Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Skvělí lékaři z Blesk Ordinace: 200 zachráněných životů! Celkem provedli 6657 preventivních vyšetření

  • Autor: Iva Dvořáková - 
    19. 10. 2022
    05:00

    Zhoubné nádory kůže, zelené zákaly způsobující slepotu, těžká a život ohrožující plicní onemocnění, extrémně vysoké hodnoty krevního tlaku a cukru v krvi. To vše a mnoho dalších méně závažných potíží odhalovali lékaři během pěti týdnů v pěti městech.

  • 1.Hvězdy seriálu

    Mnozí návštěvníci vůbec netušili, že trpí vážným zdravotním problémem. Zdravotníci je buď nasměrovali na dovyšetření k praktickému lékaři, objednali si »pacienty z náměstí« do svých ambulancí a v některých akutních případech následoval okamžitý lékařský zásah nebo dokonce transport do špitálu. Ale byly i okamžiky plné radosti a zábavy.

    Na pódiu se zpívalo, kouzlilo, losovala se tombola, záchranáři předváděli první pomoc. S návštěvníky se potkaly i hvězdy oblíbeného seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, mezi lidi zavítal i ministr zdravotnictví, rozdávaly se drobné dárky. Blesk Ordinace byla nejen zdraví prospěšná, ale i poučná a veselá.

    Hvězdy Ordinace v růžové zahradě 2 Zlata Adamovská a Ivana Jirešová v obležení fanoušků.

  • 2.NEJhorší poprvé

    Sympaťák Michal Hlaváč (38) nevěřil svým uším, když si vyslechl na brněnském náměstí diagnózu melanom. „Šel jsem kolem a řekl si, že si nechám prohlédnout poprvé v životě znaménka. A za chvíli jdu na odstranění nádoru,“ řekl rozrušený pan Michal.

    Sestřička Iveta Kusovská ho vlídně uklidňovala tím, že vzpomněla na pána, který si loni na Blesk Ordinaci vyslechl stejnou diagnózu, znaménko mu lékař odstranil a nyní je naprosto v pořádku.

    Sympaťák Michal Hlaváč (38) nevěřil svým uším, když si vyslechl na brněnském náměstí diagnózu melanom.

  • 3.NEJrychlejší řešení

    Z náměstí rovnou pod »nůž« se v Praze přesunuli dva návštěvníci, kteří si nechali vyšetřit nitrooční tlak. Když oční lékař Marek Fichtl viděl jejich nameřené hdnoty, okamžitě si je odvedl na zákrok. Měli totiž rozsáhlý zelený zákal a hrozila slepota.

    Blesk Ordinace v Praze na Karlově náměstí otevřela své brány.

  • 4.NEJvětší cestovatel

    Až z dalekého Moravského Krumlova do Prahy cestoval celou noc Jiří Jeřábek (82). Byl u prvního ročníku Blesk Ordinace a letos si ji také nenechal ujít. Se širokým úsměvem absolvoval důležitá vyšetření, lékaře označil za nejlepší profíky a slíbil, že za rok opět dorazí.

    Až z dalekého Moravského Krumlova do Prahy cestoval celou noc Jiří Jeřábek (82).

  • 5.NEJlepší zpěváci

    Do varu uvedl návštěvníky olomoucké Blesk Ordinace herec a zpěvák Bořek Slezáček (55). Hit »Pár přátel stačí mít« s ním pělo z plna hrdla celé náměstí.

    Bořek Slezáček se postaral o hudební stránku celého odpoledne.

  • 6.NEJobléhanější stánek

    Herci Ordinace v růžové zahradě 2 byli v každém městě v obležení fanoušků. Ve stánku Voyo rozdávali autogramy a svou přítomností přitáhli k projektu Blesk Ordinace i stovky těch, kteří by o prevenci zájem neprojevili.

    Hvězdy Ordinace v růžové zahradě 2 Zlata Adamovská a Ivana Jirešová v obležení fanoušků.

  • 7.NEJvýřečnější moderátorka

    Eva Decastelo (44) moderování třetího ročníku Blesk Ordinace opět zvládla zcela bravurně. Na pódiích v pěti městech strávila neuvěřitelných 30 hodin!

    Moderátorkou akce byla už tradičně Eva Decastelo.

  • 8.NEJvyšší hodnoty

    Nejvyšší hladinu cukru v krvi 22,6 mmol/l měl písecký návštěvník a byl okamžitě odeslán na internu do nemocnice. V Teplicích zase jednu starší ženu okamžitě odvezl na urgentní příjem její syn. Měla krevní tlak 195/115 mmHg a byla v ohrožení života.

     

    Blesk Ordinace dnes nabídne prevenci v Teplicích.

  • 9.NEJčastější návštěvník

    Ani jednu letošní zastávku Blesk Ordinace nevynechal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (62). Poctivě prošel vyšetřovacími stánky, nechal si zkontrolovat tlak, cukr i plíce, pozdravil se se zdravotníky, pohovořil s návštěvníky a chválil: „Je to vynikající akce, která podporuje tolik důležitou zdravotní prevenci.“

    „Blesk Ordinace je vynikající akce, kterou chci podporovat dlouhodobě. Jde o to, aby lidé pochopili, jak důležitá je zdravotní prevence. Češi bohužel posledních 10 let života dožívají buď s vážnými chorobami, nebo dokonce v nemocnici. Cílem preventivních prohlídek a screeningových programů je tento negativní trend zvrátit tak, aby se život ve zdraví prodlužoval. A máme na to všechny trumfy v ruce. Například skvěle nastavenou prevenci, kterou se od nás učí celá Evropa. A přesto celá řada občanů vůbec netuší, na co má nárok a že mnoho život zachraňujících vyšetření je úplně zdarma. A to chceme společně s Blesk Ordinací změnit!“

    Projekt Blesk Ordinace podpořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

  • 10.NEJvětší drama

    Kolaps přímo na náměstí v Teplicích a navíc u záchranářského stánku! Pro dceru paní Václavy Kolářové (63) Stanislavu (41) přijela téměř okamžitě záchranka. Zdravotníci jako příčinu mdlob uvedli kombinaci nízkého tlaku a zvýšenou srdeční frekvenci. Další návštěvnice zamířila rovnou do špitálu na urgentní příjem. Byl jí naměřen extrémně vysoký tlak 195/115 mmHg a byla v ohrožení života.

    Blesk Ordinace

     

    Video  Blesk Ordinace v Praze pomohla: Dva lidé zachráněni před slepotou, s nádory kůže pod kudlu už příští týden!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi