Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

27. červenec 1989: Prodavačky? Nedostatkové zboží!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
27. července 2009
05:00

V Gottwaldově šlo před dvaceti lety do tuhého. Nebylo kde nakupovat! Kvůli nedostatku prodavaček tu zavírali jednu prodejnu za druhou.

„Prodejny jsou zavřeny samozřejmě se schválením Městského národního výboru a podle harmonogramu o přechodném uzavírání menších prodejen tak, aby zásobování jednotlivých čtvrtí bylo narušeno co nejméně,“ informovala přesně před 20 lety agentura ČTK.

Harmonogram neharmonogram, koupěchtivé Gottwalďany to moc nezajímalo. Bohužel věděli, že bude ještě hůř. Každý den tu totiž chybělo za pulty obchodů 150 prodavaček! „Příčina je zejména v nízkých platech. Podobně jako jinde se u prodavačů v ČSR pohybují asi 500 korun pod průměrem,“ vysvětlovala ČTK. Průměrná mzda před dvaceti lety se podle statistik pohybovala kolem tří tisíc, prodavačky braly 2000 až 2500 Kč. „Prodavačky, zejména ty mladé, mají namířeno buď do jiných oborů, nebo do různých zemědělských družstev. Tam mají totiž o 500 až o 700 korun více než ve státním obchodě,“ dodávala ČTK. Takže nejen zboží, i prodavačky byly podpultové zboží.

cheeroke ( 29. července 2009 02:11 )

ten clanek je blabol. Kde by sepred revoluci, teda za komancu vzal plat prodavacky 2000-2500,-kc??? Tohle byly platy uredniku.Takze pisatel clanku nejspis skutecne v te dobe nejspis nezil, nebo ma spatnou pamet. Co se tyce te sobestacnosti tehnejsiho Ceskoslovenska, tak je pravdou, co napsal gogo. Az na malou poznamecku.Byt sobestacni, to nestaci.Je potreba ve velke mire vyvazet, aby byly penize na suroviny.I toho Ceskoslovensko bylo schopne.az na takovou malickost, a sice, ze vyvazelo v ramci RVHP temer zadarmo, nebo za ceny, ktere urcil Sovetsky svaz.Co boticek se vyvezlo k ruskym bratrim jen zato, ze popustili kohoutek na ropovodu?A podobne jine pochybne vymenne obchody se dely.Tak tohle ruinovalo Ceskoslovensko.

ines ( 27. července 2009 17:37 )

pred rokem 1989 plat 2000kc byl i tak na prodavacku dost ,sama zenska prodavacka z toho dokazala slusne vyzit,pocitej te se mnou,byty staly 3+kk prumerne 5ookc inkaso se vsim vsudy 150 kc a jidlo bylo za par kc ,nevim odkud mate tyto informace ,ale zrejme jste v te dobe nezili.jinak neni pravda ze v obchodech nic nebylo a nebylo se do ceho oblect a krome toho nechavali si sit na zakazku(coz dneska si nechat usit na zakazku si muze malo kdo dovolit) myslim ze ceska republika si zila do roku 89 na slusne urovni,vzdyt se podivejte do jinych statu jak zili pred 89 rokem.bydleni dnes a pred 89 je obrovsky rozdil ,dnes prodavaji nic za miliony a rika se tomu holobyt ,nic v nem nenajdete jen steny je to smesne a vy pisete jaci jsme byli chudaci pred 89 rokem.tenkrat bylo mene ale kvalita byla ,dneska je vice niceho poradneho.dneska nakupuji lide v nejakych obchodech kde jsou stare smradlave obnosene hadry zvane sekac.nevim co nam chcete namluvit ze jsme zili snad pod urovni teto zemekoule?opravdu tolik chudaku a bezdomovcu jsem pred 89 rokem nevidela co vidim dnes.proto piste o tom co je dnes a nevracejte se do minulosti a uz tak dnesni ekonomika je horsi a nejhorsi za poslednich 100let.

gogo ( 27. července 2009 06:56 )

byl před rokem 1989 v Československu nedostatek pracovních sil. Stát byl ze zákona povinen zajistit pro veškeré obyvatelstvo práci, pracovat bylo povinné a nepracovat bylo trestné. Když odehlédneme na chvíli od stále omílaných špatně zásobených obchodů spotřebním zbožím, je třeba si uvědomit, že Československo bylo výrobně soběstačné v nesmírné škále výrobků. Zde se doslova vyrábělo téměř vše (až na špičkovou elektroniku). Od špendlíku až po lokomotivu. Lodě, letadla, osobní automobily, traktory, motorky, boty, textil, nákladní automobily, autobusy, kvalitní ocel, elektrárny vodní i atomové, kaskády vodních přehrad, obrovská bytová sídliště, veškerá armádní výzbroj od samopalu až po tank, atd. atd .... Rovněž zemědělství byl v rostlinné i živočišné výrobě soběstačné. Také bytová výstavba byla na velmi vysoké úrovni. Dnes tyto poplivané "králíkárny" jsou barvičkami natřeny a draze prodávány. Ale abych se vrátil k původnímu tématu ... Toto vše vyžadovalo velké množství pracovních sil. Některé podniky a JZD se přímo předháněly v získávání nových pracovní sil a stavěly pro ně zdarma podnikové byty a rodinné domky.. O tom všem se může lidem dnes v troskách poplivávaného Československa zvaném Česko jen zdát ... Ale je pravdou že místa prodavaček nepatřila mezi ty nejlépe placená a tudíž se do nich lidé nehrnuli. Nabízela se jim totiž mnohá a mnohá místa lépe placená ...

Zobrazit celou diskusi