Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Odklad splátek hypoték vystřídá pohroma? Politici v Blesku řešili potíže s bydlením v krajích

Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
22. září 2020
12:50

Pátá předvolební debata Blesku se nesla v duchu bydlení. Co přijde na konci roku, kdy lidem s odkladem splátek hypoték tato koronavirová úleva skončí? Moderátorka Vera Renovica diskutovala s osmičkou kandidátů stran a hnutí, které mají podle průzkumu agentury Phoenix Research v jednotlivých krajích a redakčního celostátního propočtu uspět v říjnových krajských volbách nejen o tomto riziku. Politici jsou přesvědčeni, že řada lidí ani tehdy nebude mít peníze na splátky. Problémy s nájemníky popsala v reportáží Blesk Zpráv také paní Marie. 

Paní Marie se dostala kvůli koronaviru do problémů, i když má vlastní byt. Ten je zatížený hypotékou. Původně ho pronajímala čtyřčlenné rodině. Jenže nájemnice přišla kvůli pandemii o část příjmů a neměla na pokrytí nájemného.

Marie proto musela situaci rychle řešit a začala s hledáním nového nájemce. „To se povedlo, ale zůstal měsíční nájemný dluh,“ popsala svůj případ paní Marie s tím, že dluh na bytu se nepodařilo pokrýt ani z kauce na bydlení, protože původní nájemnice zanechala v bytě škody, které bylo potřeba uhradit.

Ani s novou nájemnicí, matkou samoživitelkou, se ale situace neuklidnila. I ona neměla na placení nájemného. „V podstatě potřebovala vyřešit dávku na bydlení, jejíž získání a vyřízení je ale v dnešní době poměrně složité,“ dodala paní Marie, podle které nejsou úředníci příliš nápomocní.

„Nejsou schopni ani ochotnit nějak celý proces zjednodušit, ať už proto, že to nejde anebo proto, že je tady postavení matek samoživitelek, že si snad za tu situaci mohou samy,“ míní Marie.

Video  Reportáž bydlení  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„V průběhu pandemie koronaviru se sice začínají snižovat příjmy lidí, ale ceny nájemného dál narůstají, takže mnozí lidé se dostávají do složité situace,“ potvrdil problémy na trhu s nájemným bydlením hlavní ekonom BH Securitas Štěpán Křeček. Dražší je navíc podle ekonoma také voda nebo elektřina a lidé se tak dostávají stále častěji do svízelné situace.

Paní Marie se proto rozhodla s nájemnicí požádat společně požádat o příspěvek na bydlení. Ale na místně příslušném úřadu prý nepochodily, a tak odjely do vedlejšího města, kde jim úředníci vše vysvětlili. „Mně to přijde, že co úřad, to jiné parametry, co po vás chtějí,“ stěžuje si na úřední šiml Marie.

Problém v nynější době Marie vidí především v tom, že se kvůli problémům s příjmy v době koronavirové pandemie dostávají nejen nájemníci ale také pronajímatelé. Řešení nevidí Marie ani v možnosti pozastavení splátek hypotéky, které umožnil koronavirový zákon. Opatření vnímá jen jako dočasné, které problém jen oddálí.

Video  Koronavirus a problémy s bydlením. Co politici v Blesku poradili zájemců o byty i majitelům nemovitostí?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Malý počet žádostí o odklad nájemného

Konkrétní problém, na který se moderátorka Vera Renovica ptala v debatě Blesk Zpráv. Paní Marie má minimálně tři možnosti. Zažádat o příspěvek na bydlení, což pro ní byla složitá cesta s pachutí neochoty úřadníků, požádat mohla banku o odklad platby hypotéčních úvěrů. Nájemnice také mohla požádat ministerstvo pro místní rozvoj o odklad platby nájemného, aniž by ji hrozila výpověď z bytu.

Podle Radima Holiše z hnutí ANO kandidujícího ve Zlínském kraji má ale ministerstvo pro místní rozvoj jen aktuálně jen necelých padesát takových žádosti. 

„V první linii se podařilo chránit nájemníky. Možnosti žádostí o prominutí z nájmů žádalo jen 48 domácností,“ dodal Holiš, podle kterého je to zřejmě i tím, že majitel bytu si chce udržet dobrý vztah s nájemníky. A tak se na platbách většinou dohodli sami mezi sebou bez potřeby zásahu úřadů. 

Právě malý počet žádostí překvapil ale kandidátku na Středočeskou hejtmanku Petru Peckovou z hnutí STAN. „Lidé o tom možná ani nevědí. Mně to číslo přijde šílené. Teď říkám: Žádejte, žádejte, protože si to zasloužíte,“ vyzvala nájemníky, kteří mají problém se splácením nájemného.

Video  Hrozba odkladu splátek hypoték a potíže s bydlením v krajích: Předvolební debata Blesku  - Blesk TV - Jan Jedlička, Vera Renovica
Video se připravuje ...

„Vybuchne nám to pod rukama“

Většina diskutujících se shodla především na tom, že opravdové problémy s bydlením teprve přijdou. A to ve chvíli, kdy skončí ochranná lhůta pro to, aby nájemníci nemohli dostat kvůli neplacení nájemného výpověď  z bytu, nebo ve chvíli kdy lidé budou muset vrátit k platbám hypoték.

„Fakticky čekáme, až nám to vybuchne pod rukama,“ narážel na fakt, že končí moratorium na splácení hypoték. například Jan Vitula z TOP 09 kandidující v Jihočeském kraji. 

