Začínal jako dělník ve sklárně, postupně se vypracoval na okresního stranického funkcionáře. Po revoluci působil jako novinář a dlouholetý zastupitel města Bílina, od loňského dubna je jeho starostou. Začátkem letošního roku se musel vyrovnat s vraždou své nevlastní dcery. Že by kvůli tomu opustil politiku, o tom prý neuvažoval.

„Takové soukromé události by neměly mít vliv na to, co člověk dělá pracovně. Naopak, ukázat, že se člověk s takovým osudem dokáže vyrovnat, a nakonec máme tady malou vnučku, pro kterou musíme ještě něco udělat,“ řekl a odmítl tak, že by chtěl z politiky odejít.

Za komunismu politický pracovník

Bubeníček se z dělníka ve sklárně vypracoval až na politického pracovníka. Měl na starosti stranické buňky v 25 závodech. Úředníci jako on měli mimo jiné také pravomoc dávat dětem zaměstnanců doporučení ke studiu na střední či vysoké škole. Není složité si představit, že se tato moc dala snadno zneužít.

Bubeníček ale popřel, že on sám by tato konkrétní rozhodnutí dělal, a i to, že by udělal za minulého režimu něco, za co by se musel stydět.

„Když jsem byl politickým pracovníkem, toto v mé kompetenci určitě nebylo. Tam nebyla politická rozhodnutí, to mělo jiné oddělení, než na kterém já jsem pracoval,“ komentoval své působení na OV KSČ.

„Nemůžu jmenovat jednoho manažera, který působí v zahraničí, kde řídí českou firmu, a ten mě pozval na oběd a poděkoval mi za to, že kdysi, když byl tlačen ke vstupu, že já, který jsem měl tu organizaci na starosti, jsem mu řekl, ať se rozhodne sám, že jsem ho do toho netlačil. Já mám spíš tu zkušenost obrácenou,“ odpověděl pak na dotaz, zda na některá ze svých rozhodnutí z té doby není hrdý.

Podívejte se na celý komentář:

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Bubeníček: Byl jsem hodný komunista, který nedělal naschvály Blesk TV

Socialistický systém na dávky

Neutěšený systém přiznávání a vyplácení sociálních dávek byl předmětem dotazu, který na hejtmana směřovala – během možnosti vzájemných otázek kandidátů – starostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS).

„Využil kraj svou zákonodárnou pravomoc a inicioval nějaký návrh ve smyslu řešení, dneska tvrdím socialistického, systému dávek?“ zajímalo ji.

„Bylo to na překlenutí minulého a současného volebního období. Iniciativa byla, ale bohužel v Poslanecké sněmovně nebyl lidově řečeno zájem, aby se vůbec nějaká krajská iniciativa projednávala. Šlo to úplně do ztracena,“ reagoval na to Bubeníček.

Lídři stran a hnutí nebo jejich zástupci, kteří v průzkumu agentury Phoenix Research překročili 5 % hlasů, měli také možnost nalákat voliče. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

30 vteřin pro lídry Ústecka. Jejich sliby voličům. Blesk TV

Dávali jsme energii, něco nám vraťte

Stávající ústecký hejtman označil za největší problém kraje nezaměstnanost. Připomněl také, že severozápadní Čechy zásobovaly zbytek republiky energií a palivem. Zbytek Česka by jim tak měl taky něco vrátit.

„Ústecký kraj má nejvyšší nezaměstnanost od vzniku Úřadu práce. Momentálně jsme 3 % nad celostátním průměrem. Jsou věci, které může kraj řešit a na které nemá páky. Severozápadní Čechy byly dlouhá desetiletí palivo-energetickou základnou republiky. Za to by jim centrum mělo něco vrátit. Víte, jaký jsme měli boj jen s tím, aby tady zůstalo zachované komplexní onkologické centrum, když bohužel v Ústeckém kraji na počet obyvatel je nejvyšší procento těchto onemocnění,“ poznamenal vyčítavě Bubeníček s tím, že dalším problémem jsou sociálně vyloučené lokality, tedy tzv. ghetta.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej Blesk TV

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde

Fotogalerie
5 fotografií