Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidem na ulici dávám cigarety a chceme progresivní zdanění, říká Marksová za ČSSD

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
8. září 2017
17:00

Jak vysoká byla její první výplata, si nepamatuje, ještě před tím ale dlouho chodila na brigády. I to na sebe v Blesk volebním souboji 2017 prozradila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Lidem, kteří ji na ulici požádají o peníze, prý dává stravenky, ale také cigarety. Tématem předvolební debaty byla sociální oblast.

EET sociální demokracie po volbách rušit nehodlá, stejně jako nechce jednotnou DPH 18 % na vše. Vlastního prosazeného návrhu otcovské dovolené se také nevzdá, podpořila by i jednorázové navýšení důchodů o tisíc korun. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Peněženka.

Jak vysoká byla Vaše první výplata v čistém, a případně kdy jste ji pobírala?

„To už je teda tak dávno, že to si nepamatuju. Ani řádově. To musel být nějaký rok 93, a to když počítám práci a nepočítám brigády. Protože já jsem vždycky pracovala, když jsem mohla. Peníze si nepamatuju, část toho byla třeba v Anglii. Bylo to zřejmě několik tisíc korun.“

Minimální mzda zvýší platy i vědcům 

ČSSD si stojí za navyšováním minimální mzdy. Tato vláda ji zvýšila už čtyřikrát, od ledna 2018 bude 12 200 korun hrubého měsíčně. „S minimální mzdou pro asi 130 tisíc lidí se automaticky navyšují ty minimální mzdy pro určité skupiny prací. Tomu se říká zaručená mzda. Je jich osm. V té první je ta minimální, nejnižší. A v té osmé jsou dokonce vědci. Myslím, že je to velice důležité ji mít,“ bránila institut Marksová. Někteří odborníci, ale třeba i ODS volají po jejím zrušení.

Progresivní zdanění přilepší 98 % lidí

Marksová odmítla v debatě návrh ODS na snižování daně z příjmu, je prý už teď v Česku jedna z nejnižších v Evropě. Naopak si sociální demokracie trvá na zavedení progresivního zdanění. Tedy čím víc vyděláte, tím více odvedete státu na dani. Třetina lidí je přitom podle průzkumu agentury Phoenix Research proti. „Tu hranici jsme dali na 80 tisíc měsíčně. Snížení daní je tím pádem pro 98 % lidí. Neobávám se nějakých negativních důsledků, je to výhodné pro většinu,“ uvedla místopředsedkyně strany.

Ta se dostala i do sporu se současným koaličním partnerem, hnutím ANO. To ohledně zastropování věku odchodu do důchodu. „Oni chtěli dokonce 70 let jednu dobu,“ stěžovala si Marksová poté, co nechápala, kde vezme hnutí Andreje Babiše na procentuální navýšení výměry důchodů z průměrné mzdy, které navrhuje. ANO by rádo 10 % namísto současných devíti.

Náš důchodový systém právě tím, že je napojen na státní rozpočet, je označen za jeden z nejstabilnějších z celého světa. Udrželo ho to v dobách krize. Stát má garantovat nějaké minimum. Jestli má být vyšší výměra, samozřejmě, určitě by měla být. My jsme s kolegou Babišem zápasili u navýšení o každou stokorunu. Třeba tenhle návrh rovnou znamená 10 miliard navíc,“ krčila rameny Marksová.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 10. září 2017 10:34 )

Čúza. Stravenky a cugarety zakoupí za státní peníze a opravdu si myslí , že jí a ČSSD bude někdo volit ? Trapná jako celá strana ČSSD.

joudajoudovy ( 9. září 2017 07:49 )

zadam urad pro dohled nad politickymi stranami, aby vydane cigarety marxove byly zapocitany do vydaju na volebni kampan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa