Zakousnete se raději do mladého kohoutka na dobrém víně, ochutnáte dozlatova opečené selátko, nebo dáte přednost české kulinářské klasice v podobě knedlíků se svíčkovou či guláškem v propečeném bochníčku chleba? Takové a další delikatesy baštili milovníci dobrého jídla o víkendu na pražské Kampě. Gurmánskou párty Prague Food Festival 2007 připravilo 30 nejlepších šéfkuchařů z Česka. S výhledem na Vltavu všem moc chutnalo. Mezi voňavými a doslova někdy i 'uměleckými' výtvory kuchařů z tuctu vyhlášených pražských restaurací byl velký zájem také o jídla připravená ve stánku restaurace Café Restaurant Esprite Holiday Inn. Na festivalu její šéfkuchař Ladislav Douša s kolegy připravil, kromě jiných jídel pro gurmány, také nádherný, a to nejen na pohled špíz z plodů moře. "To je nádhera už na pohled. A co potom, když jsme tuto baštu ochutnali. Je to symfonie pro mlsný jazýček," rozplývala se nad už prázdným talířem Monika Vrácelová (43). Do Prahy přijela s rodinou na víkend z Brna. "Takovou akci jsme si zkrátka nemohli nechat ujít. A dobře jsme udělali," dodala. Nádherný špíz připravil šéfkuchař Douša. Sám se už zúčastnil dvou kuchařských olympiád, v Lucembursku byl na mistrovství světa a před čtyřmi roky získal v české soutěži Kuchaře roku 3. místo. Zapíjet delikatesy mohli lidé vybranými víny a sekty a dobře vychlazeným pěnivým mokem.


Příprava bazalkového pesta Podle šéfkuchaře Ladislava Douši se připravuje z bazalky, česneku, parmazánu, piniových oříšků, olivového oleje, soli a bílého pepře. "Vše se vymixuje do jemného pyré," prozradil Blesku šéfkuchař.