Transport jeřábu přes Prahu plánovali půl roku. Přece jen projet město s kolosem o hmotnosti téměř 100 tun není jednoduché. A dostat ho na kopec je ještě těžší.

V Hellichově se například odmontovaly semafory,“ řekla Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Stejně tak musely uhýbat i některé stromy – konkrétně dělníci odřezali několik větví.

„Transport ale probíhal dle plánu, potíže jsme nezaznamenali, pouze drobný prokluz kol. Jeřáb jel po své ose a nepotřeboval zásadní pomoc. Celá doprava petřínským svahem trvala asi jeden a půl hodiny,“ uvedla mluvčí.

A proč musel na Petřín zrovna druhý největší jeřáb v Česku? „Velikost odpovídá zamýšlené práci,“ dodala Řehková. Úkolem kolosu je postavit novou mostní konstrukci ze 16 železobetonových nosníků, z nichž každý váží 13 tun. Jeřáb má zůstat na Petříně přibližně do konce tohoto týdne. Záleží, zda počasí dovolí zvládnout všechnu práci včas.

Fotogalerie
15 fotografií

Svezete se opět v březnu

Lanovka je mimo provoz od loňského září. První cestující sveze pravděpodobně v druhé polovině března. Kromě Nebozízku se dočkají oprav i konečné stanice Újezd a Petřín, jejich proměna ale nebude tak radikální.

Technici zároveň vymění tažná i brzdná lana a nový kabát oblečou také vagony.

Reportáž o zbořené lanovce jste mohli vidět i v pořadu Selfie z Prahy na tv.blesk.cz. Nový díl této zpravodajské show vychází vždy v pátek:

Video
Video se připravuje ...

Praha odporně smrdí! Zbořili lanovku na Petřín. A psi mají své pisoáry Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček