Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dostavba azylu finišuje: Zubožení psi z množíren budou mít útočiště

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
14. června 2023
05:30

I letos pokračuje dostavba azylu spolku Pes nejvěrnější přítel ve Všetatech na Rakovnicku. Budova je už téměř hotová, zbývá ještě zateplit půdu a upravit okolí. Po svém otevření bude azyl sloužit zejména k příjmu psů odebraných z množíren a nezvládnutých chovů.

Blesk tlapky sledují stavbu azylu od jejího počátku, tedy od chvíle, kdy před pěti lety zakladatelka spolku Simona Štěpánková koupila za své vlastní peníze opuštěnou budovu na samotě uprostřed polí. S postupnou rekonstrukcí pak pomohli dobrovolní dárci a sponzoři. 

Azyl zdarma vyzdobila kresbami výtvarnice Ondřiška Kašková. Azyl zdarma vyzdobila kresbami výtvarnice Ondřiška Kašková. | Jana Ulrichová

Už jen koupelna

Vnitřní prostory azylu jsou už hotové. „Zbývá už jen dokončit hlavní koupelnu, ve které budou pejskové hned po příjmu do karantény vykoupáni a odblešeni. Je to poslední vnitřní prostor, jehož úpravy nás ještě čekají,“ řekla zástupkyně spolku Kristina Wurstová.

Kristina Wurstová s koťaty, která byla prvními obyvateli azylu. Kristina Wurstová s koťaty, která byla prvními obyvateli azylu. | Jana Ulrichová

Musí zateplit

V azylu funguje už i topení, první zima ale ukázala nutnost zateplit půdu. „To je pro nás teď prioritou. Po první zimě, kterou jsme tady strávili, jsme zjistili, že teplo uniká stropem. Je to velký objekt, náklady na topení budou vysoké, chceme proto úniku tepla zamezit,“ vysvětlila Kristina. „Polystyren už tu máme, ještě budeme shánět OSB desky, abychom mohli půdu řádně zateplit,“ dodala.

Kotce a parkoviště

Další práce čekají na dobrovolníky spolku v okolí azylu. K zemi půjdou staré hospodářské budovy, na jejichž místě vyrostou venkovní kotce. „Na konec  pak musíme oplotit zadní pozemek, kde uděláme příjezdovou cestu a menší parkoviště pro návštěvníky azylu,“ shrnula plány Kristina.

Tyto staré hospodářské budovy půjdou k zemi, místo tu budou venkovní kotce. Tyto staré hospodářské budovy půjdou k zemi, místo tu budou venkovní kotce. | Jana Ulrichová

Pro psy z množíren

Spolek, který spolupracuje s úřady při odběrech psů z množíren a nezvládnutých chovů, pro azyl nutně potřebuje. „Když nás úřady požádají o přijetí několika desítek psů najednou, nemáme v tu chvíli, kam je umístit. Pro takové případy bude azyl ideální,“ vysvětlila už dříve zakladatelka spolku Simona Štěpánková. „Psy sem svezeme, dáme je do karantény a po veterinární prohlídce je podle jejich zdravotního a psychického stavu buď ponecháme zde, nebo je přesuneme do dočasných péčí,“ dodala.

Vnitřní prostory azylu jsou už hotové. Vnitřní prostory azylu jsou už hotové. | Jana Ulrichová

Jak pomoci?

Zájemci, kteří by chtěli spolku na dostavbu azylu přispět, najdou veškeré potřebné informace na jejich webových stránkách https://www.azylpnp.cz.

stařec ( 14. června 2023 07:41 )

Skromný dotaz??,Kdy se u nás dostanou na stejnou úroveň psů a koček lidé !!!!!

Zobrazit celou diskusi