Poctivý slepičí nebo kuřecí vývar v zimních měsících nejen zahřeje, ale stává se i účinnou zbraní v boji proti nachlazení. Platí to i u prodávaných bujonů? Dovedou se vyrovnat doma uvařenému vývaru? Čtěte už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz

Vývar znali už v pravěku

Bujon coby kulinářská zkratka se používá už bezmála 150 let. Ale tažené vývary se připravovaly už dokonce v pravěku! První masové vývary si lidé připravovali v době kamenné. Vařili je ve vaku ve vyhloubeném otvoru v zemi a ohřívali pomocí rozžhavených kamenů. Do takového pravěkého hrnce s vodou se pak dávalo nejen to, co kolem rostlo, ale i maso a kosti ze zvířat, která lovci lovili – z mamutů, sobů či koňů.

Další spotřebitelské testy Blesku najdete ZDE.

Vyzkoušejte také recept na zdravé a chutné drožďové knedlíčky.

Video
Video se připravuje ...

Drožďové knedlíčky Videohub/recepty