Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli Babišově knize hrozí ANO pokuta 100 tisíc. Dle úřadu v ní chybí informace

Autor: var, ČTK - 
20. září 2017
09:38

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zahájil správní řízení s hnutím ANO. Důvodem je kniha předsedy hnutí Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím, která podle úřadu nebyla náležitě označena povinnou informací o zadavateli a zpracovateli. Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Hnutí ANO se tak mohlo dopustit přestupku, za což mu hrozí pokuta až 100 000 korun. Zahájení správního řízení potvrdil serveru mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Babiš knihu představil letos v červnu jako součást vize hnutí do roku 2035, podle úřadu ale publikace porušuje pravidla volební kampaně. „Kandidující subjekt nezajistil, aby volební materiály obsahovaly informaci o zadavateli a zpracovateli,“ uvedl úřad v tiskové zprávě z konce srpna.

Úřad nám vytýká neuvedení informace o zadavateli a zpracovateli v knize O čem sním, když náhodou spím,“ řekl Vořechovský. Hnutí podle něj záležitost řeší a s dohledovým orgánem ohledně možného pochybení komunikuje. Pro úřad chystá ANO vysvětlení. „Věříme, že na jeho základě správní řízení ukončí bez udělení sankce,“ dodal mluvčí.

Pokutu dostala i ODA

Povinné označení chybí v prvním a druhém výtisku knihy, další dotisky už ale informaci o zadavateli a zpracovateli obsahují, uvedl iRozhlas. Náležité údaje tak nejsou zhruba ve 30 000 výtiscích z celkového nákladu 300 000.

V pondělí kontroloři úřadu udělili první pokutu. Kvůli nedostatečně označené předvolební reklamě musí Občanská demokratická aliance (ODA) zaplatit 19 000 korun. Aliance se hodlá bránit správní žalobou, která ale nemá odkladný účinek. Úřad pro dohled nad stranami dosud zahájil správní řízení s osmi subjekty, jejich jména do voleb nebude zveřejňovat.

Vedle hnutí ANO je mezi nimi také Česká asociace satelitních operátorů nebo Olomoucký kraj kvůli aktivitám hejtmana a poslance Ladislava Oklešťka (ANO). Nejčastěji úřad subjektům vytýká neoznačení volebních materiálů informacemi o zadavateli a zpracovateli nebo účast ve volební kampani bez předchozí registrace.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 21. září 2017 10:48 )

zdenekk:Vzhledem tomu jak jsi čestný,tak bys ani nadávat nemohl,čest ti nedovolí abys inteligentního člověka urážel lží a to se mě na tobě líbí,že i když jsi úřední blb,tak upřimný.

Nezadat ( 20. září 2017 21:34 )

pomoooc-hori:Je mě tě chlapče upřimně líto.že tě furt někdo tluče do palice a už si nepamatuješ ani své jméno a trpíš duševním otřesem když v děctví vám chytla krabice nad hlavou pod mostem.

Nezadat ( 20. září 2017 21:06 )

partyzanka.michel:To jsi ty nebo to byla tvoje máma co kouřila němce a vše jim práskla???

amgal ( 20. září 2017 14:13 )

Sobotkovi za prodej OKD přistály na kontě desítky melounů a za podíl z rozprodaných bytů OKD si Slávek pořídil v Itálii 3 hotely. Není to skvělý předseda vlády??? Lidé mají jedinečnou šanci vzít rozum do hrsti a loupežníků, co od roku 1989 ještě dosud trůní v politice, se jednou pro vždy zbavit. Zákony si nastavili tak, že ani za miliardové škody jim postihy nehrozí, a dokonce mají drzost pranýřovat politika, který do státní kasy odváděl svůj plat. No bodejť, když jim zveřejněním nehorázných rozkrádaček šlápl na kuří oko, které je bolí nejvíce. A národ chtějí obalamutit v duchu hesla, že „nejlepší obrana je útok …“ Ani se tomu nechce věřit.​ VOLIČI, VZPAMATUJTE SE, teď už jde opravdu o hodně. Nenechte se zmást dezinformacemi sdělovacích prostředků, které tato squadra bezcharakterních nenasytných korytářů „demokraticky ovládá“, ačkoli si je vydržujeme my, daňoví poplatníci. Jedině když dáme ve volbách STOP prolhaným, zprofanovaným partajím ČSSD, ODS a TOP09, máme šanci očistit Poslaneckou sněmovnu a Senát ČR od nejhorších politických parazitů. Tihle už naprosto zešíleli. TEĎ A NEBO NIKDY! Moc času už nemáme …

arne100 ( 20. září 2017 12:19 )

 Ignotus.Nejhorší hnida jsi ty a tvoje strana ODS Když vidím zlodějku Němcovou a líného vypatlance Marečka Bendu k tomu ještě chybí křivohubý Klaus to je doopravdy s tebou spolek k pohledání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa