V Podyjí se ve dvou stádech prohání 11 divokých koní z anglického Exmooru, na 70 hektarech pastvin pomáhají s jejich údržbou a chrání je před zarůstáním. Šestici koní ochranáři vypustili na pastvinu v Mašovicích, dalších pět na pastvinu v Havraníkách. Ve stádu je vždy jeden hřebec.

„Už v dubnu by se měla narodit první hříbata. Špatně se ale odhaduje, kolik klisen je březích. Nedá se to úplně poznat, protože jak jsou ta zvířata v přírodě, nejsou většinou vidět všechna najednou,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která má zavedení pastvy na starosti. Hříbata by v Podyjí zůstala rok až dva, pak by se stěhovala do dalších rezervací.

Koně pomáhají

„V Podyjí by zůstalo těch 11 koní. Zájem o podobný typ rezervací je velký, protože divocí koně skutečně fungují jako nejlepší řešení v péči o větší plochy. Takže počítáme s tím, že přírůstky budeme poskytovat dál,“ uvedl Dostál.

Biolog Robert Stejskal už dříve zhodnotil pobyt koní v lokalitách v Podyjí jako přínosný. V lokalitách se znovu objevuje původní stepní vegetace, která byla dříve zarostlá. Takové podmínky vytvářejí i vhodné prostředí pro různé druhy hmyzu.

Návrat divokých koní je součástí projektu Military LIFE for Nature. Hlavním účelem je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, kteří ke svému životu potřebují plochy s různorodou vegetací. Projekt zajišťuje péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích v různých částech České republiky, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000.

VIDEO: Unikání záběry: Žokejka natočila dostihový závod přímo z koňského hřbetu.