"Nedovedu si představit, že v době národního smutku budu zpívat právě v Lucerně rodiny Havlových Nonstop, já chci žít nonstop,“ řekl Blesku David. Jeho koncerty se měly konat dnes a zítra. Náhradní termíny budou podle Davida 6. a 7. února 2012. A svou účast dokonce potvrdila i italská předkapela Ricchi e Poveri, u které to z počáku vypadalo, že na náhradní datum už podruhé znovu do Česka nedorazí.

Bratr zemřelého exprezidenta Ivan chystá v rodinné Lucerně lidovou smuteční slavnost. Svůj dnešní a zítřejší vánoční koncert ruší také Česká filharmonie. Ta ale zahraje právě ve Vladislavském sále a pak i při smutečním obřadu. Naopak Tři sestry své tři koncerty v Paláci Akropolis ve dny státního smutku neruší, ale budou na nich uctívat památku Havla minutou ticha. Zítra vystoupí také Jitka Zelenková, a to v Divadle Hybernia. Aneta Langerová své zítřejší a páteční vystoupení v Biu Oko zatím stále zvažuje. Ruší se také kulturní akce na trzích na Staroměstském náměstí. V podvečer tu ale k uctění památky vystoupí mužský vokální soubor, který přednese chrámové a duchovní zpěvy. Následovat bude hra na zvonkohru.

Tři dny bude také omezen provoz sázkových kanceláří, heren a kasin. Nebudou možné třeba kurzové sázky, jako je sázková hra Sazka. Losování loterie Sportka, Šťastných 10, Euromiliony, Tipšestka nebo kurzové sázky na internetu ale fungovat smí. Sportovní utkání omezena nebudou, ale bude na nich držena minuta ticha. Vyhlášení ankety Sportovec roku 2011 nebude večerem humoru, vtipů a zábavy, ale přepracuje se na poctu zesnulému Havlovi a místo ČT1 ji bude vysílat ČT4. Smutku se přizpůsobují také programy televizních stanic.

Fotogalerie
6 fotografií