Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Psi umírali hlady, babička zimou, policie případ smetla ze stolu. Úřady prošetřují pouze přestupek

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
4. února 2023
05:00

Babičku zavřenou s vyhublými psy v nevytopeném domku plném nepořádku a výkalů našla loni v prosinci v Orlové Sára Kelerová. Okamžitě zburcovala úřady, babičku si vzala k sobě, zubožení psi byli odebráni a skončili v útulku. Podle policie ale nešlo o trestný čin.

Sára hrůzu, v níž její babička se psy žila, objevila náhodou, když se po letech vrátila na rodné Ostravsko. „Babička tam žila v šílených podmínkách. Byla tam zima. Psi byli vychrtlí, všude byly výkaly, moč a strašný zápach,“ popsala tehdy. To potvrdili i kontroloři Krajské veterinární správy. „Všichni psi byli hubení, srst fen welsh corgi byla matná, špinavá, fena buldoka byla natolik slabá, že ji bylo nutno vynést,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Takhle to v domku vypadalo, když tam zasáhli úřady a policie. Tato fena kontinentálního buldoka nemohla už na nohy, museli ji vynést Takhle to v domku vypadalo, když tam zasáhli úřady a policie. Tato fena kontinentálního buldoka nemohla už na nohy, museli ji vynést | archiv Sáry Kelerové

Trestní oznámení

Sára proto na matku, která se o babičku i zvířata měla starat, do domu ale docházela jen sporadicky, údajně jednou za týden až 10 dní, okamžitě podala trestní oznámení. Policie teď ale případ odložila.

Takhle to v domku vypadá, všude výkaly, nepořádek a silný zápach Takhle to v domku vypadá, všude výkaly, nepořádek a silný zápach | Kateřina Bokrová Lang

Byli málo týraní?

Policisté z hospodářské kriminálky případ vyšetřovali jako chov v nevhodných podmínkách, a zároveň zkoumali, zda se matka Sáry Iveta Švestková, která provozuje chovatelskou stanici, nedopustila neoprávněného podnikání. Případ ale smetli ze stolu. I když Krajská veterinární správa jednoznačně konstatovala, že zvířata žila v nevhodných podmínkách a byla týrána, podle policie nešlo o tak intenzívní jednání, aby se jednalo o trestní čin.

Může dál podnikat

Iveta Švestková, která provozuje chovatelskou stanici Virginia Ranch a štěňata včetně těch od odebraných psů prodává, měla podle policie v pořádku i živnostenské oprávnění. Nelze ji tedy podle nich stíhat ani za neoprávněné podnikání. Vyplývá to z dokumentu, který mají Blesk tlapky k dispozici.

V tomto finském domku byla babička se psy zavřená V tomto finském domku byla babička se psy zavřená | Jana Ulrichová

Nechce se smířit

Sára Kelerová se ale s takovým závěrem nechce smířit. „Jsem z toho zdrcená. Každý, kdo ty pejsky viděl, kdo viděl, v čem tam s babičkou žili, musí uznat, že byli v žalostném stavu,“ řekla. „Nikdy jsem s matkou žádné spory neměla, teď ale doufám, že jí to jen tak neprojde,“ dodala.

Peklo odehrávající se v domku, popsala Blesk tlapkám dcera majitelky psů, která si teď babičku vzala k sobě Peklo odehrávající se v domku, popsala Blesk tlapkám dcera majitelky psů, která si teď babičku vzala k sobě | Kateřina Bokrová Lang

Na tahu je úřad

Případ teď už dál řeší pouze odbor životního prostředí Městského úřadu v Orlové, s majitelkou zvířat vede správní řízení, které je neveřejné. Psi, kteří jsou na tom podle informací Blesk tlapek už zdravotně lépe, stále zůstávají v tamním útulku. Jejich majitelce hrozí pouze pokuta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tereza Dvořáková ( 6. února 2023 02:20 )

To se myslí fakt vážně, že se víc upozorňuje na ty psy a jaksi bokem se poznamená, že tam s nimi ve výkalech a zimě žila i babička?! To si snad děláte srandu?!!!🙄👎
Co taky čekat v zemi, kde se psi pohřbívají a člověka zpopelní bez obřadu, aby se ušetřilo?
Hnus, chce se mi 🤮

Ruda Neruda ( 4. února 2023 16:45 )

To je rodina. Hnus i s vnučkou. 🤮🤐

Zobrazit celou diskusi