„Pro mě to byla virtuální ženská, která mi volala sedmnáctkrát za den, sprostá byla jak kanál a stále dokola mi jen nadávala. Nakonec jsem vlastně kvůli ní na úřadě skončila. Nebyla jsem ochotná tuto praxi akceptovat a hejtman mne posléze přeřadil na jiné oddělení,“ popsala Kapitančíková své zkušenosti z jihomoravského krajského úřadu, kde působila od dubna 2013 do května 2015.

Touto fotografií se stávající mluvčí Eliškou Holešinskou Windovou reagoval Michal Hašek na tvrzení, že za něj do médií mluví fiktivní postava.
Autor: Facebook Michala Haška

Popisovala své zkušenosti s lobbistkou Janou Mrencovou, mimochodem nepravomocně odsouzenou za to, že slibovala uplácet novináře. Mladá fronta Dnes nedávno informovala o tom, že právě ona se skrývá za jménem Lucie Proutníková, od které novinářům dlouhou dobu přicházely e-maily s vyjádřeními hejtmana Haška. Ten se od ní následně distancoval. 

Podle Kapitančíkové ale moc dobře ví, o kom je řeč. Sama prý měla tu čest s Mrencovou pár dní po svém nástupu na hejtmanství. „Volalo mi neznámé číslo. Nevěděla jsem, o koho jde… A ten člověk na mě ale byl sprostý. Byla to Jana Mrencová. Křičela, byla vulgární, nadávala. Vůbec jsem tehdy netušila, kdo to je, a telefon jsem zavěsila. Jeli jsme pak s kolegy autem a já se jich ptám: Prosím vás, co to je? Kdo to je? Všichni se začali smát a říkají: No to je náš démon, náš kostlivec ve skříni,“ uvedla v rozhovoru. 

Mrencová si prý od ní vyžádala posílat všechny mediální výstupy, pak je sama posílala novinářům. „Každou tiskovou zprávu ještě předtím, než jsme ji rozeslali novinářům a vyvěsili na web, jsme museli posílat jí. Na otázku, proč to tak máme dělat, k čemu jí to je, mi pouze odpovídali, ať to nechám být, ať to neřeším a ať si toho nevšímám,“ řekla. Stejné odpovědi se prý dočkala i od Haška.

Za přeposílání tiskových materiálů podle ní Mrencová inkasovala 400 tisíc korun ročně. „Jednou za mnou přišli, abych jim tuto fakturu podepsala jako garant. Což jsem tehdy neudělala. Řekla jsem jim, že to nepodepíšu,” popsala. 

Michal Hašek coby hejtman Jihomoravského kraje
Autor: ČTK

Blesk.cz se na hejtmana obrátil s žádostí o reakci na tyto informace. Michal Hašek ale pouze odkázal na novou krajskou mluvčí s tím, že je tento týden na dovolené. Ještě v úterý přitom s redakcí o jiném tématu komunikoval. 

Haškova nová mluvčí: Nemá smysl komentovat

Mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová k tvrzení své předchůdkyně uvedla pro Blesk.cz toto: „K věrohodnosti výroku paní Kapitančíkové jistě přispívá i to, že je tiskovou mluvčí Brna–střed ovládaným hnutím Žít Brno. Považujeme to za součást předvolební kampaně. Celý ten rozhovor je zoufalý. Obsah proto nemá smysl komentovat.“

Michal Hašek vítá Denisu Kapitančíkovou coby novou mluvčí Jihomoravského kraje. Dnes už tam nepracuje.
Autor: Jihomoravský kraj

Přitom i ona prý praxi s Mrencovou a neexistující mluvčí zná. „Není to pravda, ví moc dobře, jak to je. Dokonce za mnou, když jsem už byla přeřazená, jednou přišla a ptala se mě, kdo to je. Ví to moc dobře,“ sdělila Kapitančíková pro Deník referendum. 

Fotogalerie
8 fotografií