Ryby
Autor: CNC

16. březen <<< 17. březen >>> 18. březen

Lidé narození 17. března jsou Ryby.  


Svátek slaví Vlastimil

  • Ženský protějšek: Vlastimila a Vlasta
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Vlasta, Vlastík, Vlastíček, Vlastimilek, Míla
  • Původ: Jméno Vlastimil je slovanského původu. Staročeské slovo „vlast“ znamenalo dříve “moc“ nebo „vláda“, takže jeho význam byl „muž milující moc nebo vládu“. Novodobě se vykládá jako „muž milující svou vlast“.
  • Povaha: Vlastimilové jsou praktičtí a rozvážní. Mají všeobecný přehled, dosahují díky své inteligenci vyššího vzdělání. Jsou výbornými manželi a otci. Ve vztazích jsou stálí a věrní.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro muže narozené ve znamení Býka, Štíra, Blíženců a Ryb.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Den svatého Patrika

17. března se slaví Den svatého Patrika, patrona Irska, který se stal oblíbeným i v Česku, stejně tak jako v dalších zemích, mimo jiné v USA, Velké Británii, v Kanadě nebo v Austrálii, v nichž ale nemá status oficiálního svátku.

Poznávacím znamením pro příznivce svatého pastýře, který přinesl do Irska křesťanství, je zelený trojlístek. Lidé ho v den Patrikova svátku nosí namalovaný na obličeji nebo si jím zdobí oděv. Prý totiž právě s jetelovým trojlístkem sv. Patrik pohanům vysvětloval Svatou Trojici (Bůh, stvořitel světa; Ježíš Kristus, vykupitel světa; Duch Svatý, posvětitel světa).

V Česku, tedy nejdříve v Praze, se oslavy Dne sv. Patrika uskutečnily v roce 1997. Akce, které provází tradiční irská hudba, se konají na festivalech či v hospodách. Kromě nejrůznějších jídel obarvených nazeleno se podávají tradiční tamní pokrmy, což je třeba silně nasolené hovězího maso se zelím a brambory či masový pudink. Popíjí se černé pivo stout (celosvětově proslulá je značka Guinness) či whisky.

Český festival, který se konává i týden (pokud akce nezhatí koronavirová epidemie či jiná katastrofa), mívá své patrony či patronky z řad celebrit. Jednou z nich byla například herečka a milovnice dobrého jídla Naďa Konvalinková.

Kdo se narodil 17. března

Svět

  • 1915 – Mária Kišonová-Hubová, slovenská operní pěvkyně († 11. srpna 2004)
  • 1949 – Patrick Duffy, americký herec
  • 1951 – Kurt Russell, americký herec
  • 1992 – Eliza Bennett, britská herečka a zpěvačka