Co se v testu, který výchází v pátek 6. 12. v tištěném Blesku a na Blesk.cz dočtete? 

● Jsou všechny výrobky bezpečné?

Lze najít v regálech obchodů dobrý med? 

● Polepšili se velkovýrobci oproti minulým rokům? 

Zmizela z medů zakázaná antibiotika?

Často se falšuje

Med je u nás jedním z nejčastěji nevyhovujících výrobků. Výrobci med často pančují přidáváním cukru, cukerných sirupů nebo jej dobarvují karamelem. Také med nešetrně zahřívají, aby byl tekutý. Přitom přirozenou vlastností medu je krystalizace, ke které dochází nejpozději rok od stočení medu.

O tom, jak se s medem zacházelo a jak je kvalitní vypovídá několik ukazatelů, které jsme nechali laboratoř změřit – zejména obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastázy a invertázy a obsah vody. U většiny testovaných medů byly ale výsledky žalostné. Přesné výsledky zjistíte v pátečním spotřebitelském testu Blesku.

VIDEO: Proč jsme nemocní? Každý den hodujeme, říká lékařka. Ani salát nás ale nespasí

Video
délka: 37:00.18

Proč jsme nemocní? Každý den hodujeme, říká lékařka. Ani salát nás ale nespasí Blesk TV