Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kráva trpěla a umírala u cesty. Ležela tam několik hodin, přiznala chovatelka

Video se připravuje ...
Autor: uá - 
14. února 2019
19:35

Blesk tlapky byly upozorněny na smutný případ krávy umírající u cesty v Chotiměři na Litoměřicku. Ležela tam bez pomoci na studené zemi, zčásti překrytá plachtou, a to, jak sama chovatelka přiznala, několik hodin.

Chovatelka Marcela J. uvedla, že ke krávě, která lehla a nemohla se postavit, volala veterináře. Ten rozhodl, že má jít zvíře na nucenou porážku. Chovatelka, se kterou podle tamního starosty Jakuba Wajshajtla nebyly nikdy v minulosti problémy, proto zavolala na Jatky do Libochovic, řidič ale podle ní krávu nemohl naložit, protože neměl naviják.

„Řekl, ať krávu dáme někam na cestu, že se pro ni vrátí s jiným autem. Od té doby na ně čekám,“ řekla. Zvíře proto traktorem nechala odtáhnout na cestu, kde pak několik hodin trpělo. Podle oznamovatelů přitom byla kráva nemohoucí už několik dní, to ale chovatelka popřela. 

Chovatelka krávu, prý na popud řidiče Jatek, nechala odtáhnout na okraj cesty. Zvíře tam několik hodin umíralo Chovatelka krávu, prý na popud řidiče Jatek, nechala odtáhnout na okraj cesty. Zvíře tam několik hodin umíralo | Jana Ulrichová

Bylo to jinak

Podle pracovníků firmy Jatky Libochovice to bylo ale jinak. Kráva podle nich ležela na pastvině, kam se řidič s autem, které skutečně nemělo naviják, nemohl ani dostat. Kráva byla navíc podle nich ve stavu, kdy už bylo lepší ji utratit. To, že přijedou s větším autem prý chovatelce neslíbili, už proto, že žádné takové nemají. Navíc mohou odvézt pouze zvíře, které stojí na nohou a může do auta nastoupit samo.

Zasáhli záchranáři

Odpoledne se do případu vložili záchranáři ze spolku SOS for Pets – Zachraňujeme psy z nevhodných podmínek, kteří na místo přivolali policisty a inspektorky Krajské veterinární správy. Trpící zvíře nakonec utratil veterinář, který předtím rozhodl o jeho převozu na nucenou porážku.

Chovatelka krávu, prý na popud řidiče Jatek, nechala odtáhnout na okraj cesty. Zvíře tam několik hodin umíralo Chovatelka krávu, prý na popud řidiče Jatek, nechala odtáhnout na okraj cesty. Zvíře tam několik hodin umíralo | Jana Ulrichová

Zástupkyně zvířecích záchranářů Danuše Herpe Jungmannová, která byla rovněž na místě, je přesvědčena, že u krávy údajně umírající na vyčerpání po teleti, došlo k zanedbání péče z nedbalosti. Podala proto trestní oznámení. Rozhodnutí teď bude na Krajské veterinární správě a policii, která bude rozhodovat, zda někdo pochybil a jak.

 

hafblaf ( 14. února 2019 22:25 )

Nevím, ale "chovatelka" je bezcitné ho..do. Poukazuje se na Polsko, u nás to bude asi stejné, ne-li horší.

kurioko ( 14. února 2019 22:23 )

Té krávě chovatelce přeji to samé.

vera51 ( 14. února 2019 21:23 )

Lidi jsou bez citu, hodne mladych lidi nema respekt ke stari, a nekteri nemaji respekt k nicemu.Miluju zvirata a nikdy bych nedopustila aby moje zvire trpelo.je to hnus co se deje.Lidi zachazeji se zviraty jako kdyby to byla vec.Ale je to vina nas vsech, protoze politici musi zmenit zakony.A to urychlene.Musime na ne tlacit jinak to nepujde.

Ruth ( 14. února 2019 21:15 )

To je fakt strašný, i mě to dávno donutilo přestat jíst maso.

verka1 ( 14. února 2019 21:05 )

V nemocnicích se taky tak chovají k pacientům. Je to hnus co se kde děje, ale nikdo to neřeší a tak se to děje pořád.

Zobrazit celou diskusi