Přehled úspěšných známých kandidátů, kteří se dokázali protlačit do obecních a městských zastupitelstvech, jsme již uvedli. Jsou mezi nimi třeba herečky Veronika Žilková a Dana Batulková, žokej Váňa, hokejista Šlégr, nebo šéf českého fotbalu Pelta. A také matka moderátorky TV Nova Lucie Borhyové Alena, či otec tenistky Petry Kvitové. 

Jenže najdou se i tací, kterým se v komunálních volbách zdaleka nedařilo podle jejich představ. Nepomohlo jim ani veřejně známé jméno či líbivá tvář.

Pohledné padesátnici Heidi Janků řekli voliči "hajdy" z politiky hodně rychle a důrazně. Na její obranu se nacházela až na 17. místě kandidátky hnutí Pro Prahu, které celkově dostalo .

To režisér Filip Renč měl podstatně větší šance - na kandidátce Nezávislého fóra na Praze 8 byl číslem 3. "Jsem patriot Prahy 8, proč bych se nemohl pokusit být i zastupitel?," tázal se před volbami. Inu, zkusil to. Jenže Nezávislé fórum získalo jen 2,6% hlasů, vyhrálo ANO (20,3%) před ODS (18%).

Neuspěla ani režisérka a dokumentaristka Olga Sommerová, která kandidovala za LES na Praze 7. Tam však suverénně vyhrálo hnutí Praha 7 sobě (43,7%), zatímco LES získal 0,56%.

Ve Zbuzanech (okres Praha-západ) se strhl boj mezi hnutími SNK obce Zbuzany (53%) a Zbuzany pro lidi (47%). Na straně vítěze tohohle klání kandidovala i Alice Bendová. Sice až jako osmička, ale stejně by jí mohlo její renomé pomoci... Jenže ouha, Bendová dostala pouze 45 hlasů a výrazně zaostala za lidmi, kteří se do sedmičlenného zastupitelstva dostali.

Bez reálných šancí na úspěch byl herec a dabér Zdeněk Mahdal, který kandidoval v hlavním městě na 33. místě za Domov. Ten však získal pouhých 0,21% hlasů. Stejně tak neuspěl ani soutěžící z první řady Vyvolených, "bláznivý horník" Emil Zajac, který byl na 15. místě Řešení pro Prahu (0,27%). 

Ze sportovců měla ambice i olympionička a lyžařská akrobatka Nikola Sudová, která v Jablonci zkusila štěstí za Novou budoucnost pro Jablonec.

Dobře si nevedli ani někdejší známí politici. Exprimátor Jan Kasl jako jednička Demokratů Jana Kasla dotáhl svou stranu k zisku 2,47% v hlavním městě. Exposlankyně Kateřina Jacques se nedostala do zastupitelstva na Praze 1 za koalici LES, Piráti a NK, a tak mají u Bursíků neveselý víkend. Zajímavostí byla i kandidatura expremiéra Vladimíra Špidly v Praze-Kunraticích. ČSSD tam však získala pouze jeden mandát v zastupitelstvu a Špidla byl až číslem 4. Své spolu straníky také nepředskočil.

Fotky neúspěšných kandidátů v komunálkách najdete v naší galerii!

Fotogalerie
10 fotografií