Salám z Police slaví 45 let

Poličanu se přezdívá také »český uherák« a jeho počátky sahají do 70. let minulého století. V té době byl totiž kromě jiného i nedostatek trvanlivého Uherského salámu. Proto dostal masný závod z Police nad Metují úkol vyvinout nový trvanlivý salám. Poličtí řezníci pod vedením Vendelína Kulicha tak vyrobili v roce 1976 trvanlivý fermentovaný salám uzený studeným kouřem, který byl na počest místa svého vzniku nazván Poličan.

Na Slovensku se jmenoval Nitran

Na vzniku Poličanu pracovali řezníci více než dva roky. Po uvedení na trh v roce 1977 se záhy stal velmi populárním výrobkem. Jeho kvalitu určovala tehdejší norma a zmíněný Vendelín Kulich školil na jeho výrobu uzenáře po celém Československu. Na Slovensku se tento salám ujal pod názvem Nitran.

Spotřebitelský test už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz

Co v testu najdete?

* Jak salámy chutnají?

* Kolik masa obsahují?

* Který výrobce šidí

VIDEO: Z kterých potravin získáte nevyšší množství bílkovin?