Které chutnaly jako chemický koktejl? Obsahují vůbec kuřecí vývar? Kteří výrobci do nich dosypávají glutamát? A kolik soli se v nich skrývá? To se dočtete už v pátek ve spotřebitelském testu Blesku. 

Syndrom čínské restaurace

Slyšeli jste o tzv. syndromu čínské restaurace? Přezdívalo se tak souboru příznaků, které postihly citlivější jedince po návštěvě čínské restaurace. Příznaky syndromu se u nich projevily už několik minut po jídle a patřily mezi ně: pocit pálení na zádech, krku, hrudníku či ramenech, ztuhnutí šíje, brnění, bolesti hlavy, závratě, zrudnutí kůže, pocení či pocit tlaku ve tváři.

Poprvé byl syndrom čínské restaurace popsán v roce 1968 a na vině bylo přílišné množství glutamátu sodného v jídle, který u citlivých jedinců vyvolal výše zmíněné příznaky.

Jak jsou na tom s obsahem glutamátu sodného instantní nudlové polévky dnes? Zjistíte už v pátek ve velkém spotřebitelském testu Blesku.