Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Foldyna chce „červenou ČSSD“. Musíme zaujmout jinak, odmítá volební lídr Birke

Autor: val - 
4. února 2017
06:54

Přebarví si v březnu sociální demokraté logo z oranžové na červenou? Usiluje o to poslanec Jaroslav Foldyna, většinu jeho oslovených kolegů ale jeho iniciativa nechává chladnou. Strana má prý k řešení mnohem zásadnější věci. Myslí si to i nový volební manažer sociálních demokratů Jan Birke.

„Pro mě to není téma. Voliče určitě musíme zaujmout něčím jiným, než je barva loga,“ odpověděl Birke na dotaz Blesk.cz.

Foldyna by chtěl, aby logo českých sociálních demokratů zčervenalo, jako je tomu u německých nebo rakouských sousedů. Ve středu to řekl Blesk.cz s tím, že oranžová je nevypovídající a nebudí emoce.

Jaroslav Foldyna ukazuje, že by rád připodobnil logo ČSSD emblémům německých a rakouských sociálních demokratů. Jaroslav Foldyna ukazuje, že by rád připodobnil logo ČSSD emblémům německých a rakouských sociálních demokratů. | Blesk/Václav Lang

Z oslovených poslanců ČSSD s ním paradoxně souhlasí pouze Birkeho předchůdce v pozici volebního manažera strany Miroslav Poche. „Ano, i já jsem to doporučil hned po volbách panu předsedovi. Jsme jediná z evropských sociálně-demokratických stran, která nemá červenou jako hlavní barvu. A také do kampaně není oranžová vhodná, je to složitá barva,“ uvedl pro Blesk.cz.

Tejc: Změnou loga se volby nevyhrávají

Ostatní ale tvrdí, že by se strana měla věnovat spíš závažnějším tématům, než je barva emblému. „Naše strana má spoustu jiných a důležitějších problémů k řešení,“ řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Stejně mluví i předseda rozpočtového výboru Václav Votava.

„Logo a barva je to poslední, co mne vzrušuje,“ konstatoval poslanec Stanislav Huml. „Chce-li ČSSD uspět, musí se změnit programově i personálně. Musí lépe komunikovat a být srozumitelná a důvěryhodná. Změnou loga se volby nevyhrávají,“ přisadil si jeho kolega ze Sněmovny Jeroným Tejc.

Nesouhlasí ani další soc. dem. poslanec Ladislav Šincl. „Mám kolegu Foldynu rád, ale myslím, že ČSSD by se měla zabývat jak pomocí například rodinám s dětmi, důchodcům, kteří musí kvůli nízkým důchodům chodit pro doplatky na bydlení, nebo zvyšovat platy lidem, aby se vyplatilo chodit do práce. Než řešit takovéto ‚nápady‘,“ vzkázal.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
marmat ( 4. února 2017 14:10 )

Ale divíte se těmto kouskům? Předvolební preference jsou pro staré struktury dle všech aktuálních průzkumů naprosto šokujicí a dle nich je evidentní obsazení role nového premiéra !!!A to je pro ně všechny v PS NOČNÍ MŮRA

marmat ( 4. února 2017 14:03 )

SOBOTKŮV TITANIK NATŘENÝ NA RUDO Ten umí SORRY JAKO perfektně překvapit

marmat ( 4. února 2017 13:54 )

To je přece a vždy byla POJISTKA KSČ pro případ postavení KSČ /M mimo zákon.

marmat ( 4. února 2017 13:37 )

JÓ, TO SE NÁM TO ŘEKNE....

marmat ( 4. února 2017 13:34 )

ČSSD spolkla do svých řad po 89.r. mnoho rudých, měla mít už tehdy tuto standardu,jen v růžku pár třešínek...Ale co nebylo,může být Sobotka "frajeří" vulgárními slůvky (slíbil už místo omluvy NÁŠUP) a přemaluje vlajku Teď už chybí jen nové volební heslo - to dodávám zde a zcela zdarma = GRÁTIS:"HÉÉÉČ,SOBOTKA JE MLADŠÍ NEŽ BABIŠ A MÁ URČITĚ VĚTŠÍ SVALY-HÉÉÉČ".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa