Mezi muži se nenašel žádný, kdo by chtěl po volbách pracovat v zastupitelstvu. Zvykli si na to, že starostkou je tu už pět volebních období žena a nejinak tomu bude i nyní. „Chlapi tu nemají čas. Nechali jsme to na děvčatech. Necháme si rádi vládnout, máme klid,“ řekl Blesku muž hrabající seno.

Jednou ze šesti žen na kandidátce je Marie Schickerová (61). Před lety v Hranici dvě volební období starostovala. „Chlapi mohli sestavit kandidátku, ale nestalo se tak. Ženy jsou stejně lepší. Umějí lidem víc naslouchat, mají sociální cítění. Chci děvčatům pomoci. Mám chuť, energii, zkušenosti a nějaké kontakty,“ uvedla rázná žena.

Poprvé kandiduje Helena Kropíková (32), která se do obce před 13 lety přistěhovala za manželem. „My ženy tu máme víc kuráže. Víc se angažujeme, zapojujeme do různých aktivit. Dělám v obci kronikářku a knihovnici. Pročetla jsem si místní historii. Chci přispět, podílet se na tom, co nového v obci vznikne,“ řekla nadšeně Helena Kropíková.

Obec Hranice se skládá ze čtyř částí – Hranice, Trpnouze, Hořejší chalupy a Dolejší chalupy. I když průjezd obcí je dlouhý skoro 4 kilometry, žije v ní kolem 240 obyvatel. Chalupy jsou rozházené po loukách, v okolí se pasou ovce, koně a krávy. Obec má svůj vodovod, kanalizace chybí. Obyvatelé dodržují lidové tradice. Aktivní jsou hasiči. Obec leží na Novohradsku, nedaleko hranic s Rakouskem. Většina obyvatel dojíždí za prací do okolí.