfová)
Foto
Dobrý den, ne, toto plemeno se nehodí na zahradu a pobyt v kotci.
Dobrý den,chtěl bych se Vás,jako odborníků zeptat,jaké plemeno psa by mě mohlo mít rádo a bylo mi i věrné - zkrátka,hledám pravý opak manželky,která mě ráda nemá a i mi zahýbá. Děkuji - hezký den.(Zklamaný)
Foto
Dobrý den, takový je každý pes, protože láska psa je jediná, která se dá koupit za peníze.
Vážení odborníci, dokážete poradit, jakého pejska pořídit dětem a v jakém věku ty děti mají být? Mám na mysli pejska živého-ne plyšového.(buban)
Foto
Dobrý den, psa si pořiďte, pokud o něj stojíte sám a jste připraven věnovat se mu, pořídit psa primárně dětem, aniž byste k němu měl vztah i Vy, mi přijde nezodpovědné.
Dobrý den,mám anglického buldoka a zaměstnavatel mně změnil pracovní dobu,takže se dostanu až po devíti hodinách domů...vím snad že povaze to nevadí,ale mám strach jak s čůráním?co myslíte..děkuji Linet(Linet)
Foto
Dobrý den Linet, měli jsme fenku boxera, která za deště odmítala jít na zahradu a nedělalo jí problém udržet moč i 14 hodin, i když měla terasu na zahradu otevřenou :-)
Chci upozornit na zakladni chybu . DETEM SE PSI NEKUPUJU !!! jsou to zivi tvorove ! Detem kupte plysaka ! V prvni rade by si kazdy mel uvedomit jestli vezme na sebe tu zodpovednost, potom vykaslat se na modu, pes neni doplnek, a vybirat jen podle vzhledu a ne podle potreb psa je tez nezodpovedne chovani. Nejlepsi reseni je NEKUPOVAT - ADOPTOVAT ! zachranite hned dva psi zivoty a osetrovatele vam poradi nejlepe. (Zdena M.)
Foto
Zdena M. nelze než souhlasit :-)
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s pejskem v bytě, konkrétně, jak dlouho ho můžu nechat samotného, když chodím do práce? Můžu udělat něco pro to, aby to bylo snesitelnější? Nebo je lepší psi do bytu nepořizovat, pokud vím, že 9 hodin budu mimo domov? Děkuji.(Beáta Tisucká)
Foto
Dobrý den, záleží na věku psa a také na plemeni, dospělého psa navyklého k pobytu v bytě, lze nechat i více hodin, nemělo by to však být pravidlem. Samozřejmě je to odvislé od plemene, buldok to jistě bude snášet lépe, než border kolie (vzhledem k temperamentu).
Dobrý den, slyšela jsem, že pokud policisté v Židlochovicích najdou zatoulaného psa, a nikdo si pro něj nepřijde, třetí den ho utratí. Zajímalo by mě, která právní úprava jim k tomu dává souhlas, tohle je přece protiprávní a zároveň proti lidskosti. Jaký je tedy formální postup policisty při nálezu psa, kočky aj. zvířat a jak s nimi zacházejí? Děkuji.(Petra H.)
Foto
Dobrý den Petro, doufám, že tato skutečnost se nezakládá na pravdě, protože toto nepovoluje žádná právní úprava. Utratit psa smí jen v oddůvodněných případech veterinář. Odchyd psů většinou provádí proškolený strážník obecní policie a po tomto jej zpravidla umisťuje do dočasného zařízení (útulek).
Dobrý den , jaký máte názor na norfolského teriiera ,hodí se k dětem ,nebo starším lidem ? Děkuji Jaro(Jarro)
Foto
Dobrý den, Norfolk teriér se hodí spíše ke starším lidem, ale za dodržení všech zásad dítě/pes, bych ani v soužití s dětmi neviděl problém.
Dobrý den, přítel si chce pořídi strafordšírského teriéra, mám 2 děti (11 a 8 let) měla bych se bát? Vím, že hodně záleží na výchově, ale i tak, na mě působí dost "bojovně" Děkuji za odpověď(petra)
Foto
Dobrý den Petro, stafordšírský teriér není žádné plemeno, existuje Americký stafordšírský teriér (AST) a Stafordšírský bulteriér (SBT), obecně však lze říci, že obě plemena jsou vhodná do rodiny k dětem, ale je potřeba mít stále v paměti, že ani s tím nejlépe vychovaným psem, nesmíte nechat děti osamotě. Mimo rozdílné velikosti, kdy je AST větší, je rozdíl i v povaze, kdy obecně platí, že SBT je mírnější a lépe ovladatelný. Mluvím však o jedincích s průkazem původu, pokud si koupíte jedince bez průkazu původu, nikdy si nemůžete být jistá, co Vám ze štěněte vyroste.
Zdravím odborníky, mám několik dotazů, jak poznám luxaci pately u osmitydenního štěněte, a do kdy se má operovat, co to je fontanela a jak má být velká, proč když má štěně průjem se nesmí krmit granule, jak rozeznám čivavu od krysaříka, jak poznám při výběru jorkšíra srdeční vadu a neuzavřenou tracheu, to asi bude stačit díky moc Ellsa(Elssa)
Foto
Dobrý den Elsso, luxaci pately rozpozná veterinář, který pohmatem pozná, jakým způsobem je schopna patela návratu po vychýlení, nejsem si jistý, kdy je nejvhodnější věk pro vyšetření a případnou následnou operaci, to je otázka spíše pro veterinárního lékaře. Fontanela je defekt lebky, Ve skutečnosti je to vazivová destička mezi lebečními kostmi. Vyskytuje se na průsečíků lebečních švů v místech spojení tří a více lebečních kostí a je způsobená nedostatečným srůstem švů. Ke spojení kostí by mělo dojít nejpozději do 3-6. týdne života štěněte, ale již výskyt fontanely u narozených štěňat lze považovat za odchylku od normálu. Tedy fontanela nemá být vůbec. Při průjmu štěněte není psané pravidlo, že se nesmí krmit granulemi, spíše je důležité zjistit, proč k průjmům dochází a popř. změnit značku granulí, které průjem mohou způsobovat. Čivavu od Pražského krysaříka nejlépe poznáte podle toho, že čivava má v průkazu původu napsáno "Čivava" a krysařík "Pražský krysařík". Doporučujeme rozhodně kupovat štěně s průkazem původu, abyste předešla nemilému překvapení, když Vám ze štěněte, prodávajícím vydávaného za čivavu, vyroste pes velikosti foxteriéra. K Vaší poslední otázce, Vám doporučím obrátit se na poradce chovu některého z klubu chovatelů tohoto plemene, který jistě bude mít větší přehled o konkrétních nemocech postihující toto plemeno.