Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Psi odebraní z Domova na konci cesty se zotavují, Bára už není kost a kůže. Policie čeká na posudky

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
20. května 2023
05:00

Dosud nepoznanou péči si užívá fenka Bára (12), která je jedním ze psů odebraných z Domova na konci cesty v Lupenici na Rychnovsku. U svého dočasného opatrovatele Tomáše Vybírala v Plzni se zotavuje a postupně získává zpět svaly. Daří se i dalším odebraným psů, které od úřadu převzal spolek Pes nejvěrnější přítel.

Bára žila v Domově na konci cesty venku. Měla sice přístup do stodoly, v té ale nebyla vrata, takže v zimě nebyla nijak chráněná. Byla podvyživená, nemocná, v době veterinární kontroly neměla ani vodu. Podobně na tom byla i další zvířata, úřady proto na popud veterinárních inspektorů rozhodly odebrat provozovatelce domova Lence Pelinkové všech třicet psů a dvě kočky. Veterináři na ni navíc podali i trestní oznámení.

Bára měla málo pohybu, teď si užívá procházky v přírodě a při tom získává zpět svaly. Bára měla málo pohybu, teď si užívá procházky v přírodě a při tom získává zpět svaly. | Jana Ulrichová

Hodná a vděčná

O jedenáct psů se teď stará spolek Pes nejvěrnější přítel. „Bylo na nich vidět, že neměli žádnou péči, jeden pes má nádory, které zřejmě nikdy nikdo neřešil. Někteří byli vyhublí, to byl i případ Báry, která byla vyhublá extrémně, a měla navíc i omezený pohyb,“ řekla zástupkyně spolku Kristina Wurstová s tím, že teď Bára všechno dohání, užívá si vycházky, v dočasném domově má i psího parťáka a hlavně spoustu lásky. „Je velmi hodná a nesmírně vděčná,“ dodal její opatrovatel Tomáš Vybíral.

Bára si teď užívá dočasné péče u Tomáše Vybírala. Bára si teď užívá dočasné péče u Tomáše Vybírala. | Jana Ulrichová

Šlo o zášť?

Provozovatelka domova Lenka Pelinková ale nepřipouští, že by zvířata u ní trpěla. Starala se prý o ně v rámci svých možností, jak nejlépe uměla. Do špatného stavu se podle ní dostala až po odebrání. „Brala jsem ze začátku jenom pejsky na dožití. Pak sem ale začali chodit i problémoví pejsci, kteří nemohli žít v normální rodině, divocí, kousaví,“ řekla s tím, že kontroly u ní byly zpočátku bez problémů. Teprve později prý kontroloři přitvrdili, podle ní šlo o osobní zášť.

Čekají na posudky

Případem se nyní zabývají policisté. „Prověřujeme oznámení na podezření trestného činu chov zvířat v nevhodných podmínkách. Nyní čekáme na zpracování odborných posudků, na jejichž základě dojde k případné kvalifikaci,“ řekla policejní mluvčí Lucie Konečná. Krajská veterinární správa vede navíc s provozovatelkou domova správní řízení za porušení veterinárního zákona.

V takovémto stavu byli psi, které přebral do péče spolek Pes nejvěrnější přítel, vyhublí, nemocní, zanedbaní, s nádory. V takovémto stavu byli psi, které přebral do péče spolek Pes nejvěrnější přítel, vyhublí, nemocní, zanedbaní, s nádory. | Pes nejvěrnější přítel z. s.

Chtějí zákaz chovu

Odebraná zvířata zatím dál zůstávají v náhradní péči. Lenka Pelinková doufá, že jí budou vrácena. Zvířecí záchranáři to ale vidí jinak. „Předpokládáme, že se psi k této chovatelce už nevrátí. Doufáme ale hlavně, že jí bude chov zakázán, tak aby se už nikdy nemohla starat o zvířata tímto způsobem,“ řekla Kristina Wurstová.

iFender ( 20. května 2023 06:24 )

iFender ( 20. května 2023 06:23 )

Zobrazit celou diskusi