Šok a znechucení zažila mladá studentka, která našla na kandidátce komunistů své jméno neprávem. Stalo se tak náhodou, když si pročítala jména kandidátů v Obříství na Mělnicku.

Dívka ihned podala trestní oznámení na policii, kam se později dostavil předseda místní organizace KSČM v Obříství Drahoslav Hyka, který je také předsedou okresního výboru této strany. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Je to věc policejního šetření,“ sdělil serveru idnes.cz. Viníkovi tak hrozí šest měsíců až tři roky za mřížemi. Kvůli tomu však bude potřeba nejprve prošetřit mnoho lidí.

Bez omluvy

KSČM jinak situaci nekomentuje a dívce se ještě ani strana neomluvila. Někteří prý slyší tuto zprávu prvně. „Slyším o tom poprvé. Věřím, že se ta věc nějak vysvětlí. Pokud se ale ukáže, že je to pravda, tak se tím určitě budeme zabývat,“ řekl krajský šéf strany Stanislav Grospič.    

„Je to hrozná ostuda. Slečna Harkabuzová z toho byla hodně nešťastná. Spojitost s touto stranou ji poškozuje. Pokud vím, tak se jí KSČM zatím ani neomluvila,“ řekla starostka obce Jitka Zimová (SNK). „Kandidátní listina je stále platná. Jen mají o jednoho kandidáta méně. Informace o tom, že se dotyčná paní kandidatury vzdala, byla vyvěšena ve volební místnosti. I kdyby nějaké hlasy dostala, nebudou straně započítány,“ vysvětlila Jana Lencová, vedoucí odboru kanceláře tajemníka města Neratovice.