Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unesená kokršpanělka je po osmi letech opět doma. Policie ji našla se třemi štěňaty

Autor: tsv - 
9. ledna 2022
05:00

Britské policii se podařilo najít fenku kokršpaněla osm let po jejím únosu. Cassie se vrátila ke své původní rodině se třemi štěňátky, které jsou podle policie zřejmě její. Všem třem se již podařilo najít nový trvalý domov. Strážníci na internetu sdíleli video z dojemného setkání a upozornili na důležitost mikročipů.

Cassie se se svými milujícími páníčky viděla poprvé od roku 2013, kdy ji zloději ukradli z předzahrádky rodinného domu. Své původní majitele okamžitě poznala a běžela je nadšeně přivítat. Rodina její návrat označila za „neocenitelný vánoční dar“ a naději pro ostatní páníčky, kteří momentálně pátrají po svých miláčcích.

Policisté zveřejnili video z dojemného setkání na facebooku. Rodinu zprvu varovali, že fenka nemusí být taková, jaká byla před únosem.

Policie z britského Sussexu Cassie ji odhalila s pomocí charitativní organizace Královská společnost pro prevenci týrání zvířat (RSPCA) na základě anonymního tipu. Během listopadu provedla v rámci případu několik razií. Fenka byla podle hlášení policie nalezena zdravá a v bezpečí v přítomnosti tří štěňátek, které jsou zřejmě její.

„Jsme tak moc vděční za to, že ji máme zpět doma. Po osmi letech bez ní. Cassie už se u nás zabydlela a užívá si své denní procházky,“ řekla serveru Sky News rodina. „Štěňátka šla do dobrých domovů a užívají si svůj nový rodinný život.“

Čipujte a kastrujte, radí znalci

Podle policie byl dosud únos psa velmi vzácný, páníček mu může navíc snadno zabránit. Základem je označení psa mikročipem. Strážníci dále doporučují mít po ruce aktuální fotografii zvířete, která by pomohla s případným pátráním. Majitelům radí únos psa okamžitě hlásit policii i na registr psů.

„Uvědomujeme si, jaký vliv má ztráta mazlíčka na rodinu. Což je důvod, proč má tým za úkol vyšetřovat i případy kradených psů,“ řekl novinářům inspektor Oliver Fisher. „V posledních měsících jsme vypátrali několik unesených psů a pomohli jsme organizaci RSPCA zachránit štěňata chovaná v otřesných podmínkách štěněčích farem.“

Počty krádeží v posledních letech přibývají, upozornil. Hlavním důvodem je velký zájem o štěňata v době pandemie, což jde na ruku ilegálním množírnám. „Prosím všechny, kdo uvažují o koupi štěněte, aby si prověřovali, od koho kupují. Chtějte vidět pejskův domov i matku,“ urguje veřejnost inspektor.

„Vypadá matka zdravě? Žijí v přijatelných podmínkách? Kupující, kteří nekladou nároky na nezodpovědné chovatele, nejen podporují utrpení zvířat, ale i riskují, že si pořídí štěně s vážnými zdravotními problémy. To stojí velké peníze a může končit smrtí,“ pokračoval Fisher.

Podle RSPCA je vhodné své mazlíčky kastrovat. Tím o ně totiž výrazně klesá zájem ze strany potenciálního množitele. Ke krádežím podle organizace dochází čím dál tím častěji a je třeba více dbát na řádné zajištění zahrad a branek.

Video  Charitativní kalendáře pomáhají opuštěným a týraným psům  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

padrino ( 9. ledna 2022 13:50 )

Twl,velice "kvalitní" video.Ještě mohli dát pleskáči kokršpanělce černou pásku přes oči.

Zobrazit celou diskusi