Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

20. květen 1989: Narušitelé chtěli přes hranice

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
20. května 2009
05:00

Neustálá masáž lidí, jak bezvadně se žije v socialismu, byla tu a tam přervána zprávou o narušení státní hranice. Někdo chtěl tento »ráj na zemi« prostě opustit, a to nešlo. Na to tady byli pohraničníci a takové narušitele nemilosrdně chytili.

Vlahé květnové noci před dvaceti lety si vybrala ke své emigraci patrně početná rodina z Německé demokratické republiky. V autě značky Volha chtěla násilně projet hraničním přechodem ve Strážném na Prachaticku a dostat se do Německé spolkové republiky. Pokus se ale nezdařil a bylo to tehdy asi dost ostré, nepřežilo to malé dítě...

„Ve voze bylo celkem sedm občanů NDR, z toho čtyři děti. Řidič vjel zvýšenou rychlostí do prostoru hraničního přechodu a pokusil se prorazit signální závoru. V důsledku havárie a utržení střechy vozidla došlo ke zranění členů posádky a usmrcení devítiletého chlapce. Narušitelé byli zadrženi příslušníky Pohraniční stráže,“ informovala o incidentu agentura ČTK.

Jaká to musela být marnost, která dohnala řidiče k tomu, aby k riskoval životy malých dětí! Z pohledu doby, kdy se dá vycestovat kamkoliv, je to těžko pochopitelné, z pohledu člověka sevřeného v socialistickém krunýři to byl akt naprostého zoufalství a touhy po svobodě. Ve volbách bychom na to neměli zapomínat!


Zítra čtěte: Svazáci ukradli Járu Cimrmana!

jaro26 ( 20. května 2009 21:29 )

ja to vzal rovnou do NSR a jeste s tehotnou manzelkou... mne pak odsoudily v nepritomnost na 4-roky a manzelku na 8-roku,dostala totiz jeste unos ditete...manzelka byla ve 4-tem mesici tehotenstvy..tak az daleko mysleky ti nasi soudruzi... dnes ziji v Ambergu a do Cech rad jezdim...

gogo ( 20. května 2009 06:16 )

to prostě nešlo. Systém mnohanásobných drátěných zátarasů ještě hluboko na našem území včetně elektronické signalizace a mnoha dalších prvků varování to prostě znemožňoval. Tudy se mohli o útěk pokoušet pouze lidé, kteří o zajištění hranic nic nevěděli. Ale šlo se poměrně snadno dostat na západ s Čedokem a to přímo do některé země, která asyl umožňovala či přes Jugoslávii.

Zobrazit celou diskusi