„Obáváme se, co přijde s koncem roku. Tam kde je problém s placením nájemného, tak tam bude i problém s placením celé částky najednou,“ varoval před velkým rizikem neschopnosti vyrovnat své odložené závazky řady rodin kandidát na středočeského hejtmana Martin Kupka z ODS. „Může se stát, že se celá řada lidí ocitne bez střechy nad hlavou,“ zmínil krajní variantu.

Video  Bydlení a krajské sliby: Politici se ve 30 sekundách obrátili na voliče  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zástupce KSČM Ludvík Šulda kandidující v Olomouckém kraji je přesvědčený, že pomoc státu, který povolil odklad nájemného nebo hypoték, není spásou. „Byl to krok částečně správný, ale nesystémový,“ zmínil. Sám by volil variantu, aby vláda, podporovaná právě jeho stranou přijala systém bezúročných nebo nenávratných půjček, které, ze kterých by se daly nájmy uplatnit. „Je zde chyba, že není zákon o sociálním bydlení,“ míní Šulda.  

Ceny bytů rostou v Praze i mimo Prahu Ceny bytů rostou v Praze i mimo Prahu | Deloitte ČR/archiv Blesku

Východisko z řešení není odložení nájemného nebo hypoték ani podle Karla Kariky, který kandiduje za Pirátskou stranu v Ústeckém kraji.

„Vláda mohla zavést garantované nájmy a ten mohl být uhrazen přímo jako nízkoúroková půjčka,“ podpořil návrh komunistického kandidáta Karika.  

Malé kompetence krajů

Kandidát KDU-ČSL v Jihočeském kraji Fantišek Talíř popsal problém, že kraje nemají přiliš šanci jak ovlivnit výstavbu bydlení a tím podporovat lidi i v případě že nemohou splácet. „V Českých Budějovicích jsme přišli s nápadem vyčlenit pro takové lidi alespoň dva byty, aby nehrozilo, že skončí na ulici,“ dodal. 

V rámci Jihočeského kraje je podle Talíře ve městech v přepočtu na obyvatele malý počet městských bytů. Jako příklad uvedl 1800 bytů v Českých Budějovicích a v Prachaticích 1000 bytů. „Problém je a to se snažíme posouvat, abychom podpořili výstavbu nový bytů z programu výstavba,“ přidal konkrétní návrh. 

„V oblasti bydlení kraj v tuto chvíli v řešení koronavirové krize může sebrat od obcí jejich problémy, které mají a vytvořit fond,“ zrekapituloval možnosti krajů v oblasti bydlení Marek Šlapal z ČSSD kandidující v Jihomoravském kraji. „Šest milionů korun jsme podpořily výstavbu v Bučovicích,“ přidal konkrétní pomoc v posledních letech. 

„Kraj jako takový v oblasti bydlení má kompetencí velmi málo,“ souhlasil se slabými kompetencemi krajů Jan Vitula (TOP 09) a dodal: „Systém je nedomyšleně nastavený a stát by to mohl upravit.“ Chybou je podle Vituly, že se byty vystavené pomocí dotací musí všechny uplatnit na trhu ale nesmí žádný zbýt do zásoby, protože by se pak musely dotaze vrátit. Podle Vituly pak nezbude možnost řešení pro podobné případy, kdy lidé ztratí možnost splácet. 

Kandidátka na hejtmanku Petra Pecková ze STAN zmínila jako důležité odvětví, které v koronaviruové krizi pomáhala, neziskové organizace a občanské poradny. „Situace je drsná a bude dál drsnější. Zadlužená je teď jedna polovina samoživitelů,“ ukázala pak na další ohroženou skupinu, na kterou se podle hnutí STAN často zapomíná a je přitom také ohrožená. 

K urnám už v říjnu

Redakce Blesk Zpráv se rozhodla nezvat do debat zástupce SPD. A to kvůli konstantním xenofobním postojům a opakujícím se projevům nesnášenlivosti jejich čelních představitelů. 

Volby do krajských zastupitelstev budou v České republice 2. a 3. října společně s prvním kolem senátních voleb. Ještě před tím budou živě ve studiu Blesk Zpráv diskutovat zástupci osmi stran a hnutí tento čtvrtek na téma Zemědělství a průmysl. V úterý 29. 9. otevřeme téma důchodů a sociálních služeb a ve středu 30. září přijdou o diskutovat předsedové parlamentních stran. 

nespokojeny ( 22. září 2020 16:45 )

Odpovědnost lidí za své dluhy vůbec nesouvisí s volbami.

santikxauz ( 22. září 2020 15:39 )

Před volbami toho naslibují a po volbách ztratí paměť.

tomlk007 ( 22. září 2020 15:39 )

Nepůjčujte si,nebudete mít problém splá­cet!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!Na co nemám,to nechci i kdybych 100x chtěl

krasomila ( 22. září 2020 14:32 )

Podle kapitalistické logiky je to přece socialismus a kdo nemá na nájem, nebo hypotéku, má bydlet na ulici, tak je to přece ok. Měli jste se narodit bohatý, nebo aspoň ve slušný famílii (nejlépe jako zdravý muž, protože ženy a invalidi to mají většinou blbý), co vám zaplatila studia, nebo si vzít starýho pracháče, však je přece na každém jednotlivci, jak si zařídí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa