Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mám cukrovku – a jak teď budu žít?

 (Autor: Freepik)
28. září 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Cukrovka je opravdu nepříjemná nemoc. Nestačí jen vyloučit cukrovinky z jídelníčku, protože tím se problém nevyřeší. Tato nemoc se týká tvorby inzulinu ve slinivce a jeho další distribucí do těla. A pokud se cukrovka neléčí, může se vyvinout celá řada komplikací od potíží s ledvinami až po problémy se zrakem, může dojít k amputaci a případně také k smrti. Jak tedy s cukrovkou žít?

Cukrovka neboli diabetes mellitus, či česky úplavice cukrová, se v posledních letech stává globálním problémem. Trpí jí na celém světě zhruba 366 milionů lidí. V Česku se počet nemocných za posledních dvacet let zdvojnásobil. Každý rok je diagnostikováno až 50 tisíc nových pacientů. Bohužel tedy jde o civilizační nemoc, která je na vzestupu.

Když se ale pacient léčí a zodpovědně dodržuje doporučení lékařů, může žít spokojený život a příchod komplikací může na dlouhou řadu let oddálit.

Jak poznat, že mám cukrovku?

Pokud člověk pozoruje typické příznaky cukrovky – častou žízeň, sucho v ústech, časté močení, svědění kůže, rozostřené vidění – měl by zamířit k lékaři, který mu změří hladinu cukru v krvi. Testy na krevní cukr jsou i součástí pravidelných kontrol u praktického lékaře. V Česku pak funguje síť diabetologických poraden. Důležité je ale vědět, že neexistuje zázračný lék, který vás zbaví veškerých problémů. Diabetici 1. stupně si budou muset až do konce života píchat inzulín. Ti, kteří trpí 2. stupněm diabetu pak mohou velmi zásadně svůj zdravotní stav ovlivnit dodržováním zdravého životního stylu a respektováním a dodržováním rad lékařů.

Těhotenská cukrovka

Cukrovka může vzniknout také v těhotenství, většinou mezi 24 a 28. týdnem. Příčinou je hormonální produkce placenty, která snižuje účinnost vlastního inzulínu. V současné obě dochází ale ke screeningu těhotných žen. Tento typ cukrovky je dobře léčitelný a je prokázáno, že dobře léčená těhotenská cukrovka nemá vliv na vývoj plodu a po porodu u většiny žen vymizí.

Jak s diabetem žít?

  • Pacienti s diabetem se musejí stravovat pravidelně. Ideálně by měli jídla konzumovat ve stejný čas.
  • Dodržují dietu – cukry jsou nahrazeny umělými sladidly nebo slazení omezují zcela.
  • Důležité je jídlo si plánovat a případně si jej připravit s sebou – pokud dopředu vědí, že se budou nacházet mimo domov či místa, kde si mohou vhodné jídlo objednat.
  • Nutné je dostat onemocnění pod kontrolu, tzn. dostat se do stavu, kdy cukr v krvi nebude mít výkyvy nahoru a dolů, tedy se tělo nebude v rychlém sledu dostávat do stavu hyperglykemie a hypoglykemie. Důležité je umět si spočítat množství sacharidů v jídle, pak se strava nijak zásadně neliší od zdravého člověka. Platí, že jídelníček by měl být pestrý a vyvážený.
  • Diabetikům s nemocí 2. typu se nedoporučuje konzumovat cukr a potraviny obsahující cukr, tzv. rychlé sacharidy. Většina pacientů s cukrovou má navíc nadváhu, proto je potřeba omezit také příjem tuků. Vhodné je navýšit obsah proteinů a vlákniny.
  • Klíčem ke komfortnímu a plnohodnotnému životu diabetika je také přiměřená pohybová aktivita. Není nutné trávit dny v posilovně, ale pravidelný pohyb je pro diabetika nezastupitelný. Platí zde ovšem stejné pravidlo jako u stravování – měl by si vybrat fyzickou aktivitu, která ho baví, ale nezatíží jeho tělo tak, že by mu rychle klesal cukr v krvi. Ideální je třeba plavání.
  • Jestliže diabetička otěhotní, patří mezi rizika tohoto těhotenství vyšší výskyt vrozených vad (prevencí je důsledná kompenzace diabetu) a vyšší porodní hmotnost miminek nad 4000 g. V rámci prevence by pak měly těhotné ženy absolvovat test na těhotenskou cukrovku, který se provádí mezi 24. a 28. týdnem těhotenství, protože v tomto období se těhotenská cukrovka objevuje nejčastěji. Pokud se zjistí, že žena trpí těhotenskou cukrovkou, v mnoha případech postačí k léčbě úprava stravovacích návyků a pohyb. V některých případech je nutné udržovat hladinu cukru tabletkami či inzulinem. Po porodu ve většině případů těhotenská cukrovka sama odezní.

VZP přispívá diabetikům na různé zdravotní pomůcky. Veškerý přehled se dozvíte zde.