2. červen 1989: Konzervárny jedou naplno

Nezvykle slunečné a teplé bylo jaro před dvaceti lety. I konzervárenská sezona proto začala už o dva týdny dříve. Jen dobře, aspoň bude čas na překročení plánů.
V podivínském závodě Fruty Brno se rozjely linky a zpracovaly prvních pět tun jahod na kompoty a do džemů. „Tohoto prvního jarního ovoce zpracují v příštích dnech pro export, hlavně do Německé spolkové republiky 150 tun a dalších 150 tun pro spotřebitele v ČSSR,“ slibovala ČTK.
Jahody se začaly objevovat už i na pultech zelinářství. „Aby zaměstnanci zvládli hlavní nápor, bude jim denně se sběrem vypomáhat na osm stovek brigádníků ze středních škol,“ dodala agentura.
Ale jahody nebyly to jediné, co se začalo sklízet. „Vrcholí sběr rychlených okurek, zahájen byl rovněž sběr květáků. Začne se také s kosením hrachoviny, aby rychle zaschla a mohla se začít zpracovávat první zrna zeleného hrášku do plechovek o hmotnosti 1 kg,“ vypočítávala ČTK, co všechno čeká na »jezeďáky«.
Plán byl dodat jahod a hrášku na trh za 40 milionů Kčs a až se konzervy naplní, pře-jdou linky na angrešt, třešně a meruňky. Nějakými zprávami se ty noviny »zaplácnout« musely...
Zítra čtěte: O zboží na veletrhu byla rvačka
Tehdy se dováželo minimum potravin a tudíž se všechno muselo zpracovat co nejdříve.Pravda , nejprve jsme zásobili nenasytného bratra a co zbylo šlo na domácí trh .Musím uznat , že některé konzervy byly velmi chutné i když nepoměrně drahé . Například vepřová konzerva stála zhruba šestnáct tehdejších korun a na to jsem dělall přes jednu hodinu .No ale chuť byla znamenitá.Dnešní masové konzervy, tkzv. v akci ,jsou tak ošklivé že to nechtějí ani kočky.