Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neberte psychické problémy na lehkou váhu a obraťte se včas na odborníka

 (Autor: Freepik )
29. září 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Existuje mnoho předsudků, které lidem brání v návštěvě psychologa. Mimo jiné třeba přesvědčení, že každý, kdo se svěří do péče psychologa, je blázen. To je ale naprostý nesmysl. I zdravý člověk se může potýkat s problémem, který není schopen zvládnout sám. Takže zajít k psychologovi už dnes není nic neobvyklého.

Dříve jsme sezení u psychologa viděli akorát v televizi či filmu. Na lehátku v ordinaci odborníka, která mimochodem vypadala většinou jako luxusní obývák, si chodil lehnout kdokoli a řešil vlastně problémy, které by leckomu mohly přijít malicherné. Takhle to bylo v imaginárních příbězích. Jenže, pak jsou tu ty, které přináší sám život.

Představte si, že žijete fajn život. Muž si najde skvělou ženu, mají svatbu, pak se jim má narodit vytoužené miminko, ale v tu chvíli vážně onemocní někdo blízký. Snažíte se starat o svou mladou rodinu, ale zároveň chcete být oporou rodičům – tomu nemocnému i tomu, kdo o něj s láskou pečuje. Najednou přemýšlíte a trápíte se věcmi, které vás dřív nenapadaly. Bojíte se. Ale přesto si říkáte, že tohle přece musíte zvládnout sami. A teď to přijde. Nemusíte. Můžete si říct o pomoc psychologa, se kterým můžete mluvit o všem, čeho se bojíte, jak řešit náročné životní situace, jak vše zvládnout, jak být oporou.

Proč vyhledat pomoc psychologa?

  1. Jít k psychologovi neznamená, že jste blázen.
  2. Požádat o pomoc psychologa není známkou slabosti, ale spíše faktu, že pečujete o své duševní zdraví.
  3. Psycholog vám nabídne nezaujatý pohled na celou situaci, který je podložen praktickými znalostmi z oblasti lidské psychiky. Má zkušenosti s jinými klienty, které se potýkají s obdobnými problémy a je schopen tyto poznatky zúročit v průběhu terapie, samozřejmě s přihlédnutím na individuální potřeby daného klienta.
  4. Vytvoří pro vás bezpečný prostor, kde budete moci otevřeně mluvit o všem, nad čím přemýšlíte, čeho se bojíte nebo co si přejete.

S jakými problémy vám psycholog dokáže pomoci?

Jestliže se nechcete dostat do začarovaného kruhu, ve kterém se kupí jeden problém za druhým, je třeba připustit, že potřebujete pomoct a pomoc skutečně vyhledat.

Partnerské problémy: krize ve vztahu, problémy s komunikací, rozchody, rozvod.

Duševní onemocnění a poruchy: psychologové pomáhají třeba při léčbě závislostí, problémech s příjmem potravy, s depresemi.

Osobní problémy: zde je pole psychologa velmi široké, v podstatě od nízkého sebevědomí, až po psychosomatické potíže, panické ataky, stres apod.

Problémy s dětmi: sem patří například problémy, které se týkají rozvodu rodičů a jeho dopadu na děti, deprese dětí, problémy příjmu potravy, závislosti dětí – gaming, alkohol, drogy, šikana ve škole, apod.

Problémy v práci: patří sem problémy ze ztráty zaměstnání, nespokojenost v zaměstnání, nespokojenost s oborem, ale také mobing či bossing – tedy šikana ze strany kolegů či nadřízeného.

Důležité je odhodlat se vyhledat pomoc odborníka a připravit se také na to, že jedna návštěva většinou nepomůže. VZP nabízí v rámci podpory svých klientů zvýšení dostupnosti psychosociální podpory a v rámci programu péče o duševní zdraví příspěvek až 500 Kč. Více o možnostech čerpání se dozvíte zde.