Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Volební právo je víc než rouška. Komise „odmítače“ od uren nevyhodí, přijdou ale sankce

Autor: ČTK - 
25. září 2020
12:37

„Pokud si lidé příští týden ve volebních místnostech odmítnou nasadit roušku, komise jim nezabrání odevzdat hlas. Dotyčného ale čeká sankce v přestupkovém řízení,“ řekl v pátek novinářům náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Upozornil také, že lidé v karanténě či izolaci hlasující z auta nebo do mobilní urny se budou muset prokázat dokladem o nařízení karantény. Lidé, kteří se do karantény dostanou v průběhu volebních dnů a nestihli před tímto rozhodnutím odvolit, nebudou už moct svůj hlas odevzdat.

Lidé hlasující v krajských a senátních volbách budou do klasických volebních místností muset vstupovat s rouškou a po příchodu si dezinfikovat ruce. Pokud vlastní roušku nebudou mít, volební komise jim nabídne k použití jednorázovou ochranu dýchacích cest. „Pokud si volič nebude chtít nasadit roušku, v takovém případě komise musí nechat voliče odvolit. Absence roušky nemůže jít na úkor volebního práva,“ řekl Mlsna.

Zároveň ale zdůraznil, že dotyčnému člověku hrozí sankce ve správním řízení, protože poruší nařízení ministerstva zdravotnictví. Volební komise má povinnost přestupek nahlásit hygienické stanici a městské policii. Mlsna upozornil, že přestupkové řízení by v takovém případě bylo jednoduché, protože člověk bez roušky už by byl identifikován a jeho počínání by mohli dosvědčit všichni členové volební komise.

Hlasování z auta už ve středu

Lidé, kteří jsou v karanténě, nemohou v klasických volebních místnostech hlasovat. Hlasovat mohou buď z auta ve středu od 07:00 do 15:00 ve svém okrese, nebo musí na příslušném krajském úřadě do čtvrtečních 20:00 požádat o hlasování do mobilní urny, kterou přinese speciální volební komise. U obou těchto způsobů hlasování se musí volič prokázat i potvrzením o nařízené karanténě. Podle Mlsny nemusí být papírové, postačí i e-neschopenka od lékaře nebo sms z odběrové stanice potvrzující pozitivní test na covid-19.

Mlsna také upozornil, že pokud se někdo dostane do karantény po čtvrtečních 20:00, nebude už mít možnost hlasovat. Podle náměstka by nebylo možné hlasování logisticky zvládnout. Zároveň by hrozilo riziko dvojího hlasování, pokud by volič stihl například v pátek odhlasovat a následně v sobotu žádal o speciální volební urnu.

Speciální hlasování až pro 16 tisíc osob

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s krajskými úřady zvýšilo kapacitu míst pro hlasování z auta, kde na většině míst zavedlo dva pruhy, a zdvojnásobilo počty mobilních volebních komisí. Reagovalo tak na růst počtu nakažených koronavirem v posledních dnech. Podle Mlsny je nyní možné, aby těmito způsoby odhlasovalo až 16 000 lidí, tuto kapacitu považuje za dostatečnou.

Volební lístky z hlasování z auta nebo od speciálních volebních komisí budou převezeny na krajské úřady, kde zůstanou do sobotních 14:00, kdy se volební místnosti uzavírají. Následně je bude sčítat speciální volební komise vybavená ochrannými hygienickými prostředky. Mlsna ale uvedl, že vzhledem k prodlevě mezi odevzdáním hlasů a sčítání není pravděpodobné, že by na lístcích ještě zůstal aktivní virus.

panda82 ( 25. září 2020 15:40 )

no a proto tam jsou takoví Fialové, Kalousci, Němcové v hlavě duto ale kecají a neví o čem, nemít tam Babiše, tak ani ty svoje kydy nemají o koho opřít

panda82 ( 25. září 2020 15:34 )

a kdo Vás tam nutí chodit, běžte do háje s takovými kydy, jdu nebo nejdu, nejsem pod kuratelou

jdi-se-bodnout ( 25. září 2020 14:54 )

kroutil je blb, který nezná zákon o volbách.

gejzovic ( 25. září 2020 14:48 )

dyt nemusiš volit tak si nestěžuj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa