Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Takhle končí psi z množíren: Nemocného Ríšu vyhodili v krabici do popelnice. Najde domov?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
13. února 2019
12:54

Ríša je typický pes z množírny. Když množitel zjistil, že se ani on, ani jeho sourozenci nepodobají žádné žádané rase, a že se mu je tudíž nepodaří výhodně zpeněžit, vyhodil je. Ríši, který má navíc handicap, se ujal spolek Pes nejvěrnější přítel, který mu zajistil a zaplatil náročnou léčbu. Teď Ríša hledá nový, trvalý domov.

Ríša se loni v červnu našel spolu se sourozenci v krabici v popelnici. Ostatní štěňata už našla nové domovy, jen Ríša na ten svůj stále čeká. Má totiž degenerativní vadu, luxaci pately levé zadní nohy, což je poškození kolene, při kterém je čéška mimo žlábek stehenní kosti. Při této vadě, která způsobuje silné bolesti, se v období růstu zkracují vazy i šlachy, pejsek nožičku přestává používat, a proto následně dochází i k atrofii svalů.

Ríša už vyhlíží nový domov Ríša už vyhlíží nový domov | Pes nejvěrnější přítel z.s.

Musí rehabilitovat

Spolek Pes nejvěrnější přítel se snaží Ríšovi nožku zachránit tak, aby ji dokázal bezbolestně používat, i když už to nebude nikdy takové, jako se zdravou nohou. Platí proto Ríšovi léčbu na pražské veterinární klinice IVET, kde pravidelně podstupuje také rehabilitaci. „Rehabilituje tady dvakrát týdně na suchu i ve vodě v hydroterapeutické vaně,“ řekla členka spolku Lenka Krbcová, která má Ríšu v dočasné péči. Kromě toho cvičí s Ríšou protahování nohy také doma, a to čtyřikrát až pětkrát denně. Až Ríša přestane růst, ukáže se, zda rehabilitace stačila, nebo zda bude muset podstoupit ještě operaci.

Operaci se nevyhne

Podle veterináře Zdeňka Ošmery se Ríšův stav, konkrétně narovnání v koleni, díky rehabilitacím zlepšil. „Je to tak o deset procent lepší, než když jsme začínali,“ řekl. S rehabilitacemi je ale podle něj třeba pokračovat až do dokončení jeho růstu. Pak se na základě rentgenu rozhodne o dalším postupu. „Je možné, že se nám podaří nohu rozcvičit, ale ta šance není příliš velká. Je velmi pravděpodobné, že bude muset podstoupit chirurgický zákrok. Jestliže nebude možné chirurgicky nohu vrátit do funkce podobné normálu, museli bychom nohu v kolenním kloubu znehybnit. I kdyby k tomu ale došlo, nebude mu to v dalším životě vadit, protože je menší a lehký,“ řekl veterinář.

Ríšův stav se podle veterináře Zdeňka Ošmery zlepšil, operaci se ale zřejmě nevyhne Ríšův stav se podle veterináře Zdeňka Ošmery zlepšil, operaci se ale zřejmě nevyhne | Jana Ulrichová

Potřebuje domov

Ríša by už nutně potřeboval trvalý domov, kde s ním budou pravidelně cvičit a dojíždět na rehabilitaci. „Není ale potřeba se toho bát, není to, jak už bylo řečeno, natrvalo. Případní zájemci se nemusí děsit ani finanční náročnosti Ríšovy léčby, která měsíčně vychází na zhruba 5000 korun. Pokud by si Ríšu někdo adoptoval, spolek by jeho léčbu a rehabilitace dál hradil,“ řekla Lenka Krbcová.

Ríša musí pravidelně docházet na rehabilitace Ríša musí pravidelně docházet na rehabilitace | Jana Ulrichová

Zvládne vše, jen túry ne

Ríša je velmi submisivní pejsek, který se člověku podvolí. „Je třeba k němu přistupovat s láskou, pak ji stonásobně vrátí,“ řekla Lenka Krbcová. Dodala, že se hodí do rodiny s dětmi, které vědí, jak se k psovi chovat. Do běžné rodiny zapadne, vydrží čekat na svého pána v klidu doma a nemá problém ani s jinými psy. Jediné, na co se nehodí, jsou dlouhé túry, ty s ohledem na svůj handicap nezvládne.

Kam přispět?

Pokud by chtěl Ríšovi někdo na léčbu a rehabilitace přispět, můžete poslat peníze na transparentní účet spolku Pes nejvěrnější přítel z. s. 222 666 000/ 2010.

 

bibijana ( 13. února 2019 14:29 )

Rišánku, je mi tě líto, ale kapacita mého psího hospicu je naplněná,snad se tě někdo laskavý ujme. A je to pravda, tihle nemocní pejsci oplácí péči člověka obrovskou a vděčnou láskou. Právě na tomto ukázkovém případě zdůrazňuji, aby v novém zákoně o množírnách bylo ustanovení - zákonná povinnost, aby prodávající uhradil kupujícímu léčbu za genetické vady u psů.Vsadím se, že by to byl konec podnikání těchto zrůd.

Zobrazit celou diskusi