Jsou cornflakes tak zdravé, jak vypadají? Které chutnají nejlépe a co dál kromě kukuřice obsahují? Výsledky testu, rady nutriční terapeutky a zajímavou historii, jak lupínky vznikly, najdete už v pátečním spotřebitelském testu v tištěném Blesku a na blesk.cz!

Lupínky slaví 127 let

Původně měly snižovat sexuální choutky

Historie lupínků je spjata s rokem 1894 a s americkým doktorem Johnem H. Kelloggem. Byl to zarytý vegetarián, bojoval proti sexu a masturbaci a propagoval zdravý životní styl, jehož základem byla dieta postavená na nemoučných celozrnných výrobcích, zejména na kukuřici.

Jednou se mu připravovaná kukuřičná kaše rozvařila, a protože nechtěl plýtvat jídlem, vysušil ji, aby ji mohl dále zpracovat. To se ukázalo jako skvělý a chutný nápad. Navíc věřil, že cornflakes pomůžou snížit u konzumentů chuť na sex a omezí masturbaci. Lupínky měly úspěch, ale na sexuální choutky lidí vliv neměly.

Výroba kukuřičných lupínků v první polovině 20. století.
Autor: scom

Bitva o cukr

John spolu s svým bratrem Willem začal experimentovat i s dalšími druhy obilovin a v roce 1896 si nechali patentovat svůj vynález – kukuřičné lupínky coby zdravé snídaňové cereálie.

Po čase došlo mezi bratry k rozkolu, a to kvůli cukru. Doktor John byl proti, aby se lupínky sladily, a tak se jejich cesty rozešly. V roce 1906 Will založil společnost, která je dnes jedním z největších výrobců cereálií na světě, a začal prodávat dětmi milované slazené lupínky.

Co se v pátečním testu dočtete: 

Které jsou ze všech nejlepší?

Podle čeho cornflakes v obchodě vybírat?

Co by měly obsahovat a bez čeho se obejdou?

Fotogalerie
4 fotografie

Dva tipy od KOKO na slanou a sladkou variantu popcornu. Je zdravější než ten kupovaný, navíc ochucený, a tím pádem mnohem chutnější!