Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

20. říjen 1989: NDR: Události nejdou zastavit

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
20. října 2009
05:00

Socialistický blok začínal mít velké trhliny. Ty nejzásadnější dostával v Německé demokratické republice. O zvratech chtě nechtě informovala i naše tisková agentura.

Před 20 lety se Erich Honecker vzdal svých funkcí včetně generálního tajemníka komunistické strany, jeho nástupcem se stal Egon Krenz.

„Jednotná socialistická strana Německa začala reálně hodnotit společenský rozvoj a vyvozovat z toho závěry. Je velmi důležité, abychom příště včas rozpoznali problémy a vyvarovali se chyb,“ citovala východoněmecký tisk Československá tisková agentura (ČTK).

Němci snad ještě doufali, že se jim podaří otěže socialismu udržet. To bylo ale nereálné. Po celém Německu probíhaly tisícové demonstrace. Německý tisk je stále označoval za provokace. „Na státní hranici NDR se Západním Berlínem došlo ve čtvrtek večer k provokaci ze západoberlínské strany. Pět osob vyšplhalo na hraniční zeď, odkud na pohraničníky NDR házely dlažební kostky,“ informovala dále ČTK. Pohraničníci lidi spláchli proudem z vodního děla.

Vláda se snažila »zacpat ústa« nespokojeným východním Němcům. A to doslova. „Rada ministrů NDR přijala s okamžitou platností opatření k zajištění výroby a zásobování obyvatelstva země v příštích měsících,“ citovala ČTK. Také slíbila změnu v možnostech vycestování. Kolo událostí bylo ale našlápnuté a nešlo už zastavit. U nás bylo zatím ticho před bouří...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi