Olympijské hry v Pekingu začnou za týden a půl, ale již teď se tamní vláda zřejmě třepe jako štěně v lednovém vichru. Vydává neustále nová a nová pravidla, směrnice a doporučení, která mají vést lidi k "dokonalému" chování, jež by zahraniční turisty neurazilo ani nepodpořilo v protibetském smýšlení. Nejnověji komunisté svým poddaným přikázali, aby se zcela vyhýbali otázkám týkajícím se příjmů či výdajů zahraničních turistů. Nesmí se také hovořit o politice a náboženství. A Číňané se nesmějí svých hostů ani ptát na témata týkající se sexuálního života.

Listina vydaná vládou se nazývá "Osm zapovězených otázek" a má nasměrovat občany velkoměsta ke vhodné konverzaci s turisty.

"Neptejte se na osobní detaily a rodinné pozadí, neptejte se na příjem nebo výdaje, neptejte se na rodinný majetek. Neptejte se na věk a rodinný stav, neptejte se na zdravotní problémy, neptejte se na to, kde jejich rodiny žijí, neptejte se na politiku nebo náboženství a neptejte se na jejich milostný život," píše se na vládních plakátech po celém Pekingu a jeho okolí.

Číňané dokáží být velmi přímí v otázkách. Ale nikdy nejsou nezdvořilí. Ani když člověku na rovinu oznámí, že je tlustý. V Číně je to totiž velká poklona prosperitě dotyčného..