Původně se rybí prsty zkoušely vyrábět z masa sleďů a tresek. Ukázalo se, že nejchutnější jsou z tresek, takže se začaly připravovat výhradně z nich. Jak jsou na tom rybí prsty dnes? Maso z jakých ryb najdeme pod strouhankou? Jde o 100% filety? Nebo nás výrobci tahají za nos a chybějící maso nahrazují jinými ingrediencemi? To se dozvíte už v pátečním vydání deníku Blesk a na Blesk.cz.

Co se dočtete?

● Kolik masa rybí prsty obsahují?

● Který výrobek je nejchutnější?

● Jsou levné značky kvalitní?

Rybí prsty jíme už 68 let!

Milují je malí i velcí. Dětem chutnají a pro rodiče představují rychlou večeři. Rybí prsty patří mezi favority v mražených potravinách už od roku 1955. V tomto roce totiž obalované kousky ryby poprvé představil americký vědec a průzkumník Clarence Birdseye, který byl průkopníkem průmyslového mrazení potravin. Jakmile byly rybí prsty uvedeny na trh, okamžitě se ujaly a pronikly do mrazicích pultů po celém světě.

Novinka z Británie

Ačkoli rybí prsty údajně vymyslel Clarence Birdseye ve své domovině, v USA, patentovat si je nechal ve Velké Británii. Využil zde totiž mezery v produkci levných jídel, která by byla zároveň dostačující pro celou rodinu. A to se mu vyplatilo, rybí prsty patří v Británii dodnes k nejoblíbenějším pokrmům.

Okoukal to u Kanaďanů

Clarenci Birdseyeovi dlouho vrtalo hlavou, jak správně zmrazit rybu, aby nevznikaly velké krystalky ledu. Když pak pracoval jako biolog v Kanadě, vypozoroval techniku mražení nalovených ryb u tamních domorodců. Ti mrazili úlovky pomocí silného mrazu, větru a ledu. Ryby jim pak ve stejné kvalitě vydržely do další zimy.

Když se vrátil do USA, nechal si patentovat technologii hlubokého zmrazování zeleniny, masa a ryb a založil vlastní mrazírenskou společnost. První mražené rybí prsty určené pro prodej byly vyrobeny 26. září 1955 v britském Norfolku v Birdseyeově fabrice.

 

Video
Video se připravuje ...

Pstruh na másle s kmínem Videohub

Fotogalerie
4 fotografie