Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jsme připraveni změnit EET, hlásí ústupky překvapivě Maxová z ANO

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
8. září 2017
17:00

Svoji první výplatu napůl propila, napůl si za ni pořídila oblečení. Radka Maxová (ANO) byla hostem Blesk volebního souboje 2017 před volbami do Poslanecké sněmovny, který se týkal sociální oblasti.

Nerušit EET, ale upravit a nesjednocovat DPH, to jsou názory hnutí ANO. Naopak by Maxová podpořila zrušení otcovské dovolené nebo jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši tisíc korun. I to vyplynulo ze simulovaného hlasování ve Sněmovně, které se odehrálo v průběhu debaty Blesku s názvem Peněženka.

Říká se, že první výplata se má propít. Udělala jste to, nebo jste si za ni něco koupila?

„Ježiši. Asi oboje. Rčení se mají dodržovat, takže určitě jsem si něco koupila na sebe a část jsem propila s kamarády.“

Minimální mzdu navyšovat nebudeme

Na rozdíl od koaličního partnera ČSSD by hnutí ANO minimální mzdu za každou cenu nenavyšovalo. „Lidé budou více utrácet, budou větší odvody, vybrali jsme více na daních. Chceme si nechávat rezervy, nechceme uměle navyšovat minimální mzdu. Hnutí ANO nepočítá s tím, že se na to vždy vydělá, krize může přijít raz dva tři,“ reagovala Maxová na dotaz, zda některými kroky v sociální oblasti nezavařilo ANO budoucím generacím a budoucím státním rozpočtům.

Strop pro odchod do důchodu půjde vzhůru

Hnutí ANO zřejmě bude chtít po volbách posunout hranici věku odchodu do důchodu, která je nyní na 65 letech. Radka Maxová zmínila strop na hranici 67 let. „Snažili jsme se diskutovat v rámci koalice hranici 67 let. Protože ten vývoj je jasný, populace stárne. Lidé jsou déle aktivní. Bude nás více závislých na důchodech. Ta hranice 65 let nebyla nutná. Vzhledem k tomu, že se to bude každých pět let přehodnocovat. To bylo jakési fiktivní zastropování, které stejně v nejbližší době bude posunuto dále. Byla to taková fabulace pro voliče, ze strany ČSSD,“ tvrdila poslankyně.

V EET chystáme výjimky

Překvapivě by hnutí ANO sáhlo také k úpravám vlajkové lodi ministerstva financí pod tehdejším ministrem Andrejem Babišem. Maxová přiznala, že je čas systém upravit. „Babiš vyhodnocuje systém EET. Vidíme, že je možné a možná nutné zavést určité výjimky. Nechceme, aby EET bylo bičem, ale aby lidé byli motivováni,“ poznamenala v debatě.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kukuku ( 10. září 2017 20:38 )

Je to pár dnů, co jsi psal, že Babiše bude volit 30% nenormálních voličů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa