Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenechte si cigaretami ovládnout život! Přinášíme 11 tipů, jak přestat kouřit

 (Autor: Unsplash)
12. září 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Už stokrát jste si přísahali, že si zapalujete poslední cigaretu? A přesto se vám stále nepodařilo přestat? Skončit s kouřením nebývá vůbec snadné, proto vám přinášíme 11 účinných tipů, jak s cigaretami skončit jednou provždy.

1. Najděte si důvod, proč přestat kouřit

Najděte si dobré důvody, proč přestat kouřit. Zkuste si kouření zprotivit a sepište si, proč chcete opravdu přestat kouřit. Můžou to být například tyto důvody:

  • velké finanční výdaje
  • zhoršená kondice a zdravotní stav
  • zápach z úst, vlasů a oblečení
  • zkažené a zažloutlé zuby
  • kuřáci umírají asi o 10 let dříve než nekuřáci
  • kouření zvyšuje pravděpodobnost výskytu nádoru plic, jícnu, žaludku, ledvin, gynekologických nádorů

2. Ve dvou se to lépe táhne

Ve dvou se to lépe táhne. Najděte si parťáka, který do toho půjde s vámi a vzájemně se budete podporovat a také kontrolovat.

3. Buďte aktivní

Zkuste se vyhýbat stresu, a co nejvíce času se pokuste trávit aktivně v přírodě. Sportujte, najděte si sport, který vás bude bavit a choďte na procházky. Fyzická aktivita povzbudí činnost srdce a plic. Uvidíte, že se jejich stav poté, co přestanete kouřit, rychle zlepší.

4. Zaměstnejte ruce

Mnoho lidí odvykajících kouření neví co s rukama. Zaměstnejte své ruce antistresovým míčkem nebo malým hlavolamem.

5. Vyhněte se alkoholu

Během odvykání omezte příjem alkoholu. Nejenže mnoho lidí má konzumaci alkoholu s kouřením přímo spojenou, ale několikátá sklenička může oslabit vaši vůli a odhodlání si nezapálit. Zároveň si můžete začít pěstovat další závislost.

6. Velký úklid

Udělejte si doma velký úklid a zbavte se cigaretového zápachu ve vašem bytě. Vyhoďte popelníky, zapalovače a další předměty, které vám kouření budou připomínat. Pokud jste doma kouřili, vyperte záclony, závěsy, vyčistěte koberce a další textil. Kupte si vůni do interiéru a provoňte svůj domov.

7. Vyhýbejte se pokušení

Vyhýbejte se situacím, o kterých víte, že ve vás vyvolají chuť na cigaretu. Informujte svou rodinu, kamarády a kolegy o tom, že přestáváte kouřit a požádejte je, aby před vámi nekouřili a nemluvili o cigaretách.

8. Pijte hodně vody

Pokud přestáváte s kouřením, je velmi důležité, abyste pili co nejvíce vodu. Ideální je vypít 2 litry vody denně. Voda potlačuje chuť na cigarety a také pomáhá vyplavovat z těla nikotin. Zároveň vás pití vody zaměstná.

9. Zkuste podpůrné prostředky

Na trhu dnes najdete mnoho podpůrných prostředků, které vám v boji s kouřením pomohou. Může se jednat o žvýkačky, pastilky nebo náplasti. Pomáhají zmírnit chuť na cigaretu a také snižují abstinenční příznaky, jako je podrážděnost, poruchy soustředění, nervozita nebo zvýšená chuť k jídlu. Vyzkoušet můžete také bylinné čaje, třeba zelený nebo třezalkový.

10. Využijte péči odborníků

Pokud odvykání kouření sami nezvládáte, nestyďte se a vyhledejte lékařskou pomoc. V rukách odborníka se zvyšuje šance, že opravdu přestanete kouřit. Lékař vám pomůže po psychické stránce a může předepsat léky, které snižují abstinenční příznaky. V České republice existují specializovaná centra léčby závislosti na tabáku. Pokud si nejste jisti, jak odbornou pomoc vyhledat, poraďte se s praktickým lékařem.

11. Odměňte se

Za každý úspěch se řádně odměňte. Ideální cestou je stanovit si menší cíle a za každé splnění se náležitě odměnit. Zkuste to třeba nejprve po týdnech. Odměnou by mělo být něco, co vás bude motivovat. Nedoporučujeme se odměňovat sladkostmi nebo jídlem.

Věděli, jste, že VZP přispívá svým klientům až do výše 1000 Kč na podpůrné prostředky při odvykání kouření. Příspěvek je poskytován klientovi, který podstupuje či podstoupil léčbu závislosti na tabáku na doporučení ošetřujícího lékaře či konzultujícího odborníka. Před podáním žádosti se prosím seznamte se všemi potřebnými informacemi, jež najdete v podrobných podmínkách čerpání příspěvků z fondu prevence.