Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Milada (93) pomáhá psům bezdomovců: K narozeninám si přeju peníze na jejich péči, líčí seniorka

Autor: Nikola Forejtová - 
25. srpna 2021
05:00

Češi jsou milovníci domácích mazlíčků. Z průzkumů vyplývá, že má doma psa, kočku či třeba rybičky až 71 % lidí. Někteří si ale lásku zvířete najdou i na ulici. A právě na tyto lidi se zaměřila Milada (93), která lidem bez domova a jejich psům poskytuje již přes 5 let finanční i psychickou pomoc. Milada založila spolek, který pomáhá bezdomovcům najít veterináře, který by poskytl preventivní péči jejich psům, ale který by i zajistil očkování či obojek proti klíšťatům. Líčí, že k narozeninám si nepřeje nic jiného, než jen peníze na pomoc k jejich péči.

Milada Váňová (93) se mnohokrát zastavila na kus řeči s lidmi bez domova, kteří v jejím okolí prodávali časopis Nový prostor. Postupně se dozvídala, s čím se tito lidé potýkají, ale zjistila i to, co jim dělá v životě asi největší radost - psi. Mnoho lidí na okraji společnosti a bez domova se totiž o nějakého psa stará a jak popisuje Milada Blesk Zprávám, jsou to pro ně ty největší opory. 

„Stalo se mi, že jsem viděla jednoho pána se psem a říkala jsem mu: To je váš kamarád? A on že ne, že je to jeho miláček. Oni mají většinou ty pejsky opravdu rádi a ti jim to oplácí svou hravostí a živostí,“ popisuje žena, která se rozhodla svůj důchod věnovat právě těmto lidem a jejich psím společníkům. 

„Pejsci nesou stigma svých pánů“

Milada se začala o osudy psů v rukách lidí bez domova více zajímat. „Moje původní myšlenka byla, co se stane, když pes onemocnění. Co s ním bude? Přeci jenom veterináři jsou soukromníci a před tímto člověkem mohou zavřít dveře...pak je zde fyzicky trpící zvíře a psychicky trpící pán. Léčba bývá navíc drahá, takže kdo by jim to platil,“ popisuje Milada Blesk Zprávám, jak se v ní zrodila myšlenka založení spolku, který by tyto situace řešil. Zdůrazňuje ale, že se najdou i čestné výjimky, kteří se o zvíře postarají, ať jejich páníček žije všelijak.

„Leželo mi na srdci také to, co se stane s pejskem, když jde jeho pán k lékaři. Protože pejsci nesou stigma svých pánů. Tak jsem přemýšlela, jak na to. Jak pomoci,“ pokračuje.

Ačkoliv si mohla Milada jen užívat důchodu, rozhodla se, že svou energii a peníze vloží do nového spolku. Založit jej trvalo 3 roky, neboť tomu předcházelo mapování terénu, oslovování veterinářů, kteří by byli ochotni pomoci a oslovování dalších organizací. 

„Spolupracovala jsem s terénním pracovníkem Armády spásy, který mi dal seznamy osob. Oslovovala jsem ředitele veterinářů bez hranic a psala jsem i na magistrát,“ popisuje Milada. Postupně se jí dostávalo nejen dobrých rad, kde získat podporu, ale i na co se zaměřit. „Dozvěděla jsem se, že nejde jen o léčení nemocí, ale především o prevenci. Poradili mi, abych řešila i povinné očkování proti vzteklině apod.“

Milada: K narozeninám si přeji peníze na svůj minispoleček

Po třech letech, kdy se povedlo Miladě získat na svou stranu některé veterináře, Armádu spásy a pár dobrovolníků se mohlo přejít k věci. V roce 2016 tak vznikl „Můj pes a já - oba bez domova“. 

„On je to spíš minispoleček,“ říká s úsměvem Milada. „Sdružuje dobrovolníky s dobrým srdcem, kteří chtějí pomáhat ostatním. Máme omezenou působnost a zdaleka nemůžeme pomáhat všem. Máme ale svou skupinu a logo, které se dává na očkovací průkazy, aby se vědělo, že k nám patří,“ popisuje s tím, že se za pět let stihl vybudovat fungující systém preventivní péče, který je opřený o pravidelné akce, které se konají čtyřikrát ročně. 

Co se týče financování, Milada zmiňuje, že spolek nikdo nedotuje - ruce dal od projektu pryč i brněnský magistrát - a ona se tak o pejsky stará většinou z vlastní kapsy. „Naštěstí jsem i přes svůj věk pracovala jako překladatelka a vždy, když se mě přátelé ptají, co chci třeba k narozeninám, tak prosím o peníze na pejsky,“ říká na dotaz Blesk Zpráv, z čeho se péče a očkování platí. 

Milada nicméně našla oporu ve Veterinářích bez hranic a v Armádě spásy, která na spolek založila i sbírku, kam mohou lidi přispívat. Peníze by mohly pomoci i v dalším projektu, který má žena v hlavě již delší dobu: Místo, kam by mohli psi jít, když jejich pán umře.

„To je jediné bílé místo, které řeším už několik let. Chtěla bych pozemek a měla jsem už i jednání s městskou částí, kde jej sehnat. Možná se mi to podaří, i když s velkými obtížemi,“ svěřila se Blesk Zprávám Milada, která naším prostřednictvím láká i na blížící se pravidelnou akci, kde se budou psi bezdomovců - ale i dalších chudších obyvatel - očkovat proti vzteklině

Akce se bude konat 29. září v brněnském centru Armády spásy. Vedle toho Milada organizuje společně se svou skupinou dobrovolníků i akce, kde jsou psi překontrolování a kde vyfasují i obojek proti klíšťatům či třeba potřebné léky. 

Video  Psí den s Prahou 13 se koná už popáté. Organizátoři opět mysleli i na psy bez domova  - Kateřina Lang, Karolína Hájková
Video se připravuje ...

 

 

baronessa ( 25. srpna 2021 10:28 )

Úžasná paní. Na její tváři je poznat ušlechtilá duše.

Zobrazit celou diskusi