Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České volby evropským pohledem: Zemětřesení a nová kapitola populistické éry

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK - 
22. října 2017
19:40

O nové politické éře v České republice, o odmítnutí tradičních stran hlavního proudu nebo o zemětřesení píší v neděli ve svém hodnocení českých parlamentních voleb evropská média. Stejně jako v sobotu v bezprostřední reakci na výsledek hlasování se i v neděli média věnují budoucím vztahům Prahy se západní Evropou, neboť šéf vítězného hnutí ANO a předpokládaný příští premiér Andrej Babiš se v minulosti nijak netajil kritickými názory na Evropskou unii.

Nejčtenější německý list Bild svým čtenářům novou českou politickou mapu vysvětlil tak, že si východní sousedé Německa zvolili kontroverzního populistu Babiše, který odmítá užší spolupráci v rámci EU. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung poznamenal, že Česko se po debaklu ČSSD a úspěchu krajně pravicové Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury posunulo výrazně doprava.

Britský deník The Guardian napsal, že Češi rázně odmítli tradiční strany a otevřeli novou kapitolu populistické éry. The Daily Telegraph poznamenal, že výsledky z Česka kopírují regionální trend, kdy populisté a krajní pravice získávají na oblibě. Podle listu The Independent dostaly tradiční politické elity tvrdou ránu, neboť čtyři z pěti nejlépe umístěných stran zpochybňují tradiční politické proudy.

Francouzský list Le Monde soudí, že Češi, kteří se považují za vyděděnce prosperující společnosti, v Babišovi obviněném z podvodů s unijními dotacemi vidí naději. Také švýcarský deník Le Temps vidí úspěch nestandardních stran v ekonomicky znevýhodněné části veřejnosti, která obviňuje tradiční politické elity z odpovědnosti za svou situaci.

Deník Le Parisien si všímá poměrně velkého úspěchu protiislámské a protiimigrační strany SPD. Pokud se podle Le Parisienu podaří Okamurovi ovlivnit budoucí vládu, přijde Česko o pověst nejlepšího ze špatných chlapců východní Evropy.

Polská Gazeta Wyborcza napsala, že Rakousko-Uhersko kráčí doprava. Své hodnocení tak zasadila do středoevropského kontextu, ve kterém zohlednila dominanci maďarského premiéra Viktora Orbána a nedávný volební úspěch rakouského šéfa lidovců Sebastiana Kurze. SPD pak deník označil za učebnicový příklad pravicového populismu.

Na tom, že české volby znamenají zlom v politickém vývoji, se shodují i analytici působící v Německu. Specialista na českou politiku Kai-Olaf Lang z Nadace pro vědu a politiku (SWP) hovoří o přelomu stranického systému a jeho kolega Milan Nič z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) pak o zemětřesení. Oba odborníci míní, že Babiš dobře odhadl a využil náladu českých voličů toužících po změně a odmítnutí dosavadní garnitury.

Babišovo vítězství zaznamenala i katarská televize Al-Džazíra, která jeho hnutí ANO označila za první stranu, která prolomila téměř čtvrtstoletí dominance dvou stran hlavního proudu.

Video  Zeman exkluzivně o volbách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech 
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
europa ( 23. října 2017 07:04 )

Jsme světu pro smích. Trestně stíhaný agent STB vyhrál volby, negr v parlamentu, to jsme to dopracovali. Člověku je na blití. Uvědomují si vůbec ti blbci, kteří volili ano, že burešovi zaručili beztrestnost, protože podruhé ho už parlament ke stíhání za podvody nevydá? Pomáhat zločinci je snad taky trestné, ne?

bre-burda ( 22. října 2017 21:08 )

Zavést elektronickou evidenci tržeb a hlášení o DPH jsou populistické činy? To čumím!

zednik ( 22. října 2017 20:55 )

oprava aby to dalo smysl: ...vlézt EU do análu

jetuslunicko ( 22. října 2017 20:54 )

Přesně tak. Jen mě mrzí, že když je nějaký sul.mul útok tak tady všichni řvou a nyní, když lidé dali politikům jasně vzkaz, že nadále chceme zachovat naši bezpečnou zemi, tak tu v diskusi ty samá "trdla" zase řvou, že Okamura je populistický a xenofob.... asi je mrzí, že se nemusí bát o své děti a rodinu, jinak si to neumím vysvětlit !!Praha hodně dala Doležala, ten jim teprve zatopí, bude si opozici užívat a dělat jen a jen problémy !!

zednik ( 22. října 2017 20:52 )

Však už hned po ránu si Bělobrádek sypal popel na hlavu, že prý Merkelovou zklamal a . Nedodržel dohody. To bychom asi čuměli co všechno už jí asi slíbil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa