Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ostrá výměna názorů kvůli problému v resortu Marksové: Nový systém má zpoždění

Autor: ČTK - 
20. září 2017
13:27

Sněmovní sociální výbor ostře kritizoval ministerstvo práce za zpoždění příprav nových informačních systémů, které podle původních plánů měly být v provozu od letošního ledna. Plně fungovat začnou až v roce 2019. Náklady za dvouleté prodloužení a provozování nynějšího modelu jsou kolem miliardy korun, uvedli zástupci ministerstva práce. Kritice poslanců se brání. Ministerstvo vyhlásilo čtyři tendry na části systému v roce 2014 za celkovou sumu asi 1,5 miliardy.

Nemám rád, když někdo tři a půl roku oblbuje, že vše je v pořádku. Věřili jsme tomu, teď jsme bohužel dospěli ke smutnému závěru,“ uvedl šéf výboru Jaroslav Zavadil (za ČSSD). Výbor připravil osmistránkovou zprávu, v níž porovnal výroky zástupců ministerstva se skutečným stavem přípravy zakázek.

Muži od Marksové se brání: Jde o náročnou práci

Náměstek Robert Baxa a šéf ministerského odboru rozvoje a bezpečnosti IT Jiří Károly se brání. Podle Baxy je nynější vedení resortu první, které se pokusilo o změnu systémů a dodavatelů.

Přípravu podle nich komplikují námitky firem, které neuspěly v soutěži. „Práce, kterou děláme, je obrovsky náročná. Jsme na konci volebního období a je potřeba nám ukázat, že jsme ji dělali špatně. Dělali jsme ji dobře,“ míní Károly.

Ministerstvo práce pod vedením bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) pořídilo nové systémy před pár lety. Úřady práce je používaly od roku 2012, byly s nimi ale potíže. Po dvou letech se navíc úředníci museli kvůli pochybením při výběru dodavatele vrátit ke staronovému OKsystemu.

Kvůli zpoždění přípravy nových systémů s ním ministerstvo práce prodloužilo smlouvu do konce roku 2018. „Roční náklady u stávajícího dodavatele činí půl miliardy,“ uvedl Károly. Podle něj celkové náklady budou záviset na tom, jak dlouhé prodloužení bude. Zavadil podotkl, že nové systémy měly být levnější.

Ostrá výměna názorů

Debata o přípravě systémů byla velmi ostrá. Károly výboru řekl, že také zákonodárci mají zpoždění při projednávání norem. Poslanců a poslankyň se tím dotkl. Poukazovali na to, že výbor žádné zákony nepřipravuje a v daných lhůtách se věnuje těm, které mu Sněmovna přidělí.

Svým vystoupením pan ředitel Károly překročil svou roli. Udivuje mě, že ani jeden z náměstků na to nereagoval, naopak měli poťouchlé výrazy. Nemyslím si, že jim přísluší dehonestovat Sněmovnu,“ uvedla poslankyně Radka Maxová (ANO). Zdůraznila, že výbor má ministerstvo kontrolovat. Podobně se vyjádřili i ostatní členové a členky výboru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa