Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Adonis (10) už měla být mrtvá. Majitelé ji chtěli nechat uspat, nechtěli jí píchat inzulín

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
17. února 2023
05:35

Adonis (10) měla namále. Vážná nemoc a náročná léčba odradila její majitele natolik, že ji chtěli nechat uspat. Veterinářka to ale odmítla. Místo toho oslovila spolek Dogsy, který se fenky ujal a teď se jí snaží vrátit zpět do života.

Majitelé za Adonis zaplatili veškeré veterinární náklady, léčit ji ale dál nechtěli. Měli pocit, že boj s její cukrovkou je nad jejich síly. V útulku Dogsy v Jestřebí na Českolipsku, kde se teď o fenku starají, se toho ale nezalekli.

Adonis je hezká kříženka německého ovčáka. Adonis je hezká kříženka německého ovčáka. | Jana Ulrichová

Vidí pokroky

Ošetřovatelé léčí fence kožní problémy spojené s její cukrovkou, měří jí hladinu cukru a jednou denně píchají inzulín. „Je to pro nás všechno nové, i my se to učíme. Vidíme ale pokroky, vidíme, že se zlepšuje,“ řekla majitelka útulku Veronika Slavíková, která věří, že až se Adonis dostane z nejhoršího, bude moci odejít do adopce a vést ještě normální život.

Fenka je ve společnosti členek spolku, které o ni pečují, velmi šťastná. Fenka je ve společnosti členek spolku, které o ni pečují, velmi šťastná. | Jana Ulrichová

Má šanci

Péče o Adonis je náročná. Fenka je navíc i podvyživená, musí proto dostávat odměřené dávky speciálních granulí pro diabetiky. Šanci na uzdravení ale má. „Konzultovali jsme to s veterinářkou. Podle ní je pravděpodobné, že až se cukr sníží, bude možné inzulín úplně vyřadit, případně ho píchat v menších dávkách nebo jen obden,“ řekla Veronika.

Potřebuje lásku

Až se Adonis úplně uzdraví, bude hledat nový domov. „Věříme, že se i pro ni nějaká rodina najde, že někoho zaujme,“ řekla majitelka útulku. Dodala, že vzhledem k věku by Adonis potřebovala baráček s přístupem dovnitř, kde by byla v teple. „Mělo by tam být minimum schodů, aby nemusela namáhat zadní nohy, které jí už hůř slouží. Myslím si, že je to úžasný vděčný pes, který nebude potřebovat nic jiného, než lásku,“ uvedla Veronika.

V útulku léčí fence i kožní problémy spojené s cukrovkou. V útulku léčí fence i kožní problémy spojené s cukrovkou. | Jana Ulrichová

Domov na dožití

Příběh Adonis už teď dojal řadu lidí. „Jezdí se sem za ni podívat, mazlit jí a ona si to užívá, je na ní vidět, jak je šťastná,“ řekla majitelka útulku. Dodala, že zájemci, kteří by se chtěli Adonis ujmout a dát jí domov na dožití, mohou kontaktovat útulek Dogsy telefonicky na čísle 777 239 237.

jetuslunicko ( 20. února 2023 09:38 )

Je vidět, že psa diabetika opravdu nemáte. Krev se bere jak jsem již psala buď škrábáním ouška, což je velmi bolestivé pro pejska, alespoň tu naší a bez efektu dá se říci. Jediný odběr je opravdu odběr ze žíly!!! u pejska opravdu nefunguje jak píšete, že byste perem do pejska bodla do tlapky, to by Vám pejsek teda opravdu poděkoval My jsme měli jak zhoubný nádor i cukrovku. Zhoubný nádor byl odstraněn v rámci mléčné lišty společně s kastrací, aby vůbec jsme mohli začít léčbu diabetu.

zelvik22 ( 17. února 2023 11:28 )

