Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zpřerážené nohy a zhmožděná hlava. Víme, s čím segwayisté končí v nemocnici

Autor: Václav Lang - 
19. ledna 2016
05:00

Poranění měkkých tkání hlavy, natržení kolenního vazu, zlomená holenní kost, zlomená lopatka, tržné rány. To je jen příklad zranění, v nichž loni sehrálo hlavní roli populární dvojkolé vozítko segway. Blesk.cz získal seznam úrazů, které v druhé polovině loňského roku ošetřili v pražské Nemocnici Na Františku.

Vozítko oblíbené především u turistů má lidem zpříjemnit pendlování mezi pamětihodnostmi, zpestřit jim procházky po městě, místo toho je však často přivede na nemocniční lůžko. Důkazem je výčet úrazů, které v druhé polovině loňského roku řešili v pražské Nemocnici Na Františku.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), který lobboval za možnost omezení provozu segwayů ve frekventovaných částech měst, se před nedávným projednáváním příslušného zákona ve sněmovně oháněl lékařskými zprávami z Nemocnice Na Františku. Blesk.cz nyní získal od Prahy 1 seznam těchto zranění bez bližší identifikace. Tedy tak, aby nedošlo k porušení lékařského tajemství.

Jezdci na segwayi v centru Prahy Jezdci na segwayi v centru Prahy | Blesk - Petr Novotný

Jsou mezi nimi banálnější zranění jako naražené lokty či pohmožděná ramena, ale také závažnější úrazy. Nejčastěji se jednalo o zlomená předloktí, zlomené holenní kosti a podvrtnuté kotníky nebo kolena. Lidé ale přišli také s natrženými kolenními vazy, zlomenou lopatkou nebo zlomenými pažními kostmi. Ve výčtu úrazů nechybí kontuze (zhmoždění) měkkých tkání hlavy.

V nemocnici hlavně cizinci. A zranil se i 80letý muž

Za druhou polovinu roku 2015 bylo několik desítek případů nehod na vozítkách segway v centru Prahy, které se ošetřovaly v Nemocnici Na Františku. Šlo převážně o cizince a jen minimum českých občanů. Nejstarším občanem byl ročník 1935, pán, a nejmladším ročník 2002, kluk. Ve větším množství případů šlo o zlomeniny dolních končetin, ale došlo například i na podvrtnutí kotníku či natržení vazů. A jednou dokonce k poranění měkkých tkání hlavy, tedy šlo o úraz hlavy,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Sněmovnou – a minulý týden i Senátem – nakonec prošel návrh, na základě kterého obce a městské části budou smět zónově zakázat vjezd segwayů do určitých míst. Radnice v současnosti vymýšlejí, kde a jak vozítka omezit.

Instruktáž nového jezdce Instruktáž nového jezdce | Blesk - Petr Novotný

„Jsme rádi, že poslanci i senátoři posvětili novelu silničního zákona, který by nám umožnil omezit tato vozítka na našem území. Nyní se čeká ještě na podpis prezidenta. Očekáváme, že bychom již v první půlce tohoto roku mohli mít právo něco s tímto vozítkem dělat, aby dále neohrožovalo,“ vzkázala nyní mluvčí Blažková.

Asociace: Za zranění si může jezdec sám

Mluvčí Asociace Segway Zuzana Eliášová tvrdí, že samotný segway není o nic nebezpečnější než jízda na kole nebo v autě.

„Když někdo pojede nezodpovědně na kole nebo v autě, tak se taky vybourá. Myslím si, že je okolo toho zbytečně vyvolaná hysterie. Samozřejmě nějaká zranění tam jsou, ale vždycky si to způsobil jezdec sám svou neopatrností, není to tak, že by docházelo třeba k nějakému střetu mezi segwayem a autem nebo segwayem a chodcem,“ uvedla pro Blesk.cz.

Všechny půjčovny sdružené v Asociaci Segway podle ní poskytují klientům před jízdou 10- až 15minutové školení. Pokud instruktor zjistí, že dotyčný není schopen jízdu zvládnout, na projížďku ho nevezme, tvrdí. Podle ní mají navíc půjčovny spadající pod Asociaci tzv. etický kodex a kodex instruktora.

„Takže instruktor zodpovídá za vyjížďku, a pokud jede pomalu a klienti jedou za ním pomalu, tak jak se má, ke zranění u nás nedochází. Ale pokud se instruktor v jiných půjčovnách klientům nevěnuje, může dojít i ke zranění,“ podotkla.

Jezdci na segwayi v centru Prahy Jezdci na segwayi v centru Prahy | Blesk - Petr Novotný

„Je škoda, že tato pravidla nedodržují i půjčovny mimo asociaci. Tyto problémy tady nikdy nebyly, některé půjčovny jsou na trhu už deset let a nikdy k takovýmto problémům nedocházelo. Víceméně k nim dochází, až když se objevily tyto půjčovny, které jsou neautorizované,“ dodala.

Prohlédněte si, jak se v Praze jezdí na segwayích:

zednik ( 19. ledna 2016 11:17 )

Že se přizabijou by mně nevadilo. Vadí mě, že ohrožují chodce a městskou dopravu.Kolikrát jich jede celá tlupa, někteří mají co dělat se na tom vůbec udržet. Je to nebezpečná věc a za vše mluví to, že sám vynálezce tady té pakárny se na tom už zabil....

karllos.dc ( 19. ledna 2016 07:40 )

Bože ta Žilková je kr*va nebeská. Pokud je víc takových, tak si nic než muslimáka nezaslouží Dostane dvakrát v týdnu do dr*ky a pak ji kopne do pr*dele i s hadrem na palici a odtáhne s holou řití

zdenios ( 19. ledna 2016 07:23 )

Až to bude mít vpředu třetí kolečko, tak snad to bude normální. Jinak to patří pouze do cirkusu. Logicky když náhle zabrzdíte nebo najedete na hrbol, tak letíte na čumák. A na kole se má brzdit zadní kolo. A možná došlo k sebevraždě a možná kvůli tomu. Jen se o tom asi nesmí psát.

pavel215_klafunda ( 19. ledna 2016 07:11 )

To se může stát jen vesničanům.

mrd.vola ( 19. ledna 2016 07:00 )

vozítka ihned zakázat! půjčovny zavřít a majitele strčit aspoň na deset let do basy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa