Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dagmar Havlová: Z holky z porcelánu první dámou

Autor: Petr Macek, mivrk - 
20. prosince 2011
16:53

Dagmar Havlová Veškrnová (58) dosáhla coby herečka nemalé popularity před sňatkem s Václavem Havlem (†75) a po jeho boku se stala jedním z pilířů společenského života země i následovanou módní ikonou. Je bez debat, že místo na výsluní jí bude patřit i nadále. Jaký byl její život před Václavem Havlem? A jaký bude po něm?

Jako Dagmar Veškrnová se narodila 22. března 1953 v Brně-Židenicích mamince Markétě a otci Karlovi. Umělecké geny Dagmar zdědila zřejmě hlavně po tatínkovi, byť s ochotnickým zájezdovým představením jezdili rodiče jako pár. Tatínek jej moderoval, maminka prý krásně zpívala.

Prvního muže potkala na lyžáku

Technicky zdatná čtrnáctiletá dívčina se poté po vzoru sestry připravila na brněnskou konzervatoř, ukončila ji maturitou roku 1971, poté pokračovala studiem na JAMU, kde absolvovala 1975. Zde se během lyžařského výcviku seznámila s prvním manželem Radvítem Novákem, s nímž má dceru Ninu. Na škole si jí všiml i režisér Juraj Herz, který v té době hledal pět dívek pro připravovaný film Holky z porcelánu. A Dagmar – tehdy Dáša – jej doslova uhranula.

Následovala detektivka Holka na zabití, která její herecký talent potvrdila a nastartovala hvězdnou dráhu především herečky, která patří do elitní skupiny k Ivě Janžurové, Jiřině Bohdalové či Nataše Gollové. Po pětiletém vztahu s Radvítem Novákem se sice její manželství rozpadlo, dodnes jsou však nejlepšími přáteli.

Žena s vizí

Současně s rolí první dámy ČR se Dagmar za vydatné Havlovy pomoci věnovala i charitě. Ani této role se nevzdává. S manželem založili Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97, jejímž hlavním počinem je osvěta prevence rakoviny tlustého střeva, jíž podlehl její tatínek. „Vašek nám vložil do nadace 50 milionů z prodeje Lucerny, která je mu pořád tak vyčítaná. V podstatě tři čtvrtiny zisku z toho rozdal na charitu,“ připomíná Havlová, která ani po skončení manželova funkčního období s návratem k herectví nepospíchala.

Nakonec to trvalo více než jedenáct let, než znovu stanula na jevišti Divadla na Vinohradech, kam se vrátila v sezoně 2010/2011. „Vrátila jsem se domů,“ říká s tím, že už to potřebovala i kvůli sobě. „Kdysi jsem se z Dáši Veškrnové změnila najednou v Dagmar Havlovou. A ta změna jména v sobě nese určitou ztrátu identity. Proto jsem tak prahla po tom, vrátit se k divadlu. Abych znovu měla alespoň ten přídomek Dagmar Havlová Veškrnová. Já jsem přijala Vaškovo jméno, protože si ho nesmírně vážím, vlastně jsem se tak ale trochu sama sobě ztratila. Potřebovala jsem se vrátit k sobě,“ prozradila v dokumentu TV Prima.

A přece se točí

Hlavním těžištěm existence Dagmar se vedle její rodiny – dcery Niny a dvou nádherných vnuček Sofie a Stelly – stane zřejmě práce. V první fázi určitě jako útočiště před prázdnotou v srdci.

V plném proudu je natáčení pokračování legendárního seriálu Sanitka 2, v němž Havlová hraje jednu z hlavních nových postav – primářku Janu Foldynovou, současnou manželku ústředního hrdiny seriálu Jaromíra Hanzlíka. Úkol i přes současnou těžkou životní situaci dokončí.

Dáša jede dál

„Natáčení bude pokračovat až v polovině ledna a zatím nemám žádnou zprávu, že by se na tom mělo něco měnit,“ říká režisér seriálu Filip Renč. S Havlovou počítají i tvůrci řady dalších filmových či televizních projektů. A jako samozřejmou součást svého souboru ji vnímá i její domovské Divadlo na Vinohradech.

Racionálně vzato, byť jsou tyto úvahy zatím předčasné, pozdě není ani na lásku. Jak sama kdysi řekla v souvislosti se svým sňatkem s Václavem Havlem, člověk nechce být sám a pokud ji ještě někdy zázrak v podobě lásky potká, bude jí přáno. Žena, jíž se celý svět klaněl jako lví bojovnici za svého muže i coby nejkrásnější první dámě světa, by si to zasloužila.