Co se týká cukrovky, vůbec bych se toho nebála. Nevím jak psi, ale lidi s tím žijí naprosto plnohodnotný život, krev se nebere ze žíly, ale malým vpichem třeba do prstu a u lidí jsou na to už taková automatická pera na to píchání, Podle mě by byl pejsek ideální pro někoho, kdo je sám diabetik a má s tím zkušenosti a třeba to náčiní co má pro sebe, nějaké starší, by mohl mít pro pejska. Pejsek má ale rozhodně šanci na hezký život. Fakt jsem brečela, že jí někdo chtěl uspat! Co bych za to dala kdyby moje fenka co měla rakovinu měla jen cukrovku, ráda bych jí ty injekce píchala, bohužel nádor byl nad naše síly, přesto dožila vcelku plnohodnotný život bez uspání.

jetuslunicko ( 17. února 2023 09:45 )

asi tak

jetuslunicko ( 17. února 2023 09:44 )

a jinak se měří klasicky odebráním krve z žíly, takže pejsek musí absolvovat klasický odběr krve, byť jen menší množství, každopádně je to stres pro zvíře zrovna tak !! víme, že je v pohodě, chodíme na kontroly nyní již tak každé cca 2-3měsíce. Netrápíme se již tím, udělali jsme vše pro zlepšení jejího stavu maximum, je to naše gaučová princezna a již to, že jsme jí dali rok a půl života navrch před možným uspáním je dar, a kolik času ještě zbývá necháme to volně plynout, letos 14let, což u pejska krásný požehnaný věk.

jetuslunicko ( 17. února 2023 09:42 )

pro možného budoucího majitele ohledně cukrovky u svého psa vlastní zkušenost. Zanedbáním veterináře naše fenka přišla díky vysoké cukrovce i o zrak. Ve 12ti letech byla po zjištění cukrovky kastrována + vyndání mléčné žlázy. Kastrace je podmínkou léčby, jinak píchání insulinu je víceméně bezpředmětné! Insulin se má správně píchat 2x denně, aby se zamezilo kolísání hladiny cukru během 24hodin. Píchá se vždy PO!! ranním a večerním jídle. Musím se smát, že v článku píší 1x denně inzulin, či dokonce do budoucna píchání obden. TO JSOU OPRAVDU NESMYSLY když už se hladina glykemie zlepší, tak se snižují dávky inzulinu, ale stále platí, že se píchá 2x denně a musí se až po jídle píchnout. Že by se zcela přestalo píchat, je velmi individuální a spíše ojedinělé, obzvláště u vyššího věku zvířete. Naše treperenda letos druhým rokem píchám inzulin. Ze začátku obava, dnes již rutina. Máme své rituály, kdy ona přesně ví co ji čeká, jak se má natočit ke mně tělem. Díky tomu, že byla i na operaci očí kvůli zanedbání veterináře u cukrovky, tak denně také již druhým rokem pravidelně kapeme kapky do očí ráno a večer. Zvíře jako dítě, když jsou navíc zdravotní problémy musí se s tím počítat, že je to velká povinnost. U nás bylo také rozhodnutí, zda tenkrát rovnou uspat(byla na tom velmi zle, glykemie na čísle 32, což je dá se říci smrtelná hodnota) či jít do léčby. Ze začátku velmi velká finanční investice z důvodu nutných operací, dnes už je to proti tomu legrace. Z pohledu vlastní zkušenosti a vím jaké to je péče o takto nemocného pejska, bych dobrovolně u cizího psa už asi znovu tuto cestu nepodstoupila. Snažíme se naší psí holku co nejméně stresovat nějakým pravidelným měřením hladiny cukru - u pejska se buď píchá do ouška jakoby seškrabuje kůže (to u nás teda je velký, nepříjemný pro ní problém, ze začátku to musela absolvovat a již nee,u nás toto nemá smysl, teče jen malinkato krve, která není měřitelná pro glukometr a tento postup je velký stres pro zvíře) a jinak se měří kl

Zobrazit celou diskusi